De meeste douglasspar bossen staan in Duitsland en Frankrijk. Dit hout wordt veel gebruikt als tuinhout, maar kan ook voor binnen toepassingen worden ingezet. Onbehandeld douglas hout gaat tien tot vijftien jaar mee.
De levensduur van behandeld Douglas hout kan juist verlengd worden wanneer u het hout behandelt én de behandeling regelmatig herhaalt. Olie kunt u beter ieder jaar aanbrengen, terwijl u beits of verf om de 2 of 3 jaar kunt aanbrengen.
Duurzaamheidsklasse. Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Door de snelle groei heeft het hout een grovere structuur en is het hout erg kwetsbaar voor rot op plekken waar het voortdurend in contact staat met zuurstof en water. Douglashout rot binnen 1-2 jaar als je een douglaspaal onbehandeld in de grond zet.
Onbehandeld douglashout kan buiten worden toegepast. Van nature gaat douglas hout 10 a 15 jaar mee. De levensduur kan verlengt worden door het hout te behandelen met en impregnerende beits zoals Remmers Lazuur.
Deze beits is semi-dekkend en aan het beits is een kleur pigment toegevoegd waardoor je het hout net een andere tint geeft. Douglas hout impregneren is bij beits op waterbasis wel nodig en met standaard beits is iedere zes tot acht jaar onderhoud nodig.
Douglas hout is goed bestand tegen vochtige weersomstandigheden. Wanneer je Douglas hout goed onderhoud kunt u er zeker 20 jaar van genieten. Douglas hout kan over het algemeen goed tegen water. Echter, kan geen enkele houtsoort tegen langdurige vochtigheid.
Omdat douglas hout een duurzaam product is en al redelijk lang mee gaat, hoef je het douglas hout niet perse te behandelen. Maar aangezien het hout vaak buiten wordt gebruikt raden wij het wel aan. Je verlengt de levensduur na behandeling met zo'n 5 jaar.
Douglas hout is erg geschikt voor de tuinen in Nederland. Het hout is namelijk goed opgewassen tegen de natte weersomstandigheden die we gewend zijn. Wanneer je ook goed zorgt voor het Douglas hout, is de kans groot dat je er langer dan 20 jaar van kunt genieten.
Onbehandeld eikenhout is duurzamer dan Douglas hout. Het is daarom aan te bevelen om Douglas hout te bewerken om de levensduur te verlengen. Eikenhout heeft een robuuste en nostalgische uitstraling. Daarnaast wordt eikenhout in de loop der jaren eigenlijk alleen maar mooier.
De meest bekende houtsoort voor buiten is douglas hout. Doordat het eenvoudig te bewerken is, zie je het vaak terug in terrasoverkappingen, schuttingen en tuinmeubels. Deze houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 3, gaat onbehandeld ongeveer 10 - 15 jaar mee en is goedkoper in verhouding tot andere houtsoorten voor buiten.
Douglas hout is een duurzame houtsoort die onbehandeld ongeveer 15 jaar meegaat. Daarnaast is Douglas een mooi alternatief voor eikenhout en grenenhout, vanwege de mooie uitstraling en de gunstige prijs. Douglashout zal onder invloed van het weer vergrijzen.
Hout 'werkt' door weersomstandigheden: in de zomer krimpt het hout door warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Bij fijnbezaagd douglas hout kan dit zorgen voor scheuren die karakteristiek zijn voor dit houtsoort.
Duurzaamheid Douglas onbehandeld is zeer goed. Het is een zeer duurzame houtsoort. Mede daarom is het dus ook zo populair. De levensduur van het hout is ongeveer 15 jaar.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat.Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5.
Wat is beter Douglas of geïmpregneerd hout? Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar).Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout. Douglashout heeft namelijk duurzaamheidsklasse van 3-4 (5 - 15 jaar) en is matig tot weinig duurzaam.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Dan is beits waarschijnlijk beter geschikt dan olie om het douglas hout te behandelen. Je verlengt hiermee de levensduur van het materiaal. Je kunt met beits de oorspronkelijke kleur van het hout behouden of kiezen voor een andere dekkende of transparante kleur.
Ook douglas moet geïmpregneerd worden. Dit is essentieel om het hout weerbaar te maken tegen de schadelijke invloeden van vocht en extreme temperatuurschommelingen. Impregneer houdt ook schimmels en houtrot op veilige afstand.
Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar. De vergrijzing van het hout wordt met een olie op kleur beter geremd dan met een kleurloze olie.
Deze enorme stijging in de vraag naar Europees hout, in combinatie met de daling in het aanbod, zorgt ervoor dat hout schaars is geworden, wat heeft geleid tot enorme prijsstijgingen van het Douglas-, vuren-, en grenenhout.
Douglas hout is een specifiek soort hout afkomstig van de douglasspar, terwijl hardhout een verzamelterm is voor hout van loofbomen. De spar is een naaldboom, waardoor Douglas hout niet in de categorie hardhout valt.
Lignum vitae (Guaiacum officinale): een tropische houtsoort afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het heeft een extreme hardheid, met een Janka-score van 4.500 lb-kracht (20.034 N), waardoor het het hardste hout ter wereld is.
Uiteindelijk vergrijst elke houtsoort. Bij Douglashout is dat niet anders. Dit proces begint al direct als het hout wordt blootgesteld aan uv-stralen. Hele lichte verschillen kan je na een aantal maanden al waarnemen, maar na ongeveer een jaar zie je echt duidelijk kleurverschil bij onbehandeld Douglas hout.