Pinguïnkuikens worden op dezelfde manier geboren als de andere vogels: uit een ei. Vogeleieren kunnen niet in de zee worden gelegd, waardoor ook bij pinguïns de nesten op het land moeten maken. Hier komt het mannetje en het vrouwtje elk jaar weer terug om te broeden. Het vrouwtje legt gemiddeld twee eieren.
Het mannetje gaat dan achter haar staan en legt z'n kin op haar kop, waarbij hij haar zacht aanraakt met beide vleugels. Daarop legt het vrouwtje zich neer en laat hem op haar rug klimmen.
De pinguïns Skipper en Ping broeden in een Berlijnse dierentuin een ei uit. Dat is bijzonder, want het zijn twee mannetjes. De beestjes zijn echte vrienden en constant bij elkaar in de buurt.
Terwijl ze heen en weer vliegen langs de kust, isoleren ze een kuiken en storten zich dan met volle gewicht erop om door de kracht van de botsing, de nek van het jonge dier te breken. Een andere taktiek is om met meerdere vogels een kuiken te omsingelen en erop in te pikken tot het sterft.
Twee pinguïns vinden elkaar en kiezen ervoor om samen te broeden en voor de eieren te zorgen. Ze krijgen vaak twee eieren. Als de één de eitjes warm houdt, zorgt de ander voor bescherming en genoeg eten. Het koppel blijft ook na het broedseizoen vaak bij elkaar.
De meeste pinguïns zijn trouw voor het leven. Als eerste komt het mannetje terug naar de oude nestplaats en probeert een vrouwtje aan te trekken. Hoe korter het broedseizoen (Keizers- en adéliepinguïns enz.) hoe groter de kans dat ze terugkeren naar de oude partner.
Natuurlijke vijanden
In het water wordt de pinguïn vooral belaagd door zeeluipaarden, walvissen (voornamelijk orka's), pelsrobben en haaien. Om de jacht te bemoeilijken gaan de pinguïns vaak in grote aantallen te water.
Ze kunnen helemaal naar voren buigen, dat ze met hun snavel de grond aanraken. Als ze omvallen rollen ze weer terug naar de houding dat ze met hun buik op de grond liggen. Vanuit deze houding kunnen ze hun poten op de grond zetten en weer omhoog buigen.
Daarom schieten poepende pinguïns hun ontlasting met zoveel snelheid uit hun cloaca, dat die wel 40 centimeter bij ze vandaan kan landen. Adeliepinguïns zijn zelf ook maar zo'n 40 centimeter groot. Om die afstand te halen, moeten de pinguïns hun uitwerpselen dus onder enorm hoge druk wegschieten.
Zoals: Pinguïns hebben voorrang, mensen mogen niet aaien en pinguïns kunnen bijten; toch blijft direct contact mogelijk als de pinguïn dat wil. Interacties met niet-pinguïns zal het leven voor de pinguïns waarschijnlijk alleen maar gecompliceerder = natuurlijker maken.
Ook het eten van pinguïns zelf is verboden, in 2000 werd een wet opgesteld die het jagen op en opeten van pinguïns verbiedt. We missen er niet veel aan, blijkt uit het dagboek van een Belgische zee-arts uit 1898. Hij vergelijkt pinguïnvlees met stevige biefstuk, met een vissige geur en een bijsmaak van levertraan.
Embed. Na het leggen broeden de mannetjes de eieren uit. De ouders voeren de jongen met de inhoud van de keelzak. De ouders zorgen alleen voor hun eigen jongen.
Net als andere vogels hebben pinguïns geen tanden, maar wel stevige stekels op hun tong en gehemelte.
Leeuwen (3-4 dagen)
Een leeuwin die krols is, is niet per se rijp voor bevruchting. Om er zeker van te zijn dat de eitjes worden bevrucht, paart het mannetje daarom gedurende 3 à 4 dagen 30 tot 50 keer met haar.
De meeste vissen paren door “kuit te schieten”. Een vrouwtjesvis laat op een gegeven moment haar eicellen in het water. De eitjes dwarrelen nu door het water en hechten zich uiteindelijk aan waterplanten. De mannetjesvis laat nu zijn zaadjes achter op de eicellen van de vrouwtjesvis.
1. Bonobo's. De Bonobo's zijn de ergste sexverslaafde dieren die er zijn. Ze hebben altijd en met iedereen sex.
Nieuw onderzoek toont aan dat pinguïns kunnen ruiken of een andere pinguïn familie is. Zo wordt inteelt voorkomen.
Pinguïns zijn vogels, maar kunnen niet vliegen. Ze hebben wel alle kenmerken van een vogel: vleugels, een snavel, veren en ze leggen eieren. Niet vliegen, wel zwemmen Pinguïns hebben dus wel vleugels, maar die zijn te klein om het zware lijf op te laten stijgen.
De knieën van pinguïns zitten verstopt onder de dikke donslaag van hun buik. Een pinguïn heeft bovendien heel korte pootjes in verhouding met zijn lange lijf. Dat verklaart waarom een pinguïn zo waggelt. Hij gebruikt zijn schommelende lichaam om het zwaartepunt tijdens het lopen te verplaatsen.
Vissen doen dit niet. Ook leggen vogels maar één of twee eieren, terwijl vissen veel meer eitjes leggen. Pinguïns hebben kleine veertjes, waardoor het ook duidelijk is dat het vogels zijn.
Vijf van de zeventien pinguïnsoorten hebben het moeilijk om te overleven in het wild. De pinguïn is dus een heel bedreigde diersoort. Dit komt enerzijds omdat ze veel vijanden hebben: zeeleeuwen, orka's, roofvogels … Maar hun allergrootste vijand is de mens.
De meeste soorten leggen twee eieren, hoewel de keizers- en koningspinguïn er slechts één leggen. Dit laatste is tamelijk logisch omdat ze hun ei uitbroeden in de huidplooi op hun poten, en deze plaats te klein zou zijn voor twee eieren en/of kuikens.
Uit het onderzoek blijkt dat de zeekoet enorm veel energie moet gebruiken om te kunnen vliegen omdat de vleugels zo kort zijn. "Het dier kan zich maar nipt in de lucht houden." Bij de pinguïns moeten de vleugels geëvolueerd zijn naar vinnen omdat zwemmen en duiken meer voordeel bracht dan vliegen.
Op de Zuidpool leven miljoenen pinguïns meer dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuwe studie. In het oosten van Antarctica komen naar schatting 5,9 miljoen adeliepinguïns voor. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat er slechts 2,3 miljoen van deze vogels leefden, meldt nieuwssite LiveScience.