Eieren buiten het legnest Loslopende kippen die een vrij leventje gewend zijn, willen nogal eens van legplaats veranderen. Door de dieren goed te observeren, kom je er meestal wel achter waar ze hun eieren leggen. Het leggen van een ei gaat bovendien gepaard met een hoop gekakel.
Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt. Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken.
Wanneer een hen een ei legt kan per individu een beetje verschillen, maar over het algemeen leggen kippen eieren aan het einde van de ochtend. Probeer dus rond deze tijd de eieren te verzamelen. Verzamelt u tweemaal per dag de eieren, controleer dan of er later op de avond nog eieren zijn gelegd.
Eieren leggen buiten het legnest
De verandering in legplaats heeft vaak ook een oorzaak. Het kan zijn dat de legnesten waar de hen haar eieren hoort te leggen, te klein of niet comfortabel genoeg zijn. Bij voorkeur leggen kippen hun eieren op een ruime, rustige, donkere plek.
Kippen hebben soms een legstop, bijvoorbeeld als ze in de rui zijn of in de winter. Er zijn ook rassen die amper eieren leggen, zoals de Seramo. Is er geen logische verklaring voor het uitblijven van eieren, dan heeft je hen misschien legnood. Dat is het onvermogen om een ei te leggen dat klaar is in de eileider.
Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst, gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen.
Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen. Die stok mag niet helemaal rond zijn en vooral niet te dun want dat zit namelijk niet zo lekker.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar.Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Wanneer jouw kip onbevruchte eieren uit wilt broeden, spreek je van ongewenst broeds gedrag. De onbevruchte eieren zullen nooit uitkomen. Wanneer je jouw kip haar gang laat gaan, kan het zijn dat ze het nest niet meer wilt verlaten. Dit betekent ook dat jouw kip niet meer zal eten, waardoor ze sterk kan vermageren.
Kippenrassen die typisch veel eieren leggen zijn de Leghorn, Black Star, Red Star, Rhode Island Reds of de Plymouth Rock. De Lehorn is in Belgie misscien wel de bekendste. Een Leghorn legt doorgaans de meeste eieren per jaar. Zo kan een volgroeide Leghorn bijna iedere dag wel een ei leggen.
Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen.
Overdag scharrelen ze hun eten bij elkaar. Dit dieet bestaat uit zaden, insecten, wormen en plantjes. Verder houden kippen hun vacht en huid schoon en parasiet vrij middels stofbaden. De stuitklier bij de staart een verzorgende functie van de veren.
Legkippen leven wat langer, zo'n 1,5 jaar. Deze kippen worden voornamelijk gefokt voor de productie van eieren. Na deze 17 maanden wordt de eierproductie minder, en worden ook deze kippen geslacht. De legkippen gaan dan meestal op transport naar het buitenland en eindigen hun leven als soepkip.
Een hen kan eieren leggen zonder dat daar een haan voor nodig is. Een haan is wel nodig om een ei te krijgen waar een kuikentje in groeit. Want pas als de eicel van de kip bevrucht is door een zaadcel van de haan, kan er een kuikentje in het ei groeien.
Reken voor een legkip op 6 à 10 euro. Een sierkip zoals een cochin of een araucana kost 20 à 25 euro. Hou er ook rekening mee dat kippen van nature groepsdieren zijn, haal daarom steeds minimaal twee stuks in huis.
Eieren bezitten een luchtkamer aan de stompe kant. Door de eieren met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed.
Pas na vijf dagen kan je zien of jouw kippenei bevrucht is. Dit kan je doen door een schouwlamp onder jouw ei te houden. Wanneer het eitje er van binnen nogal donker uitziet, is de kans groot dat er een kuikentje aan het groeien is in jouw ei. Wanneer het eitje licht van binnen is dan zal het eitje niet bevrucht zijn.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Hanen leggen geen eieren en zijn dus nutteloos voor boeren die legkippen houden. Hierom wordt er bij kuikentjes gekeken of het een mannetje of vrouwtje is. Voor de haantjes loopt het niet goed af. Elk jaar worden er zo 40 miljoen haantjes in Nederland vergast.
Kies bij aanschaf een toompje van 3 of meer kippen. Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Ja dat kan zeker! Je kip heeft het zelfs nodig om heerlijk te kunnen scharrelen. Hoewel kippen sneeuw niet erg vinden, stellen ze het erg op prijs wanneer je de kippenren en het kippenverblijf sneeuwvrij houdt!
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen. Het formaat van de kip bepaalt de dikte van de stok.