Het korte antwoord (voor Nikon) is eenvoudig: ja, dat kan!Echter, standaard zal een fullframe (FX) body standaard terugschakelen naar het DX-formaat als de body constateert dat er een DX lens gemonteerd is. Aangezien je dan maar ongeveer 43% van je grote dure FX-sensor gebruikt, is dat ongetwtijfeld niet wat je wilt.
Het formaat van de FX-sensor biedt daardoor een grotere gevoeligheid en minder ruis.Een DX-sensor is tweederde van het formaat van een FX-sensor en is 24 mm x 16 mm groot. Met de DX-sensor kunnen er lichtere en kleinere camera's worden gemaakt die nog steeds een erg hoge beeldkwaliteit hebben.
Je kunt lenzen met een DX formaat ook op een full frame camera zetten. Je maakt dan alleen geen gebruik van het volledige beeldoppervlak.
Voor spiegelreflexcamera's gebruikt Nikon een F-vatting. Deze is verdeeld in FX en DX. De FX lenzen zijn geoptimaliseerd voor full frame spiegelreflexcamera's van Nikon. Omdat deze lenzen voor het grootste formaat sensor gemaakt zijn, gebruik je ze ook op een camera met een kleinere APS-C sensor.
FX-lenzen zijn lenzen die gemaakt zijn voor fullframe spiegelreflexcamera's van Nikon, maar ze passen ook op spiegelreflexen met de kleinere aps-c sensor. Objectieven met een DX-mount zijn alleen geschikt voor Nikon DSLR's met een aps-c sensor.
De afkorting DX staat voor Digital eXpanded en geeft aan dat het objectief is ontworpen voor camera's met een APS-C sensor. Bij gebruik op een fullframe camera kan er vignettering optreden. Door het geavanceerde ontwerp is het mogelijk om het objectief compact te houden.
Met een macrolens kun je van dichtbij scherpstellen op hele kleine onderwerpen. Hierdoor komen ze groot op de foto. Macrolenzen hebben meestal een vaste brandpuntsafstand en een vergrotingsfactor van 1:1. Dergelijke lenzen zijn te herkennen aan het woord "Macro" of "Micro" in de productnaam.
Lenzen geschikt voor Nikon camera's
Niet elke lens van Nikon kan namelijk zomaar op elke Nikon camera worden gezet. Dit komt door de verschillende mounts - of vattingen - die Nikon gebruikt. Zo heb je de F-mount voor spiegelreflexcamera's en de Z-mount voor systeemcamera's.
Lenzen en compatibiliteit: kun je lenzen voor spiegelreflexcamera's gebruiken op een systeemcamera? Als je al een EF- of EF-S-lens hebt, kun je deze gemakkelijk met EOS R System-systeemcamera's gebruiken, zonder verlies van kwaliteit of functionaliteit, dankzij een reeks EF-EOS R-vattingadapters.
Controleer je lensbevestiging ('mount')
Een lens moet aansluiten op de lensbevestiging ('mount') van een camera. Sommige cameramerken hebben er meerdere. Zo heeft Sony de zogeheten A-mount en de kleinere E-mount. Dus als je een Sony-systeemcamera koopt, heb je óf het ene type óf het andere type.
DX. DX staat voor Digital eXpanded. Deze lenzen zijn alleen geschikt voor Nikon spiegelreflexcamera's met een APS-C sensor.
Het gebruik van APS-C-lenzen met full-frame camera's
Het opnameformaat kan op de camera worden ingesteld. De standaardinstelling is Auto. Opmerking: Als vignettering optreedt, kan APS-C/Super 35 mm worden ingesteld op Off (Uit).
Bij een overstap naar full-frame zul je dus EF- of RF-objectieven moeten aanschaffen voor je nieuwe camerabody. EF-objectieven zijn geschikt voor alle full-frame Canon-camera's. Op een EOS R System-camera heb je wel een EF-EOS R-adapter nodig, maar hierdoor lever je niet in op kwaliteit of functionaliteit.
Welke lens is geschikt voor jouw Canon systeemcamera? Canon systeemcamera's zijn voorzien van een EF-M- of RF-mount.Voor beide mounts heeft Canon objectieven gemaakt. Maar ook andere merken hebben objectieven ontworpen voor camera's met deze mounts.
Allround objectieven zijn lenzen waarmee je op elk vlak uit de voeten kunt. Met deze lenzen kun je namelijk, dankzij hun bereik qua brandpuntsafstand heel dichtbij fotograferen, maar ook van veraf.
Systeemcamera's zijn lichter en fotograferen met meer frames per seconde. Dit is handig voor sport- en actiefotografie. Een spiegelreflexcamera kies je voor de optische viewfinder en de lange batterijduur. Je gebruikt hem bijvoorbeeld als je portretten fotografeert.
Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video.Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt.
Nikon Z7 II: fullframe systeemcamera met hoge resolutie
Winnaar TIPA-award 2021.
Met de Nikon Z6 heb je een topcamera in handen. Het stille autofocussysteem heeft 273 AF-punten in huis die 90% van het beeld beslaan. Met een ISO-bereik van 100-51.200 en de 5-assige beeldstabilisatie kun je uitstekend uit de voeten bij schemering.
Voor veel fotografen is de favoriete lenzen voor het fotografen van landschappen meestal een 14 mm f / 2.8, een 16-35 mm f / 2.8 en een 24 mm f / 1.4. Als je scènes fotografeert met het onderwerp prominent in de voorgrond, dan kan een groothoeklens ook een goede keuze zijn.
Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR DX
Doordat het bereik bij 10mm begint is de lens ideaal voor het fotograferen van landschappen.
DX is een afkorting die gebruikt wordt in de radiocommunicatie, vooral bij de radioamateurs. Het betekent 'afstand' en komt van het Engelse distance.
Nikkor is een merk objectieven geproduceerd door Nikon, waaronder cameraobjectieven voor de Nikon F-vatting (F-mount). De Nikkor-objectieven werden geïntroduceerd door Nippon Kogaku K.K. (Nikons oorspronkelijke naam) in 1932.
Overzicht beste lenzen voor de Nikon D5600
– Nikon AF-S 18-105mm f/3.5-5.6G VR ED DX (299 euro); – Nikon AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G VR IF-ED DX Type II (479 euro); – Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC (539 euro); – Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC OS HSM Macro Contemporary Nikon (469 euro);