Hoe maak je zelf chape?

Chape maak je door 1/4e cement te mengen met 3/4e zand. Voor kleine hoeveelheden kan je dat gerust doen op een waterdichte folie, maar grotere hoeveelheden chape meng je best met een betonmolen. Eens je de mengeling van cement en zand stevig hebt omgeroerd, voeg je er water aan toe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wonen.eu

Kan je zelf chape leggen?

Met je chape bij de hand kan je zelf je chape gaan leggen. Zelf je chape leggen kan op de traditionele manier, net zoals een professionele chapper doet. Dat gaat zo: je bereidt de ondergrond voor, maakt je chape aan en giet die uit over de vloer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op staenis.com

Wat heb je nodig voor chape?

Chape bestaat uit rijnzand, cement en water. Deze bouwstoffen bestel je eenvoudig online of koop je in jouw GAMMA bouwmarkt. Daarnaast heb je ook een speciekuip of betonmolen nodig. Een kleine hoeveelheid specie meng je in een speciekuip of mortelemmer; grote hoeveelheden meng je beter in een betonmolen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gamma.be

Hoe dik moet chape zijn?

Chapedikte bij hechtende chape

Komt de cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je chape zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydrietchape, dan hanteer je een minimale chapedikte van 40 mm.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op staenis.com

Wat is het verschil tussen chape en Stabilisé?

Door een andere verhouding tussen zand, cement en beton hebben chape en stabilisé een andere structuur en een andere functie. Chape is een afgewerkte dekvloer. Stabilisé of gestabiliseerd zand is een droger mengsel en wordt eerder als opvulmiddel gebruikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op royaux.be

Chape maken

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat kost chape per m2?

Gemiddelde prijs van chape per m2

Gemiddeld mag je rekenen op 12-15 euro per vierkante meter. Dit is een klus die ervaring vereist. Laat chapewerken daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op chapewerken.vlaanderen

Hoe maak ik zelf Stabilisé?

De aanbevolen cement/zand-verhouding om zelf stabilisé te maken is ongeveer 1 op 8. Je schept de bestanddelen met een schop door elkaar of gebruikt hiervoor een betonmolen. Voeg in eerste instantie nog geen water toe, maar neem eerst een handvol van het gemengde zand en cement en maak een vuist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gamma.be

Is 5 cm chape genoeg?

De dikte van de dekvloer bedraagt bij een nat systeem gemiddeld zo'n 6 à 8 centimeter. De dikkere chapelaag is niet enkel nodig om de leidingen te kunnen bedekken. Het is ook nodig om de warmte beter te kunnen spreiden over de vloer. Daarom moet je boven de leidingen nog minstens 30 mm chape voorzien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op chape-leggen.be

Hoeveel cm PUR en chape?

Hoeveel vloeropbouw hoogte dan wel nemen voor vloerisolatie in gespoten PUR? Op een vloerisolatie in gespoten PUR dient er een minimale dikte van dekvloer (chape) gerespecteerd te worden om een voldoende sterke en stabiele vloer te verkrijgen. Met een poliebetonvloer is een dikte van 100 mm een minimum.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verbiest-partner.be

Kan chape op zand?

Los zand wordt niet meer gebruikt in de vloeropbouw - als de bestaande ondergrond voldoende stabiel is kan daarop een chape, maar bij twijfel is een betonneke de beste zekerheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bouwinfo.be

Hoe lang duurt het voor chape droog is?

Voor traditionele chape reken je dus op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is je chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt je ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken. Even rekenen dus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op royaux.be

Waarom plastiek onder chape?

De folie tussen isolatie en chape zorgt ervoor dat er geen vocht tussen de isolatieplaten kan komen, fungeert als dampscherm (indien continu aangebracht en de naden afgekleefd) maar zorgt ook voor een 'zwevende' chape, zodat deze los van de isolatie kan bewegen (bv. in geval van vloerverwarming).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op recticelinsulation.com

Hoeveel chape per dag?

de snelheid in plaatsing : op een dikte van 5 cm kan tot 1000 m² per dag geplaatst worden (bij traditionele chape is dit ongeveer 150 m²)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belgium.weber

Hoeveel kuub is 1 zak chape?

Details. Chape in zakken van 25 kg is een kant-en-klare specie te mengen met water die als chape (binnen) of stabilisé (buiten) ondergrond gebruikt kan worden. verbruik: 1m³ (1 kuub) vergt ongeveer 60 à 70 zakken van 25 kg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bouwkampioen.be

Wat onder chape?

Is er wel kans op opstijgend vocht of scheuren, dan kies je het best voor een niet-hechtende dekvloer. Tussen de draagvloer en chape wordt dan een waterkerende of pvc-folie bevestigd. Bij vloerisolatie, voor zowel akoestische of thermische isolatie, wordt dan weer een zwevende dekvloer gelegd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bisbeurs.be

Hoe chape glad maken?

Kap de cementkuipen uitmet de chape en rei af tussen de reilatten die je hebt gelegd. Schuur daarna nog wat glad met een vlakspaan. Haal dan de reilatten uit de chape en voeg de spleten op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zelfrenoveren.be

Hoe lang tussen PUR en chape?

In theorie kan men na enkele minuten reeds een dekvloer aanbrengen op gespoten PUR. In de praktijk raden wij aan om 24u te wachten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isofloor.be

Welk soort zand voor chape?

Voor het aanmaken van traditionele chape (zandcement) gebruik je bij voorkeur grof rivierzand met een korrelgrootte van 04/07. Door de grove ronde korreldikte is dit zand heel makkelijk te verwerken en bekom je een sterkere chape met minder krimpspanningen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op staenis.com

Hoe sterk is chape?

De verhouding zand/cement bepaalt de sterkte van de chape. Er zijn een aantal sterkteklassen (32.5, 42.5, 52.5). Voor dekvloeren gebruikt men vaak type CEM II 32,5 N. Dit type cement laat zich bij temperaturen tussen 10 en 20 graden Celsius gemakkelijk verwerken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op chapewerken.vlaanderen

Hoe lang mag je niet op chape lopen?

Na 2 à 3 dagen mag je de chape voorzichtig betreden. Alles hangt natuurlijk af van de drogings mogelijkheden. Na 10 dagen mag je gewoon lopen over de chape en kan er zelfs al op gewerkt worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op staenis.com

Hoe lang wachten om te Tegelen op chape?

Dat is voor een groot deel afhankelijk van de dikte van de chape. Voor een chape tot 5cm rekent men doorgaans op een droogtijd van 1 week per centimeter. Voor elke extra centimeter, rekent men 2 weken extra droogtijd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op chapewerken.vlaanderen

Waar kan ik chape kopen?

Klaargemaakte chape kopen voor een kleine oppervlakte

Dan koop je simpelweg kant-en-klare chape in zakjes aan bij een bouwhandel of doe-het-zelfzaak. Deze klaargemaakte chape meng je makkelijk met water in een betonmolen. Zo kun je zelf kiezen hoeveel chape je aanmaakt en heb je meteen de juiste mengverhouding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op staenis.com

Hoeveel kg is 1 kuub chape?

Ter vergelijking: voor stabilisé gebruikt men ongeveer 150 kilogram cement per kubieke meter (1 kubiek zand is ongeveer 1650 kilo), voor chape +/- 220 kg/m³. De ideale meng verhouding voor stabilisé?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op royaux.be

Hoe dik moet Stabilise zijn?

De dikte van de laag gestabiliseerd zand hangt af van het gebruik. Voor een looppad is dat anders dan voor een oprit bijvoorbeeld. Voor een terras is een dikte van 15 cm oké." "Onder de stabilisé kan je ook een onderfundering in steenslag of betonpuin leggen voor extra stevigheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radio2.be

Wat kost 1 kubieke meter Stabilise?

Gestabiliseerd zand is betonzand met 10 tot 20 procent cement en wordt veel gebruikt als fundering in de wegenbouw en voor een oprit, tuin en terras. Het soortgelijk gewicht van één kuub is ongeveer 1600 kilogram en is leverbaar vanaf € 282,50. Voor iedere kuub extra wordt er € 82,50 extra gerekend.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op grondverzet.nu

Populaire vragen