De Koi karper of Cyprinus Carpio is beter bekend onder de naam Japanse koikarper, vaak afgekort tot Japanse koi of gewoon koi. Het is een schitterend gekleurde vis, die onder gunstige omstandigheden 70 tot 80 cm lang kan worden en wel 40 jaar oud.
De meeste Koi groeien uit tot zeker een lengte van 70 cm. De grootste Koi, zelfs in ons land, groeien uit tot bijna 110 cm in lengte. De meeste en snelste groei wordt behaald in de eerste drie levensjaren van een Koi.
Temperatuur. Bij temperaturen van 15 graden en hoger zijn de koi het meest actief. Koikarpers die nog niet seksueel volgroeid zijn groeien het snelst, hierna neemt de groeisnelheid heel snel af. Bij een hogere temperatuur groeien koi het snelst, dit wil dus zeggen dat in de zomer het groeitempo meestal het hoogst is.
In kleine vijvers wordt een koi meestal niet groter dan 50 centimeter. Als ze genoeg ruimte hebben kunnen ze echter groter worden. Koi kunnen heel oud worden, hun gemiddelde levensverwachting ligt tussen 18 en 40 jaar.
De prijs van een koi ligt gemiddeld tussen de 50euro en 200euro. Er zijn daarnaast ook meer elite koi karpers dat duizenden euro's kosten. Wij hebben een ruim aanbod van goedkopere karpers naar echte elite vissen.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Een andere reden is dat Koi heel erg oud kunnen worden en daarnaast ook langzaam groeien. Het vraagt heel veel kennis, zorg en geduld om een Koi 50 jaar te laten worden. Hoe ouder en groter de vis hoe duurder de vis. En dan zijn er nog de tekeningen van de Koi die mede bepalend kunnen worden in de prijs.
Er zijn een paar stelregels:
Bij watertemperaturen tussen de 6 en 10 graden 1 maal per twee dagen met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden 1 maal per dag met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 15 en 20 graden meerdere malen per dag.
Volgens de website van Guinness World Records is de duurste vis ooit verhandeld de long ginrin showa koi. De siervis was 76 centimeter lang, had vele prijzen gewonnen en werd in 1982 voor destijds 50.000 pond van de hand gedaan, wat omgerekend nu meer dan 2 ton in euro's zou zijn.
Koi of Japanse Koi, die we in de volksmond vaak Koi karper genoemd worden, kunnen een hoge leeftijd behalen. Misschien wel ouder dan je zult denken!
Voor koi komt deze privacy uit op ongeveer 70 cm vis op 1000 liter (1 KUB ) vijverwater. Bij een koivijver van 10 kubieke meter is het maximale aantal koi dat er gezond en met een optimale ontwikkeling in kan rondzwemmen 7 meter.
Wanneer de vissen in een natuurlijke vijver zwemmen, is er veel natuurlijk voedsel aanwezig. Deze vissen hoef je enkel bij te voeren. Welk koivoer je hiervoor kunt gebruiken, is bijvoorbeeld Sanikoi. Dit is een wat goedkoper kwaliteitsvoer, maar het beste voer voor koi wanneer het om bijvoeren gaat.
Wat kan er gebeuren met Koi in een natuurvijver? Zo zie je maar dat Koi in een natuurlijke vijver gewoon mogelijk is. Zolang je maar zorgt dat de waterkwaliteit in orde blijft. Dat is echt het belangrijkste, en zolang dat lukt kun je er vanuit gaan dat je Koi gezond blijven.
Zwarte patronen alleen boven de lateraal lijn, en 1 tot 3 Tejima, zwarte vinstralen in de vinnen. Goede kwaliteit wit en rood (vooral wederom in de staartregio) en gokken op de sumi. Als er sumi is dan moet het echt lakzwart zijn. Niet teveel sumi spots.
Koikarpers bestaan in veel verschillende kleuren en kleurcombinaties en zijn grote vissen. Ze kunnen meer dan een meter lang worden. De grootste Koikarper die ooit aan een speciale koikarpershow heeft meegedaan was zelfs 1,40 meter lang. Koikarpers kunnen 40 jaar oud worden.
Hoeveel een koi waard is kan erg verschillen. Dit heeft te maken met de kleur, grootte, leeftijd en verzorging. De waarde van een Japanse Koi kan liggen tussen enkele euro's tot duizenden euro's per vis. De duurste Japanse Koi die ooit verkocht is, had een prijs van 1,5 miljoen euro.
De Ghost Koi combineert de schoonheid van de koi met de robuustheid van de wilde karper. De Ghost Koi kenmerkt zich door zijn metaalkleurige schubben. Het is een sterke en snelgroeiende vis die gemakkelijk 60 centimeter lang kan worden.
Koi worden ongeveer 70 tot 80 centimeter lang. De koivijver moet daarom voldoende groot zijn voor deze vissen. Stelregel is één koi per 1000 liter water. Afhankelijk van de grootte en gebruikte materialen van de koivijver kunnen de investeringen hoog oplopen.
Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi? Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.
Koi zijn echte alleseters, ze zijn dol op zowel dierlijke als plantaardige voeding, zoals waterplanten, algen, muggenlarven, watervlooien, kreeftjes en mosselen.
Het beste antwoord. De koikarper is zeker eetbaar. Als de koikarpers medicijnen hebben gekregen, moet je wel oppassen (Groene malachiet kan bijvoorbeeld kanker veroorzaken). Het lijkt me overigens lucratiever en wellicht diervriendelijker de karpers te verkopen en van de opbrengst lekker uit eten te gaan.
Wat maakt die grote mudpond nou zo aantrekkelijk voor koi? De mudpond, oftewel een grote vijver met een bodem van klei, wordt gevuld en continu ververst met smeltwater uit de bergen. Dit water is heel zuiver én zacht en daarom ideaal voor koi om in te leven.
De prijs van een Euro Koi ligt tussen de €20 en €100.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.