Stof en vuil in de machine kan het slijtageproces vernellen en soms tot een acute storing leiden. Maak er een gewoonte van om na elk gebruik je boormachine schoon te maken. Je kunt hiervoor een zachte doek en een tandenborstel gebruiken, of – nog beter – de openingen schoon blazen met een luchtspuit.
Neem de boorkop in één hand vast terwijl je met je andere hand het handvat vasthoudt. Draai de boorkop tegen de klok in om hem los te draaien. Je kunt ook lichtjes de trekker induwen terwijl je de boorkop vasthoudt. Het losdraaien van de boorkop opent de kaken die op de boorbit geklemd zijn.
Links/rechts schakelaar
Met dit duwknopje kun je de boor of het schroefbitje in je schroefboormachine linksom of rechtsom laten draaien. Voor boren en schroeven indraaien zet je de schakelaar op rechtsom, en linksom gebruik je natuurlijk om schroeven los te draaien.
Voor het invetten kun je het beste een plantaardige olie of siliconenspray gebruiken. Bij tuingereedschap van RVS (Roest Vast Staal) is invetten niet nodig. Daarop kan geen roest ontstaan, als het goed is. Mocht dat wel het geval zijn, vet RVS tuingereedschap dan ook even in.
Sommige mensen zijn van mening dat olie nodig is om gereedschap te smeren. Toch kun je dit beter doen met WD-40.
Voel met je vingers voorzichtig op het snijvlak of je schop of schoffel glad is: voelt het ruw aan, dan is het scherp. Waar het snijvlak glad aanvoelt, is het nog bot en moet je nog verder vijlen. Als je snijvlak scherp is, draai je de schop om.
Begin met de vijl aan de binnenkant van het blad. Slijp het blad met horizontale bewegingen. Werk van onder toe naar de punt van de schaar. 10 tot 20 bewegingen zullen genoeg zijn.
Het best is het om het tuingereedschap aan het eind of het begin van het tuinseizoen te slijpen. Tussentijdse slijpbeurten zijn afhankelijk van het gebruik. Snoei en heggenscharen kunnen of met een slijpsteen of met een slijphulpset geslepen worden. Bijlen en spades worden het best aangescherpt met een vijl.
Gebruik metaalolie of plantaardige olie om de bladen mee te oliën. Het teveel aan olie veeg je weg. Monteer de onderdelen vervolgens in omgekeerde volgorde terug. Eén extra drupje olie in het veermechanisme en je snoeischaar is weer helemaal als nieuw!
De meest gebruikte methode om je gereedschap op te bergen is deze op te hangen aan de muur. Om dit te doen zijn er verschillende opbergsystemen en opbergrekken op de markt. De meest gangbare ophangsystemen hebben vijf steelklemmen, waar je stelen in kunt klemmen met een diameter van twee tot drie centimeter.
Een heggenschaar kun je het beste aan de muur ophangen, zo kun je vervolgens de transportbescherming vol zetten met olie waardoor de messen niet gaan roesten en/of vastplakken. Breng de machine voor een onderhoudsbeurt naar de specialist of dealer, hij kan kijken of er onderhoud nodig is en dit uitvoeren.
Met een droge doek kan je bijna alles van je schaar weghalen. Is de schaar nog niet schoon genoeg? Gebruik dan warm water en een klein beetje afwasmiddel om het vuil van de messen te poetsen met een borstel. Spoel de bladen vervolgens goed af met schoon water en maak de messen goed droog.
Wij adviseren Aspen 4. WIJ ADVISEREN OM GEEN E10 TE GEBRUIKEN! In plaats van E10 kunt u beter E5 benzine gebruiken, de 98 ongelood.
Schaar slijpen met aluminiumfolie
Simpel: scheur een stuk van ongeveer 20 centimeter af en vouw dit meerdere keren dubbel zodat je een lange dikke strook folie krijgt. Vervolgens knip je dit stuk in de lengte door in dunne stroken. That's it! Knip een keer of twintig en je schaar zal weer vlijmscherp zijn!
Van de messenslijpers is de Minosharp Plus 3 voor ons de duidelijke winnaar. Met zijn keramische wieltjes slijpt hij je mes met beleid in drie fasen van grof naar goed scherp. En dat binnen heel acceptabele tijd.
De slijpservice
De kappersscharen slijpservice is gespecialiseerd in het slijpen van alle soorten kappersscharen. Met ruim 10 jaar ervaring slijpen wij elke kappersschaar weer messcherp en als nieuw. Zelfs uw oude “vergeten” kappersscharen worden weer zo goed als nieuw.
Kappersscharen laten slijpen
Het optimaal functioneren van de kappersschaar is dan ook bijna van 'levensbelang'. De meeste kappers laten zo'n 2 maal per jaar al hun scharen onderhouden.
Er zijn messen die minder onderhoud nodig hebben dan andere, maar de meeste keukenmessen moeten regelmatig geslepen worden. In deze gids leggen we je alle messenslijpers uit en de voor- en nadelen van elke soort. Keramische messen kun je niet te slijpen. Die zullen dit niet overleven.