Wat doe je na contact met brandnetels? Jeuk- en pijnklachten trekken vanzelf binnen één uur grotendeels weg. Bij hevige jeuk kan zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven (gebruik volgens bijsluiter).
Zo lang heb je er last van
Bij de meeste mensen zal de jeuk en pijn van van een brandnetel na ongeveer een uur wegtrekken. Sommige mensen kunnen er echter langer last van hebben. Door de jeuk zal je de neiging krijgen er aan te krabben, maar dat werkt eigenlijk alleen maar in je nadeel als je er snel vanaf wil zijn.
Hondsdraf werkt kalmerend voor de huid nadat deze in aanraking is gekomen met een brandnetel. Andere goede planten tegen brandnetels zijn de smalle en grote weegbree. Ze helpen vooral tegen de jeuk. Je kunt ze vaak vinden in Nederlandse wandelgebieden en bloeien van mei tot ongeveer november.
De brandnetel plukken zonder 'geprikt' te worden kan je doen door tuinhandschoenen aan te doen en dan de brandneteltoppen met een schaar afknippen en in een bak opvangen. Maar je kunt ze ook plukken als je geen handschoenen of schaar bij je hebt.
Ook om aan te sterken of bij vermoeidheid is brandnetel een mooi kruid om te gebruiken. Als middel om de huid te reinigen en te ondersteunen. Je kan de brandnetel inzetten als hulpmiddel bij allerlei huidproblemen zoals zweren, acne, droog eczeem en psoriasis. Brandnetel trekt ook vuil uit wonden en ontstekingen.
Brandnetels bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam. Zo bevatten brandnetels vitamine B1, B2, B5 en B11, maar ook vitamine A, C, E en K. Vitamine B1 en B2 zijn van belang voor je energievoorziening. B1 is daarnaast ook nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel en je hart.
Brandnetelsteken zijn goed voor de bloedsomloop
'Bij aanraking met brandnetels komt er in je huid een stof vrij die histamine heet. Die zorgt ervoor dat je blaasjes en jeuk krijgt. De bloedvaten in de huid zetten zich - heel lokaal - open. Dat het invloed zou hebben op de algemene bloedsomloop, is niet bewezen.
Je gebruikt kokend water tegen brandnetel simpelweg door het over de plant heen te gieten (en ook goed de basis, waar de plant de grond in gaat). Door de ontzettend hoge temperaturen sterft de bovenkant van de plant af en doordat je de onderkant ook goed in kokend water dompelt raakt de plant ernstig verzwakt.
Voor veel mensen is de brandnetel een plantje waar men niet vrolijk van wordt. Het geeft bij aanraking een branderig gevoel aan de huid en kan enorm gaan jeuken. Hoewel het verder geen kwaad kan, zitten we er niet op te wachten.
Wist je dat je brandnetel zelfs rauw kunt eten? De echte die hards rollen de blaadjes met de bovenkant naar binnen op. Op die manier heb je geen last van de stekelige haartjes. Voor de zekerheid doen wij de rauwe blaadjes liever door een smoothie.
Waarom brandnetels prikken
De grote en de kleine brandnetel prikken beide omdat ze op de stengel en aan de randen van de bladeren zogenaamde brandharen hebben. Deze brandharen zijn microscopisch klein en hol van binnen. In de haren zit – naast verschillende andere stoffen – onder andere 'mierenzuur'.
Atalanta, Dagpauwoog, Landkaartje, Gehakkelde aurelia, Kleine vos, als rupsen hebben ze brandnetels als voedselplant nodig.
Voor en tijdens de bloei is de hondsdraf eetbaar als kruid. Vers sap van hondsdraf geeft een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan men als spinazie eten. In soepen, omelet en stamppot is het kruid lekker.
Wat doe je na contact met brandnetels? Jeuk- en pijnklachten trekken vanzelf binnen één uur grotendeels weg. Bij hevige jeuk kan zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven (gebruik volgens bijsluiter).
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
Brandnetel is met zijn gezaagde, groene bladeren een kruid dat veel goede eigenschappen bevat. Zo is het rijk aan vitamine A, B, C, ijzer, calcium en kiezelzuren.
Brandnetelzaad wordt gebruikt bij stress en vermoeidheid. Je kunt ze roosteren en door de sla mengen. Je kunt ze ook gebruiken in brood en koekjes, door soep en in smoothies. Brandnetelzaad kan ook als thee worden gedronken.
Droog de brandnetelblaadje voordat je ze in een afgesloten bakje opbergt. Ze zijn dan een jaar houdbaar. Ook kun je brandnetel vijf minuten blancheren om ze vervolgens in de diepvries te bewaren.
De quercetine in de brandnetel heeft een ontstekingsremmend en een mastcel-stabiliserend effect. Het vermindert histamine afgifte uit basofielen en mestcellen. Urtica is een belangrijk anti-allergicum bij urticaria met brandende pijn en hevige pruritus.
Zuiverend voor de bodem
Ook in de wat wildere tuin worden brandnetels vaak gewied, meestal omdat we de eigenschappen van dit kruid onvoldoende kennen. Brandnetels werken zuiverend, ook in de natuur. Ze duiken vaak spontaan op op plaatsen waar veel plantenresten, takken of bladeren liggen.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Het drinken van 2 of meer koppen per dag is aan te raden bij het bestrijden van onderstaande klachten. Brandnetel staat bekend om haar reinigende werking, is vochtafdrijvend en bloedzuiverend. Thee met brandnetel is een rijke bron aan ijzer en vitamine C.
Hoe lang je het zakje in het water houdt en hoe warm het water is maakt echt verschil! Daarom adviseren wij om deze variant 3 tot 5 minuten te laten trekken in gekookt water met een temperatuur van 100°C. Wil je liever een sterkere thee? Laat het theezakje naar voorkeur nog iets langer trekken.
Brandnetel werkt spijsverteringbevorderend. Daarom wordt het ingezet tegen indigestie of dyspepsie. Lever- en galaandoeningen kunnen eveneens genezen door regelmatig brandnetel als medicijn te gebruiken. Iceterus, de medische term voor geelzucht, wordt genezen met brandnetel.