Android 12 draagt bij aan jouw veiligheid. Dankzij nieuwe gebruiksvriendelijke, krachtige privacyfuncties heb je altijd de controle over wie je gegevens kan zien en wanneer.
Op een vouwbare smartphone werkt Android 12 beter dan Android 11, omdat de software in zijn geheel slimmer omgaat met de verspringende schermruimte als het toestel in- en uitklapt. Ook heeft Google technische verbeteringen doorgevoerd, zodat apps en games automatisch het juiste schermformaat gebruiken.
De grootste vernieuwing van Android 12 is het design. Google introduceert 'Material You', een compleet nieuwe look voor het mobiele besturingssysteem. En zoals de naam al doet vermoeden, past het design beter bij wat jij mooi vindt. Android 12 is kleurrijker, minimalistischer en persoonlijker dan zijn voorganger.
Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
Laten we meteen vaststellen dat Android, als besturingssysteem, zeer veilig is. Het beschikt over meerdere beveiligingslagen om malware op afstand te houden en zaken die je gegevens of het systeem zelf in gevaar zouden kunnen brengen zijn alleen uitvoerbaar na je specifieke toestemming.
Functionaliteitsupdates zijn bijna nooit dringend. Een beveiligingsupdate, oftewel security patch, is vaak wel dringend. Die repareert kwetsbaarheden in je software, dit noem je ook wel 'patchen'. Stel het installeren van beveiligingsupdates daarom nooit uit maar installeer beschikbare updates direct.
Android 12 is de meest recente versie en in september 2022 wordt Android 13 uitgebracht. Een toestel dat wordt bijgewerkt van bijvoorbeeld Android 12 naar Android 13, krijgt een upgrade. Dat is dus een volledig nieuwe versie van Android.
Android 13 gaat een nieuwe functie genaamd LC3 ondersteunen, waardoor bluetooth-verbindingen minder stroom moeten verbruiken. Daarnaast moet ook de audiokwaliteit van oordopjes en koptelefoons die met bluetooth verbonden zijn met je smartphone beter worden.
Wat is de nieuwste Android versie? De nieuwste Android versie is Android 11. De eerste Android 11-bèta verscheen in februari, de tweede in maart en de derde in augustus. De definitieve Android 11-update is in september 2020 uitgebracht.
Open de app Instellingen op je telefoon. Android-versie. Zoek je Android-versie, Android-beveiligingsupdate en buildnummer.
Android Q, zoals het systeem tot nu toe werd genoemd, heet voortaan Android 10. Het is namelijk de tiende versie van Android. De keuze voor Android 10 is opvallend: de voorgangers hadden allemaal een naam die met snoep en lekkernijen te maken hadden. De huidige versie heet Android Pie.
Virusscanner Android
De Consumentenbond adviseert Androidgebruikers om een virusscanner te installeren, net zoals je gewend bent op Windows. Maar in zijn advies gaat de bond helaas zelf de mist in: gebruik een betaalde antivirus-app, want die zijn beter in het herkennen van malafide apps en phishingsites.
Wat als mijn telefoon niet meer kan updaten? Je kunt met een oudere Android-versie bepaalde functies missen en je kunt zelfs beveiligingsproblemen hebben. Op een smartphone met Android 4.3 of lager kun je eigenlijk niet goed veilig werken. Het probleem zit in WebView, een onderdeel van de standaardbrowser.
Hoe ziet Android 12 eruit? Android 12 beschikt over een compleet nieuw design genaamd Material You. Dat design is een aangepaste versie van de Material Design-ontwerptaal, en draait volgens Google volledig om de gebruiker.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Samsung stopt na vier jaar met regelmatige updates voor Galaxy S9-telefoons. Samsungs Galaxy S9- en S9+-smartphones krijgen geen regelmatige updates meer. In het afgelopen jaar kregen de telefoons nog ieder kwartaal een update, vanaf nu krijgen ze alleen nog bij uitzondering beveiligingsupdates.
Samsung Galaxy S21. De Samsung Galaxy S21 is één van de Android-smartphones die het langst updates krijgt. Samsung garandeert namelijk drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Omdat de S21 uitkwam met Android 11, kun je rekenen op updates naar versies 12, 13 en 14.
Google beschermt je gegevens nog beter
Google maakt elke Android-versie privacyvriendelijker en dat is met Android 11 niet anders. De software verplicht apps onder andere zorgvuldiger om te gaan met vragen om toegang tot je camera of microfoon. Daarnaast maakt Google de scoped storage nog veiliger.
De meningen over de gemiddelde levensduur van een smartphone lopen nogal uiteen. De Consumentenbond schat de gemiddelde levensduur op 2,5 jaar. Andere bronnen geven aan dat een nieuwe smartphone 15 tot 18 maanden meegaat. De levensduur van je smartphone hangt af van hoe je met je toestel omgaat.
Elk jaar brengen Apple en Google een software update uit met de nieuwe versie uit van hun besturingssystemen, iOS en Android. Die update maakt je smartphone of tablet sneller en veiliger en geeft je toegang tot nieuwe functies.
De meest succesvolle apps worden vaak wekelijks of op zijn minst een keer maand geüpdatet. Wanneer je niet toegewijd bent om op zijn minst een keer per maand een update door te voeren, moet je jezelf afvragen of je wel überhaupt wel een app moet ontwikkelen.
Waarom is updaten belangrijk? Updaten is in de eerste plaats nodig om met de nieuwste versie van je software te werken. Je beschikt dan over de nieuwste functionaliteiten en je krijgt ondersteuning van de leverancier. Leveranciers brengen namelijk geen updates meer uit voor zwaar verouderde software.