Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf).
U kunt verkouden worden door tocht of kou.
Een verkoudheid wordt altijd veroorzaakt door een virus. Dat we in de winter meer verkoudheden krijgen, heeft vermoedelijk te maken met het feit dat we dan vaker dicht bij elkaar zitten in slecht verluchte ruimtes.
Dit zijn vaak de eerste symptomen van een verkoudheid. Meestal begin je last te krijgen van je keel en neus twee tot drie dagen na besmetting. Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren.
Veel mensen denken dat u van kou ziek kunt worden, maar dat blijkt niet waar te zijn. Kou kan daarentegen wel effect hebben op uw weerstand. Onze slijmvliezen zijn namelijk veel slechter doorbloed, hierdoor stroomt er bijvoorbeeld minder bloed naar uw neus en keel.
Chronische neusklachten worden vaak veroorzaakt door allergie, roken, een neusbijholteontsteking, neuspoliepen of een scheef neustussenschot.
Verkoudheidsklachten duren over het algemeen maximaal 1 week. Symptomen als niezen, snotteren, hoesten en vermoeidheid kunnen ook na die week nog aanhouden maar het ergste heb je na een week achter de rug.
Dat je standaard verkouden wordt als je zonder jas naar buiten gaat, is een fabeltje. ,,Ook mét jas had dit kunnen gebeuren”, zegt Tolido. ,,Je wordt verkouden doordat je besmet raakt met een verkoudheidsvirus, niet omdat je zonder jas buiten loopt.
Met wind, kou en regen voelen veel mensen zich minder fit, maar bij welk weer krijg je sneller griep? Een koutje heb je al snel te pakken, zeker wanneer de temperatuur sterk varieert en je weerstand wat lager is. Toch krijg je geen griep door nat weer. Griep is een virus en gaat meestal gepaard met koorts.
Toch is tocht allesbehalve gezellig en kan het zorgen voor heel veel lichamelijke ongemakken. Bekende gevolgen van langdurig op de tocht zitten, zijn stijve schouders of een stijve nek.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Het virus zit in iemands longen, keel en achter in de neus. Zoen je met iemand?Dan kan het virus dus makkelijk bij je binnenkomen.Je hoeft hier niet ziek door te worden.
Tijdens het slapen worden er meer witte bloedcellen en antilichamen aangemaakt om virussen te bestrijden. Bij onvoldoende slaap bent u vatbaarder voor griep en verkoudheden.
Nee, je kunt niet direct verkouden worden door ventilatie.
Wel kan ventilatie ervoor zorgen dat het virus makkelijker wordt overgedragen. Ook kan er soms een te lage luchtvochtigheid ontstaan door ventilatie, wat kan zorgen voor klachten die lijken op verkoudheidsklachten.
Als het kouder wordt, vernauwen de bloedvaten zich en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar de ledematen. Hierdoor voelt de huid ijskoud. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de vitale delen van het lichaam. Hierdoor wordt uw inwendige temperatuur op peil gehouden.
Verkoudheid in de zomer
Het virus verspreid zich door de lucht of door aanraking. Daarom gaat het virus ook goed zijn gang wanneer veel mensen dicht bij elkaar staan. Logisch dus dat het verkoudheidsvirus in de winter meer aanwezig is dan in de zomer.
Wilschut: “In de luchtwegen, waar ziekmakende virussen binnendringen, liggen bloedvaten. Als je het koud hebt, vernauwen deze bloedvaten zich,. Daardoor is de toevoer van lymfocyten, een speciaal soort afweercellen, naar de luchtwegen verminderd en hebben virussen dus meer gelegenheid om zich te vermenigvuldigen.”
Volwassenen zijn gemiddeld twee tot vijf keer per jaar verkouden, kinderen zelfs zes tot tien keer per jaar.
Door het lichaam warm te houden, kan ons afweersysteem beter 'vechten' tegen het virus. Dit gebeurt door de bloedcirculatie naar het huidoppervlak te verminderen. Op deze manier koelt de bovenste huidlaag af, en kun je naast rillingen ook last krijgen van kippenvel en klappertanden.
Allergie voor huisstof komt vaak voor. De mate waarin mensen allergisch zijn voor huisstof kan sterk wisselen, evenals het soort klachten. De allergie uit zich bij de meeste mensen in klachten van een verstopte neus, een loopneus of heldere, snotterige afscheiding en soms ook flinke niesbuien in een stoffige omgeving.
Waarom zitten je neusgaten afwisselend dicht? Toch zit niet alleen tijdens een verkoudheid eerst je ene en dan je andere neusgat dicht. Er bestaat zoiets als de nasale cyclus.Dit mechanisme van het autonome zenuwstelsel dirigeert wisselend bloed naar zwellichamen van het linker- en rechterneusgat.
Wat natuurlijk niet betekent dat je voortaan dan maar steevast zonder jas en muts de kou moet trotseren, want hoewel de koude zelf je niet verkouden kan maken, kan ze er wel voor zorgen dat je weerstand verlaagt, waardoor je vatbaarder wordt voor de virussen die circuleren, ook de virussen die je verkouden maken.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
Onze lymfeklieren maken witte bloedcellen aan om virussen het hoofd te helpen bieden. Wanneer je verkouden bent zwellen je klieren dan ook op. De beste manier om goed te hydrateren is door veel water te drinken.