Bij een en/of rekening is het zo dat degene die de rekening heeft gevoed (lees gemakshalve: zijn/haar geld op deze rekening heeft gestort) de eigenaar is van het geld.
Als een bankrekening op één naam staat is uitsluitend de rekeninghouder gerechtigd om betalingen vanaf die bankrekening te doen. Een en/of rekening is een gezamenlijke rekening. Beide rekeninghouders kunnen geld storten en/of geld opnemen dan wel betalingen doen.
Als overgeblevene van de En/of Betaalrekening blijft u, na overlijden van de mederekeninghouder, toegang houden tot de rekening. Bij hoge uitzondering kan een En/of Betaalrekening bij het overlijden van een van de rekeninghouders worden geblokkeerd.
Beide rekeninghouders kunnen geld op de rekening storten of er geld vanaf halen, echter alleen met toestemming van de andere rekeninghouder(s). Hierin verschilt de en/en rekening van de en/of rekening, waar voor transacties geen toestemming van de andere rekeninghouder nodig is.
In het jaar van overlijden moet dit vermogen worden ingevuld in de belastingaangifte van de overledene en/of de partner. In het jaar daarna zijn er 2 opties: De erfgenamen geven het op. Elk voor hun eigen aandeel.
Degene op wiens naam een bank- of spaarrekening staat. Meestal is het mogelijk om een rekening op naam van twee personen te zetten; in dat geval wordt ook wel gesproken van een en/of-rekening.
Een en/of rekening is een ander woord voor een gezamenlijke rekening en open je met minimaal 2 personen. Beide rekeninghouders kunnen dan over het geld beschikken.
Een ervenrekening is vaak de rekening van de overledene. Na het overlijden blokkeert de bank de rekening van de overledene (bekijk het beleid per bank>>>). Na het overleggen van een verklaring van erfrecht wordt deze rekening op naam gezet van erven van de overledene.
Hoeveel bankrekeningen mag je hebben? Je mag een in principe een onbeperkt aantal betaalrekeningen openen, maar dit is niet verstandig. In tegenstelling tot een spaarrekening kost een betaalrekening namelijk wel geld.
Het is slim iemand een volmacht te geven om de lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene.
Als iemand zelf niet meer in staat is om zijn bankzaken te regelen, kan een ander dat volledig overnemen. Je vraagt dan bewind of curatele aan via de kantonrechter. De bewindvoerder kan de bewindvoering aanmelden bij de bank. Hij krijgt dan beschikking over de rekening van degene die onder bewind staat.
Hoe lang blijft een rekening geblokkeerd na overlijden? U heeft het overlijden gemeld en de rekening is geblokkeerd. Dit blijft zo, totdat is vastgesteld wie gebruik mag maken van de rekening. Dat wordt bepaald met de Akte van overlijden en een Verklaring van erfrecht.
De kinderen erven de blote eigendom. De nagelaten goederen (dit is de erfenis) bedragen meestal de helft van die bankrekeningen en beleggingen. De andere helft is van de langstlevende en valt buiten de erfenis.
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
Je kan het overlijden van een rekeninghouder doorgeven aan de bank waar de overledene bankierde. Dat kan online, telefonisch of schriftelijk. Daarnaast geven banken nog tips over andere zaken die geregeld moeten worden.
Degene die de opdracht geeft voor de uitvaart is verantwoordelijk voor de betaling. Als er genoeg geld in de nalatenschap is, kan de rekening daarvan worden betaald.
Na de melding van overlijden blokkeert de bank diens persoonlijke bankrekening. Om daar toch bij te kunnen heeft u een verklaring van erfrecht nodig. Daarin stelt de notaris vast wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn. Die kunnen bij het geld.
Bij een overlijden blokkeert de bank alle bankrekeningen en bankkaarten van de overledene, alsook alle gemeenschappelijke of onverdeelde rekeningen van de overledene en zijn echtgenoot of wettelijk samenwonende partner. Zélfs de eigen rekeningen van de overlevende partner worden geblokkeerd.
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.
Moet u verplicht naar de notaris wanneer een dierbare overlijdt? Nee, dat hoeft niet. De gang naar de notaris is niet verplicht, maar vaak wel praktisch en zinvol.
Nadeel van een gezamenlijke rekening
Je opent de rekening meestal op een moment van welbevinden. Mocht het ooit minder goed gaan tussen jullie, dan zou er ruzie kunnen ontstaan over geld. De gezamenlijke rekening kan dan zelfs een aanleiding zijn voor heibel of onvrede, als je er geen goede afspraken over maakt.
Wanneer je een gemeenschappelijke rekening hebt met je partner, dan heb je elkaar volmacht gegeven voor het beheer van die rekening. Zolang die volmacht actief is, kan zowel jij als je partner aan het spaargeld op de rekening. Wanneer je uit elkaar gaat, kan jij of je partner die volmacht intrekken.
Je kunt een gezamenlijke rekening met 1 betaalpas openen bij ABN AMRO, SNS Basis, ASN Bank (sinds 1 februari 2021) en Rabobank (BasisPakket en DirectPakket, aanvragen via lokaal kantoor). Bij deze banken betaal je geen kosten voor een 2e rekeninghouder.
Het maximum aantal extra betaalpassen bij een betaalrekening is 999 (maar dat zijn er wel erg veel).