Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje (als bij een muggenbeet).Vaak zitten er een paar bultjes op een rij of dicht bij elkaar. De bultjes jeuken. Sommige mensen reageren heftiger op de beet dan andere: met meer roodheid en jeuk.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Bedwantsen voeden zich namelijk met bloed. Of je iets merkt van een bedwants beet? Waarschijnlijk niet, want je slaapt. Een bedwantsenbeet voelt hooguit als een muggenbeet.
Bedwantsen zitten bijna de hele dag verborgen in kleine scheuren en kieren. Alleen om te eten komen ze uit hun schuilplaats. Veel mensen komen er pas achter dat ze bedwantsen hebben zodra de beten op beginnen te vallen.
Sommige mensen zijn allergisch voor bedwantsen.) Deze jeuk zal een aantal dagen aanhouden. Het is erg belangrijk dat u deze jeukende bultjes ongemoeid laat.
Bedwantsen houden zich graag schuil in houten meubelen, kieren en spleten. Bedwansten kunnen niet tegen stoom. Door met een stoomreiniger over alle mogelijke schuilplaatsen te bewegen zal je een groot aantal beestjes doden. Was regelmatig je beddengoed op minimaal 60 graden om bedwantsen en hun eitjes tegen te gaan.
Bedwantsen hebben een hekel aan extreme hitte, maar ook aan vrieskou. Daarom kun je het volgende proberen om bedwantsen te bestrijden. Warmte: Stop alle besmette spullen in een zak en was ze minimaal op zestig graden. Dit zorgt ervoor dat de beestjes dood gaan.
Het komt vaak voor dat er meerdere kleine bultjes op een rij zitten. Een bedwantsen beet is zodoende betrekkelijk makkelijk te onderscheiden van een muggenbeet. Hoe vaak een bedwants bijt verschilt per situatie. Indien het diertje niet verstoord wordt tijdens zijn beet, bijt hij mogelijk maar één of twee keer.
Meestal krijg je bedwantsen in huis op het moment dat je ergens anders geslapen hebt. Ze blijven niet op mensen zitten, maar kruipen in kleding en koffers. De randen en naden van je koffers en tassen moeten dus goed geschrobd worden met heet water.
Rode vlek(ken) op de huid: van veel soorten insectenbeten krijg je rode vlekken. Je kunt met de hulp van bovenstaande infographic zien aan de plek, door welk insect je gebeten bent. Als je na een paar dagen tot een week na de insectenbeet een rode vlek of een rode kring krijgt, raadpleeg dat je huisarts.
Kun je bedwantsen zien? Ondanks dat bedwantsen erg klein zijn, meestal maar 4-5mm groot, is het mogelijk om een volwassen bedwants te zien. Je kunt zelfs de nimfen en eitjes zien. Die worden ook nog wel eens verward met stofmijt.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Invriezen doodt de bedwantsen en de eitjes. De spullen moeten een week in de vriezer blijven. Dan zijn de bedwantsen en de eitjes echt dood.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Ga niet zelf bedwantsen bestrijden. Het kost jou veel tijd, terwijl bedwantsen spray peperduur is en amper werkt. In de tussentijd loop je bovendien het risico dat de plaag zich verspreid, waardoor je nog meer geld kwijt bent.
Ze zijn doorzichtig, maar kleuren felrood als ze bloed zuigen. Check je bed ook op volwassen bedmijten. Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen.
Volwassen bedwantsen leven 6-12 maanden en kunnen ver-scheidene maanden tot wel een jaar zonder eten overleven. Onder optimale omstandigheden kan de bedwants in 6-8 weken geslachtsrijp zijn. Maar dit kan ook veel langer duren.
Bedwantsen leggen graag eitjes in de naden en zomen van matrassen. In bedden is er namelijk genoeg warmte en vocht aanwezig om de eitjes te doen ontwikkelen. Een eitje is wit van kleur en is één millimeter groot. De eitjes worden in groepjes gelegd, dus je ziet dan allerlei korreltjes bij elkaar liggen.
Als er één insect is die veel op een bedwants lijkt, dan is het wel de zwaluwwants! Deze insecten lijken identiek aan bedwantsen. Zwaluwwantsen zijn een direct familielid van bedwantsen en zien er daarom bijna hetzelfde uit. Dit omvat de veelbetekenende brede kop en het ovale lichaam, evenals vrijwel identieke kleuren.
Wanneer u de wantsen kwijt wilt kunt u ze het beste opzuigen met de stofzuiger. Daarna wel de stofzuigerzak vervangen. Vervolgens kunt u het beste in het voorjaar, wanneer de wantsen weer uitgevlogen zijn, buitenom langs de gevel van uw woning alle gaten en kieren afkitten waar wantsen door naar binnen kunnen komen.
Alles dat zuur is, is in meer of mindere maten effectief om bedwantsen te bestrijden. De zuurgraad van 15% geconcentreerd schoonmaakazijn is daarmee sterk genoeg om het zenuwstelsel van bedwantsen verstoren. Daarnaast is de geconcentreerde azijn zuur genoeg om bedwantsen bij contact ermee te doden.
Omdat bedwantsen overleven op textiel, kunnen zij via kleding, beddengoed of theedoeken in de kasten door het hele huis terecht komen. Als u bedwantsen in uw kledingkast waarneemt, is het verstandig om alle kleding 2 dagen in de vriezer te leggen of te wassen op 60 graden.
Kan ik andere mensen besmetten? Nee. Bedwantsen blijven niet op het lichaam. Alleen tijdens het voeden zoeken ze mensen op.
Bedwantsen komen voor op plekken waar mensen samenkomen om te slapen en te reizen. Denk aan B&B's, hotels of vakantieparken, maar ook aan bussen, treinen en vliegtuigen. De bedwantsen zitten voornamelijk in bedden, want ze leven van bloed.