Een restaurant is een uitgaansgelegenheid waar mensen (tegen betaling) kunnen eten. Samen met hotels en cafés worden restaurants ook wel de horeca genoemd. Het restaurant is ontstaan in Parijs aan het eind van de 18e eeuw. De naam "restaurant" zou afkomstig zijn van het Franse "restaurer", of herstellen.
Brasseries zijn ook groter en drukker dan restaurants, waar een meer intieme sfeer heerst. Typisch voor de Parijse brasseries is ook dat ze vaak laat open zijn, omdat vroeger veel mensen er gingen eten na de theatervoorstellingen. Sommige brasseries serveerden eten op gelijk welk moment van de dag.
Het eerste restaurant werd geopend in 1765 door de Franse kok A. Boulanger. Het was een eethuis waar hij diverse soepen bereidde waaruit de gast een keuze kon maken.
Een restaurant is een uitgaansgelegenheid waar mensen (tegen betaling) kunnen eten. Gewoonlijk wordt men in restaurants aan tafel bediend door personeel. Gerechten worden over het algemeen in pand zelf genuttigd, maar veel restaurants verzorgen ook afhaal- en bezorgingsdiensten.
De manager is de persoon die de leiding heeft over het restaurant. In kleine restaurants is de beheerder meestal de eigenaar . Soms is een manager gewoon iemand die de touwtjes in handen heeft.
Het woord culinair is ontleend aan het Frans, hetgeen gastronomisch betekent. Gastronomie is de kunst van lekker eten. Een gerecht wordt culinair genoemd wanneer het is bereid volgens de regels van de hogere kookkunst. Het woord 'gastronomie' komt van het Oudgriekse woord gaster (maag) en nomos (kennis).
Een zakelijke lunch duurt maximaal 1,5 uur en een diner circa 2 tot 2,5 uur. Het is aan te raden om het menu van de chef te bestellen.
De oorsprong van het koken
De eerste sporen van het toebereiden van eten met gebruikmaking van werktuigen zijn al 1,5 miljoen jaar oud en werden in Kenia gevonden. Maar pas toen de homo erectus het vuur de baas werd, begon de geschiedenis van het koken.
Een bistro is een soort eetcafé of petit restaurant vaak met een Frans karakter. Een bistro (ook wel geschreven als bistrot) is een eenvoudige eetgelegenheid, die het midden houdt tussen een restaurant en een café. Een bistro wordt ook wel petit restaurant genoemd.
Een trattoria zit een beetje tussen een ristorante en osteria in. Een osteria is de budgetoptie. Heel vroeger kon je hier terecht voor een glas wijn en nam je zelf eten mee. Tegenwoordig eet je er ook lokale specialiteiten of kleine hapjes.
Typisch bistro-voedsel: steak tartare, steak frites, boeuf Bourguignon, escargots, rillettes met brood, uiensoep en crème brulée.
Een doelgroep is een groep mensen met specifieke behoeften waaraan jouw zaak kan voldoen. Met andere woorden, jouw restaurant moet een bepaalde service bieden die in de specifieke behoefte van een bepaalde groep mensen voorziet.
Een café, ook wel kroeg, knijp, pub en bar genaamd, is een uitgaansgelegenheid waar dorpse of stadse zaken worden besproken onder het genot van alle mogelijke drank. Samen met hotels en restaurants worden cafés ook wel de horeca genoemd.
3,5 tot 4 uur. meer dan een jaar geleden. Hangt erg af van wat jezelf aangeeft.
Een kwartier tussen voor- en hoofdgerecht is normaal en gewenst. Na twintig minuten kunt u informeren waar het blijft. Als er dan onder verschuldigde excuses nog steeds geen tempo wordt gemaakt, kunt u betalen wat u hebt geconsumeerd en vertrekken.
Voor de meeste restaurants geldt: doe maar gewoon
Gewone vrijetijdskleding zoals spijkerbroek, blouse en trui is hier even goed geaccepteerd als in de rest van Nederland. In de meer casual gelegenheden loopt ook het bedienend personeel in jeans rond, waardoor je je nog meer op je plek voelt.
Een brasserie, restaurant of cafetaria komt het dichtst in de buurt. Een lunchroom is in Nederland immers een horecagelegenheid waar je kunt lunchen in de breedste zin des woords. Niet alleen brood, maar ook warme gerechten, koude en warme dranken en tussendoortjes staan op de kaart.
Grand café: groot, laagdrempelig café met een zekere grandeur, vaak met een leestafel.
Gastronomie (van het Oudgriekse γαστήρ "maag", en νόμος "kennis"/"wet"), ook wel gastrologie genoemd kan twee dingen betekenen: de studie van alles wat met de hogere kookkunst te maken heeft. de studie van alles wat te maken heeft met de betrekking tussen voedsel en cultuur.
De commis-chef werkt samen met het andere keukenpersoneel, meestal helpt hij / zij de chef de partie met voedselbereiding. Deze baan geeft u de mogelijkheid om zelf te zien hoe het er in een keuken aan toe gaat en om naast een ervaren kok te werken.
Hoeveel koks heb je nodig? Deze vraag is lastig te beantwoorden. Je hebt te maken met het restaurantconcept, het menu, het aantal couverts en de drukte tijdens piekuren. Ook de complexiteit van de gerechten en kooktechnieken spelen hier een rol in.
Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die dranken en maaltijden serveert in een horecagelegenheid. Daarnaast verzorgt hij de mise-en-place en voert afsluitende werkzaamheden uit als opruimen en schoonmaken.