Bij Cello zijn ongeveer 2.500 medewerkers werkzaam op 80 locaties. Cello weet goed waar het voor staat; het gaat voor een goed leven voor cliënten. Hun behoeften, wensen en mogelijkheden zijn het uitgangspunt voor de ondersteuning die Cello biedt.
De cello kwam reeds voor in de 16e eeuw, maar werd pas begin 17e eeuw van belang als continuo-instrument. In de continuopartij speelt de cellist de baspartij van het klavecimbel mee. Ook in de vroege orkesten en kleinere ensembles ondersteunden de celli de harmonieën van de andere instrumenten.
Samen ondersteunen we mensen met een beperking om zich als uniek mens te ontplooien. Collega's die zorg leveren én collega's die ervoor zorgen dat iedereen het werk in de zorg zo goed mogelijk kan doen. Bij Cello ben je ook van toegevoegde waarde vanuit een ondersteunende dienst.
Cello: (t)(s)(j)ello.
Professionele cello's kosten duizenden euro's. Natuurlijk wil je zo'n bedrag niet uitgeven als beginner maar reken er op dat een goede beginners-cello begint bij 500 euro. Als je een iets serieuzer cello wilt reken dan wel op een bedrag vanaf zo'n 2000 euro.
De cello is een strijkinstrument, net als de viool. Je bespeelt zo'n instrument zittend op een stoel met behulp van een cellopin. Door met de strijkstok over de snaren te gaan maken we toon. Als je speelt ben je cellist, maar ook strijker.
De naam violoncello, waarvan 'cello' een verkorting is, is voortgekomen uit de violone, de 'grote viool'. In het Italiaans betekent het achtervoegsel -one namelijk 'groot' en het achtervoegsel -ello 'klein'. Violone betekent dus 'grote viool' en violoncello dus 'kleine grote viool'.
Met een cello speel je in het begin geen complexe akkoorden en je hoeft over het algemeen maar 1 snaar tegelijk te bespelen. Toch wordt cello leren spelen door de meeste mensen erg lastig bevonden. De reden hiervan is omdat het een instrument is zonder fretten.
De meest geschikt muziekinstrumenten zijn bijvoorbeeld de piano, een (kleine) harp, gitaar of diverse blaasinstrumenten. Om mee te beginnen zijn instrumenten waar je al snel een leuk melodietje op kunt spelen het beste. Dit houdt je gemotiveerd. Op de piano kun je na de eerste les al een simpel liedje spelen.
De rol van je duim bij de stokhouding
Hoe meer ontspanning in je duim en hand, hoe mooier je klank wordt. In het begin zul je steeds merken dat je duim toch weer recht gaat staan tegen de stok. Je houdt je stok als het ware te goed vast. Probeer met zo min mogelijk druk van de duim je stok vast te houden.
Officieel onderzoek naar het moeilijkste instrument om te bespelen is nooit gedaan. Je zou kunnen zeggen dat het spelen lastiger wordt naarmate je op meer dingen tegelijk moet letten. Daarom wordt de viool vaak het moeilijkste instrument genoemd.
Duidelijk zichtbare winterjaren in het hout geven een helder klinkende cello.” De welving in het bovenblad, de jaarringen, maar ook de kam waarover de snaren zijn gespannen en de zogeheten f-gaten aan weerszijden van die kam: de balans tussen deze en vele andere factoren is bepalend voor de klank van een instrument.
Korte beschrijving van het instrument
Sommigen verwarren de contrabas met de iets kleinere cello; het meest opvallende verschil tussen deze twee instrumenten zijn de stemschroeven: ebbenhouten pennen bij de cello, grote metalen mechanieken bij de contrabas.
De houtsoort bepaald de klank voor een groot gedeelte, en het materiaal van de stemsleutels bepalen of de cello goed kan worden gestemd. Kijk ook of de stemsleutels en fijn stemmers goed functioneren, deze zorgen er namelijk voor dat het instrument in toon blijft.
De cello stamt uit de 16e eeuw en hoort tot de vioolfamilie. Destijds was hij groter en had dikkere snaren. Dat kwam omdat hij zuiver bedoeld was als een begeleidend basinstrument. Het aantal snaren lag nog niet echt vast, dat konden er drie tot zes zijn.
Het instrument wordt meestal gemaakt van hout, maar kan tegenwoordig ook van koolstofvezel gemaakt worden. Dit is een superlicht en supersterk materiaal en is erg goed bestand tegen het weer. Dit is het ideale materiaal om mee in de openlucht te spelen.
Viool “Vieuxtemps” van Guerneri Del Gesù
Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer Guarneri Del Gesù. Instrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Strijkinstrumentenshop.nl biedt voor zowel beginnende als gevorderde contrabassisten geschikte instrumenten aan in de prijsklasse van 1300 tot 6500 euro.
De cello is familie van de viool en de altviool, allen strijkinstrumenten met vier snaren. De snaren van een cello worden in kwinten gestemd, met van laag naar hoog een C, G, D en A. De snaren van een cello worden meestal bespeeld met een strijkstok, maar af en toe ook geplukt met de hand (pizzicato).
De altviool is een kwint lager gestemd dan de viool, de cello een octaaf lager dan de altviool. Er zit dus een 'gat' tussen die twee instrumenten. Vroeger was er inderdaad een instrument dat zowel qua toonbereik als qua grootte tussen de altviool en de cello in zat: de tenorviool (violotta in het Italiaans).
De luit is een meestal dubbelkorig snaarinstrument met 4 tot 13 snaren dat met de vingers wordt bespeeld. Net als de moderne gitaar eindigen de snaren op het bovenblad, en niet zoals bij de meeste snaarinstrumenten op de klankkast.
Het mooiste instrument is de hoorn, niet alleen om te zien maar ook om te horen. Om met het eerste te beginnen: geen muziekinstrument is zo vaak op plaatjes, cartoons, logo's en foto's te zien als een hoorn. Natuurlijk gaat het in de eerste plaats om de klinkende muziek.