Drink een wijn dus nooit tè koud, want de wijn wordt hard en je ontneem jezelf een mooie smaakbeleving. Anderzijds: hoe warmer je de wijn serveert, hoe logger de wijn wordt.Minder zuren, meer tannines, alcoholischer, maar ook voller, ronder en zachter.
Door alcohol gaan je bloedvaten openstaan. Hierdoor wordt meer bloed naar de haarvaten en huid gepompt. Dit kan een warm gevoel van de huid geven.
IDEALE SERVEERTEMPERATUREN VAN WIJN
Onze gemiddelde kamertemperatuur van 21 graden haalt namelijk vooral de alcohol in de wijn naar boven. Vandaar dat het koelen van rode wijnen, de wijn beter doet smaken.
Rode wijn wordt in veel gevallen ongekoeld en dus te warm gedronken. De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius als aangenaam. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17 - 19 graden Celsius.
Je verwacht het misschien niet, maar rode wijn kun je heel goed licht gekoeld drinken. Dat geldt alleen niet voor elke rode wijn! Stevige wijnen zoals een bordeaux of rioja zijn gekoeld niet zo lekker, maar lichte en fruitige rode wijnen zijn hier wel perfect voor.
Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten. Twee dagen tot een week in de koelkast kan echter wel prima." Maar ook wijnkoelers kunnen uiteraard gebruikt worden om je wijn te koelen.
Drink een wijn dus nooit tè koud, want de wijn wordt hard en je ontneem jezelf een mooie smaakbeleving. Anderzijds: hoe warmer je de wijn serveert, hoe logger de wijn wordt. Minder zuren, meer tannines, alcoholischer, maar ook voller, ronder en zachter.
Een fles wijn in de koelkast doet er makkelijk 2 uur over om te koelen. Wij delen de twee beste tips om je flessen wijn heel snel koud te krijgen. Een fles wijn in de vriezer is nooit een goed idee.
Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken.
Traditioneel zullen rode wijnen van Gamay en Pinot Noir (Beaujolais, Touraine, Passetoutgrain, Bourgogne e.d.) licht gekoeld het altijd prima doen. Maar ook Zweigelt uit Oostenrijk en Refosco uit Friuli.
Deze temperatuur is de ideale temperatuur om bijvoorbeeld uw yoghurt en uw groenten vers te houden, maar kan wel iets te laag zijn voor uw wijn. U kunt de wijn daarom al iets langer vóór het serveren uit de koelkast halen, zodat de wijn niet meer op koelkasttemperatuur, maar iets warmer is op het moment van drinken.
Hoe lichter de wijn, hoe koeler; hoe fruitiger, hoe warmer. Een wijn voor het serveren een half uurtje koelen in de koelkast is voldoende. Krachtige rode wijnen hebben veel smaak, aroma's en soms ook een hoger alcohol percentage. Kamertemperatuur, tussen 17-19˚C is perfect.
Alcohol verwijdt de bloedvaten. Dat geeft een warm gevoel maar door de verwijding verlies je warmte en daalt de lichaamstemperatuur. Het warme gevoel na drinken is dus bedrieglijk.
Wat gebeurt er met de wijn als je hem niet op de juiste temperatuur bewaart? De algemene vuistregel is: als je de wijn te koud bewaard, zal de ontwikkeling van de wijn langzamer gaan. Als je de wijn te warm bewaard, zal de ontwikkeling sneller gaan. Beide is echter niet wenselijk voor de goede ontwikkeling van de wijn.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Lucht veroorzaakt oxidatie en dan bederft de wijn. Maar als een wijn echt helemaal luchtdicht wordt afgesloten, bijvoorbeeld door een schroefdop, dan kan zich een zogenaamd reductief aroma vormen. Dat reductieve aroma doet denken aan geuren van eieren, dierlijke geuren en in het ergste geval zelfs rotte eieren.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Het koelen van wijn onderdrukt de tannines en haalt de meer fruitige tonen van de wijn naar boven. Hierdoor wordt de wijn toegankelijker en past hij bij veel zomerse gerechten . Je vraagt je bijna af waarom we ooit begonnen zijn met het drinken van rode wijn zonder dat deze gekoeld is….
Toch kiest de moderne wijnliefhebber tegenwoordig ook voor een koude rode wijn. Volgens kenners is gekoelde rode wijn fijner en lekkerder. Zet je nu net een glas Merlot of Pinot Noir op kamertemperatuur aan je mond? Wacht dan even met drinken: een glas rood drink je tegenwoordig namelijk koud.
Rode wijn. Rode wijn moet altijd op een donkere en koele plek worden bewaard, zowel voor het openen van de fles als erna. Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen goed. Een lichte rode wijn zoals een pinot noir heeft weinig tannine.