Het streven is dat u na 1 week weer zonder krukken kunt lopen. Na 2 weken kunt u weer fietsen en autorijden. In de eerste weken moet zowel de pijn als de zwelling verminderen. Na een meniscusherstel operatie moet u 6 weken met krukken lopen.
Na 2 weken zijn de meeste patiënten in staat om de meeste activiteiten van het dagelijks leven weer op te bouwen maar het kan 6 weken duren voor de knie helemaal normaal aanvoelt. U mag weer autorijden als uw knie betrouwbaar aanvoelt en dus krachtig en stabiel genoeg is.
Het herstel van een kijkoperatie van de knie duurt 2 tot 6 weken en verloopt in grote lijnen als volgt: U mag na de kijkoperatie dezelfde dag naar huis. De orthopedisch chirurg heeft u uitgelegd hoelang u met krukken moet lopen en welke oefeningen u moet doen.
Na het verwijderen van een stuk meniscus mag u bij het lopen het geopereerde been volledig belasten (tenzij de chirurg iets anders met u afspreekt). U moet de eerste 3 tot 5 dagen hiervoor krukken gebruiken. Lopen mag met mate en op geleide van eventuele klachten.
Klachten van een gescheurde meniscus worden vaak vanzelf minder. Daarom is verder onderzoek in het begin niet nodig. Het kan wel meer dan 3 maanden duren voordat de klachten weg zijn. Zorg dat u blijft oefenen.
Het streven is dat u na 1 week weer zonder krukken kunt lopen. Na 2 weken kunt u weer fietsen en autorijden. In de eerste weken moet zowel de pijn als de zwelling verminderen.
Meestal heeft u krukken of een wandelstok nodig zolang u nog met pijn of mank loopt. Soms besluit de chirurg dat de gescheurde meniscus gerepareerd kan worden in plaats van te moeten worden verwijderd.
Fietsen mag als u de knie weer goed kunt buigen. Een andere sport kunt u meestal 6 weken na de operatie weer oppakken, maar alleen als uw knie niet meer dik is.
Symptomen bij meniscusletsel
een pijnlijke knie. Meestal heeft u vooral pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Vaak krijgt u door vocht in de knie ook een dikke knie.
Meestal bent u na een paar dagen weer in staat kleine stukjes te lopen, terwijl de knie nog wel wat gevoelig blijft. Beperk het lopen de eerste week. Probeer de eerste twee weken niet te lang te staan en te lopen. U kunt indien nodig enkele dagen de krukken gebruiken.
Bij een kijkoperatie in de knie kun je je been in het algemeen na 1 tot 2 weken weer helemaal gebruiken. Krijg je een knieprothese, dan kan volledig herstel wel 6 tot 12 weken duren. Bij een gedeeltelijke knieprothese duurt het tussen de 2 en 6 weken voordat je been weer helemaal functioneert.
Bij schade aan het kraakbeen kan het zijn dat de arts microfracturering (opboren van kraakbeen, waardoor zich littekenweefsel op het kale bot gaat vormen) heeft toegepast. In dat geval mag u het geopereerde been 6 weken niet belasten en moet u met 2 krukken lopen. De oefeningen kunt u doorgaans wel uitvoeren.
Bij een plotselinge scheur is de knie pijnlijk aan de binnen- of buitenzijde. Ook ontstaat er zwelling van de knie. Na enige tijd kan de knie pijnklachten geven. U voelt dan vooral pijn bij het lopen, hurken en draaien.
Dit kan voor de volgende klachten zorgen:
Pijn en instabiliteit. 'Giving way' (het gevoel dat u door uw knie heen zakt) Het gevoel dat uw knie tijdelijk vastzit en vervolgens weer van het 'slot' raakt.
Dus bij jonge patiënten zullen we proberen de meniscus zoveel mogelijk te behouden. Beperkt een voetballer zich na een volledig verwijderde meniscus tot rustige sporten zonder extreme draaimomenten, dan kan de knie gedurende tientallen jaren in een goede conditie blijven.
Slijtage kraakbeen
Met name bij veel patiënten ouder dan ongeveer 50 à 60 jaar heeft een operatie weinig zin, omdat er op die leeftijd meestal ook al slijtage is van het kraakbeen. De pijnklachten komen dan voornamelijk daarvan en niet van de gescheurde meniscus.
Een gescheurde meniscus zorgt voor pijn aan de binnen- of buitenkant van de knie of een klikkend gevoel. De pijn is constant aanwezig en wordt erger bij lopen. Vaak is de knie ook gezwollen door een vochtophoping. Als een deel van de kapotte meniscus losschiet, kan dit bekneld raken in het kniegewricht.
Het risico op het ontstaan van een gescheurde meniscus kan dan groter zijn. Bij het ouder worden neemt de elasticiteit van de meniscus af en wordt de meniscus minder soepel. Op den duur kunnen hierbij scheurtjes in de meniscus ontstaan welke kunnen leiden tot een grotere scheur, de zogenaamde 'slijtage meniscusscheur'.
Op een röntgenfoto is een gescheurde meniscus niet te zien, omdat op gewone röntgenfoto's alleen maar bot te zien is. De menisci zijn van kraakbeen. Als het nodig is kan er een MRI-onderzoek gedaan worden. Maar zelfs na een MRI-onderzoek kan de arts niet altijd met zekerheid zeggen of de meniscus gescheurd is.
De meest voorkomende klachten van een gescheurde meniscus zijn: Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie. Zwelling van het kniegewricht. Pijn bij hurken en knielen.
Als de meniscus er slecht aan toe is door veel degeneratief kraakbeenweefsel, of als er een stuk meniscus los ligt in de knie, moeten we een stuk van de meniscus verwijderen. Vaak is er geen operatie nodig en zal de meniscus zelf genezen of zullen de klachten na een trauma vanzelf afnemen.
Bij deze knieblessure zijn vooral versterkende oefeningen voor de bovenbeenspieren belangrijk. Hiernaast staat een spierversterkende oefening voor het bovenbeen getekend. Uitvoeringswijze: sta op één been, buig langzaam in de knie en strek vervolgens langzaam. Let erop dat de knie recht boven de voet blijft.
Of de meniscus gehecht kan worden is afhankelijk van het type scheur en de leeftijd van de patiënt. De bedoeling van een hechting is dat de meniscus geneest door het eigen lichaam. Vaak kan pas tijdens de kijkoperatie beslist worden of een meniscus gehecht kan worden.
Een aanrader is de Genutrain S of de Genutrain met siliconen van Bauerfeind. Of bekijk hier de goedkopere variant van dezelfde kniebrace: de Genu kniebrace van het merk CARE. Bent u ernstig geblesseerd aan de meniscus? Kijk dan eens naar de SecuTec Genu van Bauerfeind.
Een scheur in de meniscus kan veroorzaakt worden door een plotse en bruuske beweging: dit noemt men een 'traumatische scheur' (bijvoorbeeld opgelopen bij het sporten). Bij het scheuren van de meniscus zal de patiënt vaak een “krak” horen tijdens het trauma.