Je bewandelt niet teveel zijpaden maar je bent doelgericht, doeltreffend en doelmatig. Je bent eerlijk en recht door zee. Een uitspraak die bij jou zou kunnen passen: 'als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan' Je bent niet bang en je stapt gewoon op jouw doel af.
Een zwakke persoonlijkheid laat zich teveel beïnvloeden door anderen. Iemand met een zwak karakter kan overkomen als onzeker, onbetrouwbaar en inconsistent. Maar ook iemand met een sterk karakter kan valkuilen hebben.
Iedereen heeft zijn eigen unieke set persoonlijke eigenschappen. Tezamen vormen ze je karakter. Sommige eigenschappen heb je via je DNA of je opvoeding meegekregen, andere karaktereigenschappen heb je later in je leven ontwikkeld. Je karakter bepaalt hoe je in het leven staat.
De Grieken identificeerde 4 temperamenten: sanguinisch, flegmatisch, cholerisch en melancholisch. Tegenwoordig is naar het typeren van gedrag veel onderzoek gedaan en wordt met temperament de kenmerken of gedragsstijl van iemands persoonlijkheid aangeduid.
Je identiteit vormt zich door een heel scala aan dingen: karaktertrekken en aanleg, boodschappen van ouders en belangrijke anderen in je leven, ervaringen in het verleden en ervaringen in het heden.
Wat zijn kwaliteiten? Kwaliteiten zijn persoonlijke eigenschappen die iets zeggen over wie je bent, bijvoorbeeld 'gestructureerd', 'expressief' of 'empathisch'. Het zijn kenmerken die niet zijn aangeleerd, maar die je van nature in je hebt. Je hoeft er dan ook niet je best voor te doen om ze in te zetten.
Het verschil met karakter is dat persoonlijkheid door opvoeding en omgeving beïnvloed wordt en pas vorm krijgt tijdens de adolescentie, terwijl karakter vaak meer als de biologische aanleg, de (aangeboren, vrij onveranderlijke) aard van die persoon wordt beschouwd.
Een sterke persoonlijkheid, een stevig karakter, mentaal sterk, een veerkrachtige leider. Er zijn heel wat manieren om iemand met een sterk karakter aan te duiden. Mensen met een sterk karakter zijn persoonlijkheden die positief opvallen in hun doen en laten. Het zijn mensen bij wie je graag in de buurt bent.
Nee.Een heleboel persoonlijkheidskenmerken zijn namelijk niet erfelijk bepaald. Bovendien is niet alleen wát er erfelijk bepaald is belangrijk, maar ook hóe je met je persoonlijkheid omgaat. De manier waarop je met die eigenschappen weet om te gaan leer je tijdens je opvoeding.
De conclusie is dat je aan de karakter-kant van je persoonlijkheid eigenlijk niets kunt veranderen. Je bent wie je bent. Maar het is wellicht goed nieuws om te ontdekken dat je aan de “Tussen”-eigenschappen wél iets kunt veranderen. En dat je op die manier ook weer invloed uitoefent op je identiteit.
Je hersenen regelen je gedrag en persoonlijkheid. Als door een hersenaandoening schade ontstaat in de hersenen, kan je gedrag veranderen. Wat dit precies betekent, is voor iedereen anders: de een doet bijvoorbeeld veel minder dan eerst, terwijl een ander plotseling allerlei dingen doet zonder erover na te denken.
Deze fundamentele krachten zijn de sterke kernkracht, de elektromagnetische kracht, de zwakke kernkracht en de zwaartekracht.
Identiteit is in de psychologie de aanduiding voor wat als kenmerkend wordt beschouwd voor je persoonlijkheid. Je ervaart je identiteit als het resultaat van onder meer afkomst, geslacht, seksuele oriëntatie, en ook van ervaringen, verworvenheden en sociale banden.
Je identiteit is je persoonlijkheid. Alles wat je maakt, tot wie je echt bent. Je identiteit wordt bepaald door je opvoeding, door normen en waarden, door het land waar je opgroeit, door je vrienden. Bijna alles wat je meemaakt vormt je identiteit en die bestaat uit allemaal verschillende stukjes.
Je identiteit is je persoonlijkheid. Alles wat je maakt, tot wie je echt bent. Je identiteit wordt bepaald door je opvoeding, door normen en waarden, door het land waar je opgroeit, door je vrienden. Bijna alles wat je meemaakt vormt je identiteit en die bestaat uit allemaal verschillende stukjes.