De oorsprong van het roomijs wordt toegeschreven aan verschillende Europese vorstenhuizen, maar zeker is dat de eerste ijssalon in 1686 door een Italiaan werd geopend in Parijs. IJs was eeuwenlang een lekkernij die alleen de allerrijksten zich konden veroorloven.
In de vroege 15e eeuw werd het roomijs uitgevonden door (vermoedelijk) de Siciliaan Ruggeri. Het werd zo'n enorm succes dat het vroeg om een grootschalige bereiding. In 1686 werd daarom in Parijs door Coltelli (natuurlijk een Siciliaan) de eerste kleine ijsfabriek gestart.
De geschiedenis van ijs gaat terug naar de tijd van de Romeinen, waar men de allereerste keer sprak van een sorbet. De Romeinen waren er verzot op en serveerden hun gasten diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.
Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Booza uit het Midden-Oosten
ijs, afkomstig uit het Midden-Oosten en krijgt zijn elasticiteit van mastiek , hars die afkomstig is van de mastiekboom. De traditionele smaak van booza is Kashta (of Ashta). Dat is een mix van oranjebloesemwater en rozenwater. Er wordt wel gezegd dat het de oudste ijssoort ter wereld is.
Ola is een Unilevermerk van consumptie-ijs sinds 1960. Op 3 februari 1956 werd het bedrijf opgericht in België. De naam Ola is afgeleid van het margarinemerk Hola.
Het woord ijsco is namelijk afgeleid van 'Automatische IJscompagnie der Amsterdamsche banketbakkers', een bedrijf dat vanaf de jaren 10 van de twintigste eeuw ijswagentjes exploiteerde. Op de zijkant van de wagentjes stond ijsco., wat tot soortnaam is geworden.
Consumptie-ijs kan in vier soorten worden onderverdeeld. Zo is er schepijs, softijs, sorbetijs en waterijs. Varianten van consumptie-ijs zijn gelato, melkijs, roomijs. Ook schaafijs kan als een speciale variant van consumptie-ijs genoemd worden.
De herintroductie kwam na de reizen van Marco Polo in de 13e eeuw, die vanuit Perzië de sherbet meebracht naar Italië. Dit was een bevroren drankje met fruitsmaak. Catharina de'Medici bracht het ijs waarschijnlijk vanuit Italië mee toen zij in 1533 trouwde met de Franse koning Henry II.
Zo zijn er meer dan 70 smaken. Bijvoorbeeld citroenijs is op waterbasis en bananenijs of vanille-ijs op melkbasis. De melk of het water gaat in een gekoeld vat dat langzaam ronddraait. Daar worden de ingrediënten aan toegevoegd.
Gelato betekent ijs in het Italiaans.
Opeens weet je het: je wordt ijsbereider!
Structuur. De meest voorkomende vorm van ijs is als kristallijne materie met een geordende kristalstructuur, die in de vorm van kleine deeltjes een ijskristal wordt genoemd. Er bestaat echter ook amorf ijs met een willekeurig opgebouwde structuur.
Waarom is italiaans ijs zo beroemd? Italiaans ijs, dat je in een ijssalon koopt, is beroemd omdat het gemaakt is met verse ingrediënten en omdat het een beperkte hoeveelheid suikers, vetten en zuivelproducten bevat. Suiker en vet zijn belangrijk voor het maken van een zacht en romig ijs.
De Geschiedenis. Een ijssalon is een horeca-gelegenheid waar handgeschept ijs genuttigd kan worden. Een Italiaan opende in 1686 in Parijs de eerste ijssalon. Veel mensen hebben een voorkeur voor ambachtelijk gemaakt roomijs.
Pas in de 17de eeuw werden zuivelproducten zoals melk, eieren en room aan het ijs toegevoegd waardoor een smeuïger mengsel ontstond. Zo ontstond de naam 'roomijs' om het product te onderscheiden van het oorspronkelijke 'ijs' dat geen zuivelingrediënten bevatte.
Het waterijsje komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is uitgevonden door Frank Epperson. Het verhaal gaat dat Epperson in 1905 op elfjarige leeftijd het recept min of meer per ongeluk ontdekte. Volgens de overlevering roerde hij op een winteravond vruchtensiroop en water met een houten stokje door elkaar.
Het vindt zijn oorsprong in het Arabische شُرَّابَات (sharbāt, zonder leestekens ook wel geschreven als "شربات"), dat "drank" of "sap" betekent. Het verder afgeleide šurba of šarba (شَرْبَة) betekent "koele drank".
Bij de productie wordt de basismix gepasteuriseerd en moet deze ook rijpen voordat het wordt afgedraaid in een softijsmachine. Hierbij wordt het ijs in zeer korte tijd (15-30 seconden) op het moment dat het nodig is bevroren.
Schepijs is meestal roomijs dat met een ijsschep uit een grote bak wordt geschept. Dit wordt dan in de vorm van bolletjes op een oubliehoorn van koek of tussen twee wafeltjes geserveerd. Dit kan geserveerd worden in een ijssalon, maar ook vanuit een ijsco-kar of in de snackbar.
Ons aardbeienijs is demi ijs, dat betekent dat het ijs bestaat uit half sorbet en half room.
Het is onder meer in Nederland wettelijk bepaald dat roomijs enkel vet mag bevatten van melk en geen enkel ander eiwit mag bevatten anders dan melkeiwitten. Er worden vaak eidooiers toegevoegd aan roomijs, waarmee het dan geen roomijs meer genoemd mag worden. Voor vanille-ijs wordt de melk gekookt met vanillestokjes.
Een ijshoofdpijn wordt veroorzaakt doordat het gehemelte in contact is geweest met een koude substantie, de koude substantie irriteert de zenuwen, met als gevolg een ijshoofdpijn.
Het koude ijs zorgt ervoor dat je gehemelte ook koud wordt. Dit merken je zenuwen en geven een signaal naar je hersenen. Automatisch worden nu in je hoofd alle bloedvaten groter om meer warm bloed te kunnen brengen. En dat doet pijn en kan een bonzend gevoel geven.
In volume gegeten ijs wordt de ranglijst aangevoerd door de Verenigde Staten met 17 liter per persoon, gevolgd door Australië met 10,3 liter, Noorwegen met 10,2, Zweden met 8 en Denemarken met 7 liter per persoon.