Gebruik geen bewerkte melk uit een pak! Voor 1 kilo kaas heb je minimaal 10 liter rauwe melk nodig. Giet de melk in een emmer of bak. Gebruik bij 10 liter melk een emmer of bak waar tenminste 15-20 liter in kan.
Wist je dat voor 1 kilo kaas 10 liter koeienmelk, 9 ½ liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig is?
Kaas wordt gemaakt van verse melk die kort verhit is (pasteurisatie). Aan de melk wordt een starter cultuur en stremsel toegevoegd. Hierdoor gaan de eiwitten stollen en ontstaat er een vaste substantie (de wrongel) en blijft er vocht over (de wei).
Zet de kaas onder de kaaspers
Zet het kaasvat kan onder de kaaspers. Je kan een originele pers gebruiken. Als alternatief kan je ook druk creëren door een gewicht op het kaasvat te plaatsen (bijvoorbeeld een pan met water) . Pers voor ongeveer 45 minuten.
kaaskruiden en kruidenkaas
Bekende kruiden voor de kaas zijn selderij, brandnetel, komijn, bieslook, fenegriek en knoflook. Kruiden toevoegen is makkelijk. Kort opkoken om de kruiden te steriliseren, laten weken en toevoegen aan de wrongel.
De kaasmakers ontdekten vroeger al dat de ronde vorm de meest ideale vorm is om de kaas te laten rijpen. Bij een vierkante kaas zouden de hoeken veel sneller uitdrogen dan het midden van de kaas. De hoeken krijgen dan een andere smaak. Bij een ronde vorm wordt het vocht op alle plekken tegelijk uit de kaas onttrokken.
Zelf kaas maken is niet bijzonder moeilijk. Je moet alleen wel weten wat je moet doen, welke ingrediënten je nodig hebt en welke spullen, zoals gereedschappen. Je zult wel eerst wat inkopen moeten doen, voordat je aan de slag kunt gaan met zelf kaas maken!
Omdat er meerdere liters melk nodig zijn voor 1 kg kaas, is er zelfs 5060 liter water nodig om 1 kg kaas te maken.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Naargelang hoeveel vocht er nog in de kaas zit, spreken we van zachte, halfharde of harde kazen. Verse of platte kaas bevat 70 tot 80% water. Bij de bereiding laat de kaasmaker de wrongel uitlekken op een doek en laat hij de kaas niet verder rijpen. Zachte kaas is smeuïg en kan je gemakkelijk op je boterham smeren.
Na 24 uur is de hangop klaar voor gebruik! Omdat de massa is veranderd in een stevige ” bonk” kun je dit zeer eenvoudig uit het doek halen. Je kunt de hangop dagenlang in de koelkast bewaren.
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
De gele kleur van kaas komt uit caroteen, dat zit in gras. In het melkvet bevindt zich de geeloranje kleurstof, die door de spijsvertering van de koe niet wordt afgebroken. Daardoor komt deze direct in de melk, en later in de kaas, terecht.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas.
De melk wordt eerst verhit, daarna wordt er zuursel en stremsel toegevoegd. Zuursel bestaat uit bacteriën, de bacteriën zorgen ervoor dat de kaas langer houdbaar blijft en dat de kaas een heerlijke smaakt krijgt. Dit heet fermentatie.
De smaak van jonge- en oude kaas
Smaakt 'jonge oude kaas' dan wel hetzelfde als echte oude boerenkaas? Het antwoord is: nee. Het maken van boerenkaas is een arbeidsintensief proces dat wordt beïnvloed door diverse externe factoren.
Stremsel kan je bestellen bij online brouwwinkels zoals levenvanhetland.nl. Hier bestel je ook de andere materialen welke je nodig hebt voor je kaasmaakavontuur.
De regel voor het pekelen is: 7 uur voor 1 kg kaas. Voor 500 grams kaasjes betekend dit dus: 3.5 uur pekelen. De zoute smaak in de kaas is tijdens de rijping niet meer te herstellen.
De kaas krijgt zijn speciale smaak door de bacteriewerking tijdens het rijpingsproces. Deze beïnvloed de chemische structuur van de kaas en de smaak. De melkzuurbacterie zetten de melksuiker om in melkzuur. Tijdens de omzetting ontstaat er ook gas.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Dit is de baas van alle Goudse kazen. Hij is de oudste en heeft het meeste karakter.
Oude kaas heeft een rijpingstijd van minimaal 12 maanden. Elk soort kaas heeft zijn eigen rijpingstijd, die zorgt ervoor dat de kaas zijn smaak ontwikkelt. Hoe ouder de kaas wordt, des te meer vocht hij verliest en daarom steeds pittiger wordt. Oude kaas heeft een heerlijk sterke en volle smaak.