Paardenbloem als wilde groente. De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten.
De paardenbloem werkt o.a. vocht – en galafdrijvend, leverzuiverend en ontstekingsremmend. Paardenbloem helpt het spijsverteringssysteem en zowel verse als gedroogde bladeren stimuleren de eetlust en brengen de maag tot rust.
Van top tot teen. Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.
Nee, ook voor mensen is de paardenbloem niet giftig. De plant is op zich héél licht giftig en bij 'veel te veel' kan het problemen veroorzaken, maar dan moet je er wel heel veel van eten.
Vroeger werd paardenbloem gebruikt als licht laxeermiddel en bij maag- en leverziektes. Het kruid werkt ook vochtafdrijvend. Het waren de Arabieren die de plant als eersten als geneeskrachtig kruid toepasten en zo populair maakten. De bitterstoffen in paardenbloem zijn bijzonder waardevol.
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium.
Per dag 2-3 kopjes paardenbloemthee drinken. Deze thee is ook een goede voorjaarsreiniger en bevordert de eetlust en een slechte spijsvertering. Magische werking van Paardenbloem Paardenbloem is een echte Orakelplant, wie heeft er als kind nou niet de pluisbollen weggeblazen met een wens erbij…
Paardenbloem als wilde groente. De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten.
Honden eten waarschijnlijk paardenbloemen om dezelfde redenen dat ze gras eten; het bevordert de spijsvertering en is een natuurlijke bezigheid voor hen. Voor sommige honden is het waarschijnlijk gewoon een plezierige gewoonte.
Dagelijks twee blaadjes paardenbloem tot een ons paardenbloemblad gebruiken is veilig. Paardenbloem was vroeger een groente en werd verkocht op groentenmarkten als molsla.
Paardenbloem smaak
De jonge blaadjes zijn mals en minder bitter dan de volgroeide bladeren. De paardenbloem(blaadjes) kun je zo gebruiken: Jonge paardenbloemblaadjes zijn lekker in een salade, bijvoorbeeld met spekjes en een mosterdvinaigrette. Of met fijngesneden appel en wortel.
De doorsnede van de stengel van de Paardenbloem, herkenbaar aan het witte melksap. Dit sap is licht giftig en vooral bij kinderen kan dit irritatie aan de huid veroorzaken.
Het paardenbloemblad en of de paardenbloem past goed bij knoflook, bieslook en iets zoets zoals honing. De paardenbloemen kun je stomen, wokken, in je thee stoppen of de gele blaadjes over een salade strooien. Rauw paardenbloemblad kun je, goed fijngesneden, ook prima door een zomerse stamppot stampen.
Varkens, koeien en uiteraard paarden zijn daarom dol op paardenbloemen. Zij eten alle plantendelen graag. Konijnen en hazen eten de paardenbloemen even graag als onze hoefdieren. Ook eekhoorns lusten bladeren en knoppen van de plant in de lente.
Paardenbloemen zijn een mooi ontgiftingsmiddel
En hoe beter je lever werkt hoe meer gifstoffen hij verwerken kan. De vele vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten, die de paardenbloem bevat ondersteunen de lever nog eens extra om zijn belangrijke ontgiftingswerk voor je lichaam te doen.
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
Paardenbloem is ook allerminst giftig voor katten en honden. Sommige zullen zelfs spontaan op de bloemen kauwen om zichzelf te 'zuiveren'. Het melkachtige sap van de paardenbloem zou helpen tegen heel wat huidaandoeningen, zoals wratten (net zoals stinkende gouwe).
Je kunt paardenbloem verwijderen door de grond te schoffelen. Wil je er zeker van zijn dat de paardenbloem niet meer terug groeit, dan moet je de penwortel volledig verwijderen. Dit doe je met een penwortelsteker.
Paardenbloemen thee:
Was de bloemen, alleen de bloemen, niet de steeltjes, die zijn niet lekker Doe alles in een theepot en overgiet met kokend water. Laat het geheel zeker 7 minuten trekken. En klaar is je lekkere thee! Veel kun je doen met de paardenbloem, echt het onderzoeken waard!
Paardebloemblad bevat bitterstof en daarnaast is het een rijke bron aan kalium, ijzer, vitamine A, B, C en D. De bladeren hebben een urine-afdrijvende werking (vandaar de volksnaam : 'pisblom'). De paardenbloem zuivert als het ware je lichaam van giftige stoffen en is heilzaam bij ontstoken gewrichten en huidproblemen.
Wat zijn de voordelen van Paardenbloemwortel? Paardenbloemwortel heeft veel voordelen voor de gezondheid, waaronder een krachtige antioxidant. Het heeft ook een positief effect op het spijsverteringsstelsel en het ondersteunt de levergezondheid.
Als je deze thee zelf wilt maken, moet je met een paar zaken rekening houden: Pluk de paardenbloemen in april of begin mei. Dan is het blad nog jong en heeft het een lekkere nootachtige smaak. (Een beetje als rucola)
Paardenbloemwortel thee
Gebruik 2 tot 3 theelepels per kop heet water. Laat afgedekt 30 minuten trekken of laat even meekoken. Paardenbloemwortel thee heeft een vrij bittere smaak. Je kan eventueel wat honing toevoegen.
Paardenbloemen groeien in vochtige tot natte voedselrijke graslanden, maar ook in bermen en gazons. Ook op betreden paden vind je de Paardenbloem en zelfs op droge zandige voedselarme bodems zoals in de duinen.
Het zetten van de thee
Doe in de wekpot of theepot een redelijke schep gedroogde paardenbloemwortel en doe daarop een halvepot gekookt water. Laat dit een vijf tot tien minuten trekken op een warmhoudplaatje, zodat het hete water goed de positieve werking van de paardenbloemwortel opneemt.