Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Vlees. Kies je voor een vleesgerecht als rundvlees of wild? Houd dan rekening met 100 a 150 gram per persoon, ervan uitgaande dat je er waarschijnlijk nog een bijgerecht als groenten of een salade naast serveert. Bij vlees met bot, denk aan lamsbout of cote de boeuf, heb je ongeveer 250 tot 350 gram per persoon nodig.
- Doorgaans reken ik 200 à 250gr per persoon, voor grote eters 350 à 400gr en voor de BBQ ongeveer 300 à 350 gr gram per persoon.
Zoveel gram vlees heb je per persoon nodig
Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dat klinkt veel, maar dit is inclusief stokbrood, salades en sauzen. Dit betekent dan ook dat je vaak genoeg hebt aan 400 gram vlees per persoon.
Wat gezond is verschilt per persoon, levensfase en hoe iemand leeft. Toch zijn er wel een aantal algemene dingen over te zeggen. Volwassenen hebben zo'n 100 tot 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren per dag nodig.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren. Heb je veel mannen aan tafel zitten?
Rooster je een hele kip, gans of kalkoen? Ga dan uit van 400-500 gram per persoon. Het lijkt veel, maar houd er rekening mee dat een hele vogel bestaat uit aardig wat bot. De kans is natuurlijk aanwezig dat je nog wat restjes overhoudt, maar dit is gezien de volgende dag helemaal niet erg.
De geconsumeerde hoeveelheid vlees per persoon per jaar ligt rond de 39 kilo. De helft van het karkasgewicht wordt als vuistregel gehanteerd voor het consumptieniveau. We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo.
Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Een portie gehakt, rund komt overeen met 150 gram.
Neem een minder aantal en kies voor meer soorten. Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon.
Reken op ongeveer 125-175 g vlees per persoon. Ons stuk entrecôte was net geen 350 g. Haal het vlees ruim (30-60 minuten) van te voren uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur komt. Neem een koekenpan en smelt een goede klont boter op middelhoog vuur (als de boter uitgesist is, is deze op temperatuur).
Kies zelf een gewicht: reken voor een kleine eter of een portie binnen een diner met meerdere gangen 150 gram. Stevige eters of een kogelbiefstuk als enige gang – 250 gram.
Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.
1 portie vlees of vis of peulvruchten= 100 – 125 gram bereid.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 300 gram rood vlees per week te eten [8]. Voor bewerkt vlees is geen bovengrens gesteld, al raadt de Gezondheidsraad aan om de consumptie hiervan te beperken [7]. Jongvolwassen eten gemiddeld 70 gram rood vlees en 47 gram bewerkt vlees per dag.
Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er minimaal 30% groente in de maaltijden zit. Dit is goed voor gemiddeld zo'n 200+ gram groente.
Er zit 37,3 gram vet in 1 stukje (100 gram) eend, waarvan 10,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. Dat betekent jaarlijks niet meer dan 26 kilo per persoon. Iedere stap richting minder vlees eten is winst voor gezondheid en milieu.
Australiërs zijn de grootste vleeseters ter wereld met 111,5 kilo (bruto*) per persoon. Zij worden gevolgd door Nieuw-Zeelanders, Oostenrijkers en Argentijnen. Nederlanders zijn bescheidener en zitten gemiddeld op zo'n 85,50 kg (bruto*) vlees.
De gemiddelde hoeveelheid gram vlees per persoon op de gourmet is 300 tot 400 gram. Voor grote vleeseters is dat 500 tot 600 gram. En voor kinderen 250 tot 300 gram. Maak voordat je boodschappen gaat even een simpel optelsommetje.
De gemiddelde Nederlander eet ongeveer 100 gram vlees per dag. Dit is ongeveer één stuk vlees per persoon. Bij een BBQ speelt vlees een grotere rol en wordt 400 gram vlees per persoon gegeten. Dit zijn ongeveer 3 stukken vlees per persoon.
Kipsaté van de BBQ
Voor het beste resultaat marineer je namelijk de kip minimaal 1 dag van te voren. Dan kunnen de smaken goed intrekken en krijg je simpelweg het beste resultaat.
Lekkere pittig en beetje zoete kipsaté. Met 1 kilo kipfilet kun je circa 32-35 stokjes (4 per persoon bij 8 personen) maken.