Mannen begroeten elkaar twee maal met een lichte aanraking van het voorhoofd, links en rechts. Tussen man en vrouw is nauwelijks contact wanneer ze elkaar ontmoeten en geen familie zijn. Glimlachen is ook meer een westerse gewoonte.
De inwoners zullen het erg waarderen dat je hen begroet in hun eigen taal. Kijk niet verbaasd als ze – terwijl ze dit zeggen – met hun linkerhand langs hun hart gaan. Ook een omhelzing tussen Turkse mannen is dan niet vreemd. Vrouwen kussen en omarmen elkaar.
Houd rekening met andere lichaamstaal. Oogcontact houden, mimiek en gebaren zijn belangrijk in de Turkse communicatie en bedrijfscultuur. Turken houden minder afstand tot elkaar dan in Nederland de gewoonte is.
Turkse meisjes houden van mannen die: Volwassen. Emotionele volwassenheid is erg belangrijk voor Turkse vrouwen. Ze kunnen soms te emotioneel of gepassioneerd zijn, daarom willen ze daten en trouwen met mannen die hun emoties kunnen beheersen, wat vaak een eigenschap is die met de leeftijd komt.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
Gooien met water wanneer je afscheid neemt van iemand.
Is het veilig om als vrouw alleen door Turkije te reizen? Voor vrouwen is het zeker veilig om alleen door een stad te zwerven. Turkije is een overwegend Islamitisch land, dus als vrouw moet je je daarom wel aanpassen qua kleding.
Weinig landen zijn namelijk zo verrassend en veelzijdig als Turkije. Ook schijnt de zon in Turkije maar liefst 300 dagen per jaar, heeft het land heerlijke stranden, prachtige natuur, rijke cultuur, oude steden, gastvrije en vriendelijke mensen en kent het veel tradities. Voor iedereen is er wel wat te doen in Turkije.
Turkije heeft ook gebieden waar een negatief reisadvies voor geldt: dit zijn de grensgebieden met Syrië, Irak en Habur en het zuidoosten. Voor de grensgebieden bij Syrië en Irak wordt het streng afgeraden er heen te reizen. Voor de grensgebieden bij Habur en het zuidoosten geldt 'alleen noodzakelijk reizen'.
Migratie naar Nederland
De migratie van Turken naar Nederland kwam in de tweede helft van de 20ste eeuw op gang. Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije.
Fluittalen komen over de hele wereld voor en waren erg handig in het pre-telefoon tijdperk. Het onderzochte bergvolk in Turkije noemt deze taal Kuṣ Dili, vogeltaal. Zij gebruiken hiervoor hun tong, mond, vingers of hand en stoten daarmee een vogelachtig gefluit uit, dat een letterlijke overzetting van het Turks is.
Turks is geen gemakkelijke taal om te leren. U ontkomt er niet aan zich te verdiepen in de grammatica en dit te oefenen maar u zult rijkelijk beloond worden voor uw inspanningen door de Turkse bevolking zowel in Nederland als in Turkije. Lees meer over Turkije op de Nederlandstalige Wikipedia.
Algemeen reisadvies Turkije 2022
Verkeer: het verkeer in Turkije is onveiliger dan in Nederland. Sommige bestuurders rijden ronduit gevaarlijk. Wees dus voorzichtig in het verkeer en in het Zuidoosten van Turkije is het aan te raden niet na zonsondergang de weg op te gaan.
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
hallo (interjection): merhaba.
Tamam, özür dilerim.
ja (interjection): evet.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Turkse koffie is, in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. De koffie wordt samen met eenzelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan. Hier wordt water aan toegevoegd en het geheel wordt langzaam tot vlak onder het kookpunt gebracht. De koffie moet niet koken.
Waar Turkije bekend staat om haar hoge zon-, zee- en strand-gehalte (niet gek met meer dan 6.500 km aan kust), scoort het ook niet slecht op cultureel gebied. Er staan maar liefst 16 bezienswaardigheden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
De populairste drank is natuurlijk de Turkse zwarte thee (çay), die sterker is dan de Europese thee. Andere traditionele warme dranken zijn de adaçayı (salie thee), boza (warme gierstdrank), sahlep (warme drank van melk en orchideewortel).
De Turkse keuken is niet alleen lekker, Turks eten is ook heel erg gezond! Turks eten is namelijk zeer gevarieerd – altijd veel groenten met vlees of vis en rijst – en heel smaakvol. De Turkse keuken kent vele sauzen die elke simpele maaltijd tot een bijzonder gerecht maken. Laat u verrassen!