Als je maggiplant begint lelijk te worden en de blaadjes bruin, snijd dan de hele plant af, was deze goed en trek er een bouillon van. Dus gewoon de stengels in de pan, flink water erbij tot ze onderstaan en een uurtje of wat laten trekken.
Het kruid heeft namelijk een verlichtende werking op jouw metabolisme. Verder werkt lavas ook ontsmettend voor de urinewegen en geneest kruid ook blaasontstekingen. Ook kan je met lavas jouw huid zuiveren door een afkooksel van de blaadjes in jouw bad te gieten.
Lavas als blad is zowel rauw als gekookt te gebruiken in:
· Lavas mag al vroeg in een gerecht worden toegevoegd. Als het wordt meegekookt geeft het veel meer smaak af.
Fijngesneden blaadjes geven smaak aan soepen, bouillon, stoofschotels en sauzen. Je mag lavas meekoken, de smaak gaat niet verloren. Lavasstengels kun je klaarmaken als selder. De wortel van de lavas bereid je als knolselder of kan je raspen om salades op smaak te brengen.
Lavas heeft een holle stengel en diep ingesneden bladeren die wat lijken op selderijbladeren. Van Lavas kan je zowel de blaadjes als de wortels eten, zelfs de zaden zijn eetbaar. De geur van het kruid doet wat denken aan de befaamde Maggi-bouillon, vandaar dat het soms ook wel Maggikruid genoemd.
De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma, Lavas is echter geen ingrediënt van het originele recept van Maggi. Lavas is een kruidachtige plant die afkomstig is uit Zuid-Europa.
Lavas is een kruid met een sterk aroma dat aan Maggi doet denken. Vandaar ook de naam maggiplant. De donkergroene, vrij grote bladeren geven gerechten een licht hartige smaak, zonder dat het veel zout bevat. Het is daarom een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten.
Lavas kan verlichtend werken bij reumatische pijnen. Het werkt vochtafdrijvend en daardoor kan het meehelpen om de bloeddruk te verlagen. Ook werkt het ontgiftend op de lever, zeker als je het combineert met paardenbloemblad in een thee. Lavas kan helpen tegen winderigheid.
Om te drogen knip je enkele stengels tot 10 cm boven de grond af. Bundel ze samen en hang ze op een warme zonnige plek waar ze goed kunnen drogen. Wanneer ze helemaal droog zijn (bij droog weer na zo'n 2 weken) verwijder je de bladeren van de takken. De bladeren verpulver je.
Je kunt lavas ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Ingevoren lavas is enkele maanden houdbaar.
Zo is 'lavas' een kruid uit de schermbloemenfamilie, dat een zoute, selderijachtige smaak heeft. Deze smaak zit in alle delen van de plant en de plant is in zijn geheel eetbaar. Lavas wordt ook wel de maggiplant genoemd en groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar hij duikt ook steeds vaker op in Nederland.
Voor je gezondheid gebruik je deze smaakmaker in elk geval niet. Zoals je kunt lezen in mijn artikel over MSG / E621, heeft ook Maggi een zeer verslavend effect. Door de smaakversterking kun je voeding zonder Maggi smakeloos, flauw en zelfs oneetbaar vinden.
Misschien zegt het kruid lavas je niet zoveel, maar maggikruid of maggiplant vast wel! Deze vaste plant heeft in de volksmond nog heel wat andere namen, waaronder lubbestok, manskracht en reuzepeterselie. Het is voor sommigen mogelijk een wat “vergeten kruid”, terwijl het eigenlijk een heel veelzijdige smaakmaker is.
Lavas maggikruid is een heel prettig kruid om in de keuken te gebruiken. Voeg het toe aan de soep, saus of een stoofpotje. In Engeland wordt het ook vaak in brood en zelfs koekjes verwerkt. Ook erg lekker voor over een salade.
Alle delen van maggiplant / Levisticum officinale zijn eetbaar: bloem, blad, stengel, wortel. De smaak is vrij sterk, dus gebruik met mate, en lijkt op selderij. Het blad behoudt smaak tijdens het koken. Kan gebruikt worden in salades, sauzen, soepen...
Lavas kan vermeerderd worden door de zaadjes uit te zaaien maar ook door de plant te scheuren. Dat wil zeggen: een deel van het wortelstelsel van de plant af scheuren of steken en dit planten op de plek waar je de nieuwe plant graag wilt hebben.
Oorzaak: Als je jouw planten teveel water geeft, kan dit leiden tot bruine randen aan de bladeren. Zeker wanneer overtollig water niet weg kan lopen.
De blaadjes van de maggiplant voeg je toe aan stoofschotels en sauzen, of gebruik je als basis voor een bouillon. Vooral in erwten- en bonensoep komt de smaak van lavas goed tot zijn recht. Knip de blaadjes fijn en verwerk ze in een eigengemaakte kruidenboter, samen met bieslook en peterselie.
Je kunt het ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Zo kun je het maggikruid enkele maanden bewaren.
Wat compost of langdurige organische mest zijn voldoende voor bemesting. Lavas heeft over het algemeen iets meer voedingsstoffen nodig dan veel andere kruiden. Het wordt ook aanbevolen om de bodem te mulchen waar de lavas moet groeien.
Lavas heet ook wel maggiplant. Mensen die geen zout kunnen eten wordt aangeraden een lavasplant in de tuin te hebben. Lavas kan wel twee meter groot worden. Je kunt dit kruid gebruiken om soepen, salades en warme maaltijden mee te verrijken.
Gemalen lavaswortel staat bekend om de krachtige smaak. Het een echte smaakmaker die qua smaak het meest op selderij lijkt. Lavaswortel komt van de lavas plant, die door de sterke geur ook wel maggiplant wordt genoemd. Naast het lavasblad kan is ook de wortel erg smaakvol in veel gerechten.
Qua smaak komt lavas in de buurt van selderij. Het plantje heeft een sterk, hartig aroma, dat doet denken aan Maggi. Of misschien beter gezegd: aan bouillon. Vandaar ook die bijnaam, maggikruid.
De bladeren zijn groen en ongeveer 70 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 175 cm.