"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Het ontkalken van je machine
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Azijn ontbindt de resten van wasmiddelen en maakt de stoffen zacht – vooral handdoeken. Voeg een scheut natuurazijn toe in plaats van wasverzachter en het zorgt ervoor dat de kleding langer zacht blijft. Sommige geuren, vooral in sportkleding, zijn moeilijk te verwijderen.
Maar waar in de wasmachine voeg je de azijn toe? Hiervoor kun je gewoon het vakje voor de wasverzachter voor gebruiken. Zo nu en dan kun je ook een scheut azijn in de wasmiddellade gieten – zo komen ook daar de zeepresten los.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Azijn is ook niet agressief op de huid en wordt daarom vaak veel beter verdragen dan veel chemische reinigingsmiddelen.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Bepaalde hardnekkige vlekken in stof. Azijn is echt wel een wondermiddel wat betreft het verwijderen van hardnekkige vlekken, maar lang niet voor alle soorten vlekken. Gras-, ijs- en bloedvlekken zijn namelijk echt niet te verwijderen met azijn, omdat deze vlekken heel snel oplossen in stof.
Schoonmaakazijn mag je niet gebruiken om onkruid of groene aanslag van de tegels in de tuin te verwijderen. Schoonmaakazijn is namelijk schadelijk voor de bodem, het grondwater en bodemdieren en insecten. Kijk op de website van Milieu Centraal voor tips om onkruid en groene aanslag te verwijderen.
Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan. De machine wordt er blinkend schoon van en de trommel ruikt daarna weer fris.
Azijn is een natuurproduct en niet schadelijk voor het milieu. Wasverzachter komt in het afvoerwater terecht en verontreinigd hiermee het water. Dus hoewel het lekker ruikt, is wasverzachter niet goed voor het milieu. Azijn is daarom een milieuvriendelijkere oplossing.
Als wasverzachter
Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter.
Rubber schoonmaken met azijn
Doe dat vooral niet! Azijn is een zuur. Deze azijnzuren worden zeer slecht verdragen door PVC, siliconen en natuurrubbers. De meeste huishoudelijke dichtingsrubbers zijn gemaakt van siliconen (voor voedingsdichtingen) en natuurlijk rubber (voor sanitaire dichtingen).
Natuurazijn is een product dat op een natuurlijke wijze wordt gemaakt tijdens de gisting van wijn. Schoonmaakazijn daarentegen wordt gemaakt door middel van een chemische reactie, het is dus een synthetisch product.
Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is daarom ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes en is het milieuvriendelijk. Ik gebruik azijn voor het schoonmaken van het aanrecht, het fornuis, de eettafel, de wasbak, het toilet, spiegels, ramen en nog veel meer.
Tip 1: Draai een kookwas
Doe dit één keer per maand of vaker als je veel op lage temperaturen wast. Om de reiniging te versterken voeg je wat azijn, soda of twee vaatwastabletten aan de kookwas toe.
Een scheut azijn toevoegen aan het water waarmee je je haren spoelt, zorgt ook voor glanzende lokken. Azijn doet de haarschubben samentrekken, waardoor je haren gladder worden en meer gaan blinkend.
Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.
Een goedkopere, milieuvriendelijkere en minder schadelijke manier om de douchekop te ontkalken, is met schoonmaakazijn maar uiteindelijk zal zelfs ook azijn het chroom of de andere legering van de douchekop aantasten.
Ja, je kunt schoonmaakazijn in de wasmachine doen. Het is een natuurlijke en effectieve manier om de machine te reinigen, zeepresten te verwijderen en de machine vrij te houden van onaangename geuren. Giet eenvoudig 2 kopjes azijn in de trommel en draai een lege wascyclus op de hoogste temperatuur.
Ook in het vakje waar je normaal gesproken wasverzachter doet, schenk je wat natuurazijn. ,,Azijn neutraliseert namelijk geurtjes. En dat is niet alleen handig om zweetgeur te laten verdwijnen, maar ook om een chaos aan geuren te voorkomen.
Heb je last van kleding met nare geurtjes, laat deze dan een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na dit nachtje weken en vervolgens nog een wasbeurt zijn de geurtjes gegarandeerd verdwenen uit je kleding.
We raden aan om het wasmachinefilter eens in de 3 á 4 maanden schoon te maken. Een verstopt filter kan de afvoer van het water verstoren en zelfs leiden tot schade aan je wasmachine. Door het filter regelmatig te reinigen, voorkom je dat kleine voorwerpen en ophopingen van pluisjes problemen veroorzaken.
Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is 'vetluis' de boosdoener. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken.
Doe regelmatig een wasbeurt op hoge temperatuur. Zo dood je de bacteriën en spoel je het vet weg. Let ook op dat je niet meer wasmiddel gebruikt dan aanbevolen. Mocht je wasmachine al last hebben van vetluis, dan kun je een reinigingsprogramma met hete was en een speciale machinecleaner gebruiken.