De
De longen zijn omgeven door twee longvliezen (pleurabladen): een binnenste vlies (pleura visceralis) en een buitenste vlies (pleura pariëtalis). Het binnenste vlies zit aan de long vast, het buitenste vlies aan de wand van de borstholte.
Een scherpe pijn op de borst. Deze kan links, rechts, of aan beide kanten zitten. Je voelt de pijn doorstralen tot in je schouders. De pijn wordt erger wanneer je (diep) ademhaalt.
Symptomen. Bij pleuritis heb je last van scherpe pijn op de borst, droge hoest en soms van benauwdheid en koorts.
Patiënten met pleuravocht kunnen last hebben van deze klachten: pijn of druk op de borst, vooral bij het inademen;kortademigheid;hoesten (zonder slijm).
Patiënten met pleuravocht kunnen last hebben van deze klachten:pijn of druk op de borst, vooral bij het inademen; kortademigheid; hoesten (zonder slijm). Om vast te stellen of er sprake is van pleuravocht doet de arts vaak lichamelijk onderzoek en wordt een longfoto gemaakt.
Symptomen van vocht in de longen
De ophoping van vocht en te weinig zuurstof in het bloed uit zich in kortademigheid. De ademhaling gaat steeds sneller en de neusgaten gaan wijder open staan. Door plat te liggen kun je nog meer last krijgen van kortademigheid.
Door verschillende oorzaken kan zich extra vocht ophopen tussen deze vliezen. Dit vocht noemen we pleuravocht. Tussen de twee vliezen hoort maar weinig vocht te zitten. Er kan door ziekte ophoping van dit pleuravocht plaatsvinden.
Medicijnen tegen de onderliggende aandoening zorgen ervoor dat een longvliesontsteking vanzelf geneest. Dus: is een virale infectie zoals griep de boosdoener, dan krijgt u antivirale middelen. Bij een bacteriële infectie, zoals een verkoudheid, krijgt u antibiotica. Tegen de pijn kunt u ook pijnstillers krijgen.
Uw arts zal u eerst een aantal vragen stellen over uw klachten. Meestal volgen dan ook een bloedonderzoek en een onderzoek met de stethoscoop. Als de achterliggende infectie of ziekte is genezen, dan is het meestal ook mogelijk om pleuritis te genezen. Tijdens uw behandeling kunt u pijnstillers krijgen of een drain.
Dit kan helpen: Drink voldoende (bijvoorbeeld water en thee), vooral als je koorts hebt. Vermijd irritatie van de longen: rook niet (mee) en gebruik een mondkapje bij vervuilde lucht, zoals rook, verf en sterke lucht van huishoudartikelen. Door te stomen maak je het slijm in je longen losser.
Behandeling van pleuritis
Als de pleuritis wordt veroorzaakt door een bacteriële luchtweginfectie, dan zal je met antibiotica behandeld worden. In het geval van een virale pleuritis, kan een arts ook anti-virale middelen en rust voorschrijven.
Wist je dat jouw longen de oorzaak kunnen zijn van jouw rugpijn? Onze longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast zorgen zij ervoor dat koolstofmonoxide uit het bloed verwijderd wordt. Wanneer de longen niet naar behoren werken, kan dit o.a. (hoge) rugklachten en rugpijn veroorzaken.
Pleura-aandoeningen zijn aandoeningen die de pleura, de dunne bekleding van de longen en de binnenkant van de borstkas, aantasten. Deze aandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben en leiden tot ademhalingsproblemen.
Een ontlastende pleurapunctie kan soms pijnlijk zijn en duurt gewoonlijk zo'n 10 tot 20 minuten.
RECIDIVEREND MALIGNE PLEURAVOCHT Maligne pleuravocht recidiveert gewoonlijk binnen en kele dagen na drainage.
Hoest je en ben je vermoeid? Dat zijn vervelende symptomen die horen bij longontsteking. Gelukkig is een longontsteking vaak goed te behandelen. De ontsteking zelf doet geen pijn, maar de spieren rond de borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten.
Bij pleuritis die ontstaat door bacteriën kan uw arts een antibioticum kiezen, zoals gentamicine.
Tussen deze twee vliezen (de pleuraholte) kan zich vocht ophopen. Door de vochtophoping komen de longen in verdrukking. Dit kan voor verschillende klachten zorgen, bijvoorbeeld benauwdheid. Soms zit er maar heel weinig vocht, waardoor er geen directe klachten zijn.
Vocht achter de longen kan een symptoom voor longkanker zijn. Als er sprake is van vocht achter de longen, wordt er met een dun naaldje vocht afgetapt. Dit heet een punctie. Het vocht wordt onderzocht en hierbij wordt er onder andere gekeken of er kankercellen in het vocht aanwezig zijn.
Bij een grote hoeveelheid pleuravocht wordt er een drain in de pleuraholte gebracht. Ditt gebeurt onder lokale verdoving. Een thoraxdrain wordt geplaatst wanneer de hoeveelheid vocht teveel is om in één keer weg te nemen. Ook dan kan er vocht onderzocht worden in het laboratorium.
Door verschillende oorzaken kan er vocht in de ruimte tussen de long en de borstwand ontstaan. Om dit te verhelpen brengt de longarts via een kleine snee een dun slangetje (drain) tussen twee ribben door in de ruimte die tussen de long en de borstwand zit. Het vocht wordt vervolgens afgezogen.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Dit komt omdat het extra vocht in uw benen 's nachts weer terug gaat in uw bloedvaten. Het lukt uw hart 's nachts ook beter om dat extra vocht naar uw nieren te pompen. Uw nieren halen daar plas uit (water en afvalstoffen). Daarom moet u vaker plassen.