Wanneer men in Nederland een woning wil bouwen dan is men verplicht om, voordat er werkelijk gebouwd gaat worden, aan te tonen of er in de woning voldoende daglichttoetreding aanwezig zal zijn. Woont men in een bestaande woning, dan moet daar ook voldoende daglicht aanwezig zijn in de woonkamer en slaapkamers.
Ventilatie en daglicht is in principe verplicht in de slaapkamer ed., maar slimme huisjesmelkers kunnen de regels anders uitleggen. Het gedeelte van een woning dat toegankelijk is van buitenaf, de toegankelijkheidsector, bevat geen toiletruimte, keuken of slaapkamer.
Voor een verblijfsruimte in een woning geldt de eis dat de equivalente daglichtoppervlakte minimaal 0,5 m2 moet bedragen. Wanneer een verblijfsgebied van een woning 30 m2 bedraagt, dan moet een equivalente daglichtoppervlakte aanwezig zijn van minimaal 3 m2.
Eén van die eisen is dat er in bepaalde ruimtes voldoende daglicht moet zijn. Het gaat hierbij voornamelijk om verblijfsruimtes, waarvan jij in het gebouw gebruik maakt. Denk hierbij aan ruimtes als de woonkamer, de slaapkamer of bijvoorbeeld de keuken.
Als je helemaal geen daglicht zou ontvangen, dan zou je dagritme zich aanpassen aan je eigen biologische klok. Dat betekent dat wanneer je een tijd lang in een kamer zonder ramen en zonder klok zou verblijven en dus zou gaan slapen op de klok, je biologische klok elke dag een kwartier tot een half uur zou verspringen.
Dat zijn ruimte waar je langere tijd kan verblijven. Op verblijfsgebied gelden eisen die niet gelden op niet verblijfsruimte. Hierbij kun je denken aan daglicht(ramen) ventilatie eisen of de eis voor te openen ramen. Bij ruimtes zoals berging of een badkamer gelden deze eisen dus niet of in mindere mate.
De huid maakt namelijk vitamine D aan wanneer deze wordt blootgesteld aan daglicht. Vitamine D is belangrijk voor onze gezondheid. Een gebrek aan vitamine D kan klachten geven als vermoeidheid, lusteloosheid en spierklachten.
Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort? Als je een tekort aan vitamine D hebt, kan je last krijgen van verschillende symptomen zoals vermoeidheid, lusteloosheid, kramp in je spieren en bloedend tandvlees. Deze klachten zijn echter niet specifiek voor vitamine D-deficiëntie.
Halverwege tussen het Noorse vasteland en de Noordpool vind je de eilandengroep Spitsbergen, waar de ijsberen wonen. Hier kun je echt spreken over een eindeloze dag. De zon cirkelt de hele zomer lang door de hemel.
Hoeveel daglicht heb je per dag nodig en waarom? Een gezonde dosis daglicht is essentieel. Blootstelling aan daglicht van ten minste twee uur per dag wordt aanbevolen. Studies hebben aangetoond dat werken in helder licht tot wel 16% hogere productiviteit kan leiden.
Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
Die dag start om 16:58 uur de astronomische zomer. De daglengte is dan 16 uur en 45 minuten. De winter begint op 22 december om 4:28 uur. Die dag zijn de dagen het kortst met in Midden-Nederland ruim 7,5 uur daglicht.
Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft.
Vermoeidheid of last van je spieren en/of gewrichten zijn ook mogelijke aanwijzingen van een vitamine D tekort. Of je kunt wat neerslachtig zijn of een winterdipje ervaren. Voldoende vitamine D in je lichaam ondersteunt je immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand.
Blauw licht verstoort je ritme
Wanneer je 's avonds naar een beeldscherm kijkt (televisie, tablet, computer of mobiel) maakt je lichaam dus geen melatonine aan. Je lichaam begint dan pas met de melatonineproductie als je rustig in bed ligt. Hierdoor kan het lang duren voordat je je moe voelt en in slaap valt.
Sneller in slaap met rood licht
Volgens hem helpt blootstelling aan helder rood licht bij in slaap vallen. Hij constateerde dat zijn proefpersonen bij rood licht meer moeite moesten doen om wakker te blijven dan bij blauw licht en dat het lastiger voor hen werd om zich erna goed te kunnen concentreren.
Er bestaat geen bewijs waaruit blijkt dat het lezen bij zwak licht slecht is voor uw ogen. Eén ding staat echter als een paal boven water: lezen bij zwak licht maakt het moelijker om de woorden op de bladzijde te zien. Lezen wordt daardoor inspannender, wat ervoor kan zorgen dat de ogen vermoeid raken.
Verspreiden. Een gezonder binnenklimaat met voldoende daglicht en frisse lucht is cruciaal om te voorkomen dat infectieziekten zich verspreiden. Het is dus belangrijk om genoeg zonlicht binnen te laten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zon- en daglicht bacteriën die zich in huisstof schuilhouden doodt.
Daarnaast werkt de ventilatie in de rest van het huis minder goed als er langere tijd een badkamerraam open staat. Het beste is dus om de badkamer warm te houden. Houd daarom je raam en deur dicht tijdens en na het douchen en zet je ventilatiesysteem aan.
Ventilatie is niet alleen voor verblijfsgebieden, verblijfsruimten, toilet- en badruimten noodzakelijk maar ook voor een sommige andere ruimten in een gebruiksfunctie.
Afmetingen van ruimtes in het bouwbesluit
Bij nieuwbouw dient een verblijfsruimte, van een normaal bewoonbare woning (geen recreatiewoning), minimaal 5 m² aan oppervlakte te bevatten en een breedte van 1,8 meter en een hoogte van 2,6 meter te hebben.