Innerlijke onrust wordt vaak omscheven als een gevoel van onbehagen en het idee dat je 'iets moet, maar niet weet wat'. Je voelt je gespannen en het lukt niet meer om te ontspannen. Innerlijke onrust kan zelfs leiden tot stress of depressie.
Je kunt een onrustig gevoel in je lijf herkennen aan de volgende symptomen: Je hebt moeite om je te ontspannen (en je kunt niet slapen door de stress)Je ervaart vaak een unheimlich gevoel (je voelt je niet op je gemak)Je laat geregeld dingen uit je handen vallen.
Onrust ontstaat doordat je hersenen niet alle prikkels kunnen verwerken. Dit kan gebeuren als je het erg druk hebt op je werk of school. Ook persoonlijke omstandigheden zijn vaak een aanleiding tot onrust, bijvoorbeeld zorgen over financiën, gezondheid of familie.
Waarom heb ik een onrustig gevoel in mijn hoofd? Onrust in je hoofd wordt veroorzaakt door gedachten die gefixeerd zijn op zorgen. Deze gedachten zijn niet-helpend en komen vaak uit het niets. Als deze zorgwekkende gedachten de overhand nemen, kan dit voor onrust in je hoofd zorgen.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Er zijn wel een aantal externe oplossingen om je gedachten te kalmeren en om de drukte in je hoofd even weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje sporten in de buitenlucht, een glas wijn in goed gezelschap of een film die je even meeneemt naar een andere wereld. Even je gedachten uitschakelen.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
Deze onrust heeft vaak te maken met stress. Wanneer we gestrest zijn, is ons lichaam constant alert. Onze spieren zijn aangespannen, onze ademhaling versnelt en we zijn klaar voor actie. Dit zorgt voor een onrustig gevoel in je lichaam.
Een opgejaagd gevoel ontstaat doordat we teveel stress ervaren en niet de ontspanning kunnen vinden om ook weer te rusten. Er zijn heel veel oorzaken waar een opgejaagd gevoel vandaan komt, maar allemaal brengen ze één reactie teweeg: het aanmaken van cortisol (het stresshormoon).
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.
Als je het gevoel hebt dat je er niet helemaal bij bent, moeite hebt met concentreren en dingen snel weer bent vergeten, dan kunnen dat symptomen zijn van hersenmist.
Wanneer je stress ervaart stelt je lichaam zich in op een noodsituatie. Er ontstaat er een vecht- of vluchtreactie. Je brein geeft opdracht tot het aanmaken van stresshormonen. Adrenaline, noradrenaline en cortisol spelen hierin een belangrijke rol.
Chronische stress kan een grote negatieve invloed hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het geeft je een verhoogd risico op hartritmestoornissen, een hogere bloeddruk, het verzwakt je immuunsysteem en het kan leiden tot hevigere reacties op angst. Ook een burn-out en depressie kunnen optreden.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Valeriaan is misschien wel de bekendste en meest gebruikte natuurlijke rustgever ter wereld. Het biedt rust bij o.a. examens, als je wat prikkelbaar bent en bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek. Dit kalmerende kruid is niet voor niets enorm populair.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Helpt paracetamol dan ook tegen zenuwen? Uit een vergelijkbaar onderzoek, is gebleken dat niet alleen de intensiteit van de emotie verlaagd te zijn, maar vertoonden zowel de mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen ook minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed.
Wat doet valeriaan en waarbij gebruik ik het? Valeriaan heeft een licht rustgevende werking. De samenstelling van de beschikbare producten wisselt sterk. Het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid.
Hersenvermoeidheid, organische vermoeidheid, chronisch moe zijn, onbelastbaarheid na hersenletsel. Neurofatigue is een extreme vermoeidheid waardoor iemand met een hersenaandoening de dagelijkse activiteiten niet of nauwelijks kan uitvoeren.