Geert Hofstede stelt dat internationale samenwerking tussen bedrijven en overheden alleen effectief kan plaatsvinden als je op de hoogte bent van elkaars normen en waarden. Het gebeurt namelijk te vaak dat als gevolg van culture verschillen gesprekspartners elkaar niet begrijpen.
Hofstede heeft een model ontwikkeld dat vijf cultuurdimensies onderscheidt: kleine machtsafstand versus grote machtsafstand, individualistisch versus collectivistisch, masculien versus feminien, lage onzekerheidsvermijding versus hoge onzekerheidsvermijding en kortetermijngerichtheid versus langetermijngerichtheid.
Definitie van Cultuur
Volgens Hofstede wordt het denken, doen en laten van de mens voor een deel bepaald door de mentale programmering. Deze programmering ontstaat in de jeugd en vroege volwassenheid door de ervaringen en opvoeding van een persoon. Ook cultuur vormt een deel van deze programmering.
Genot (indulgence) wordt gedefinieerd als een samenleving waarin de mens vrij wordt gelaten om te genieten van het leven en plezier te maken. De tegenhanger, terughoudendheid (restraint) gaat over een samenleving waarin de bevrediging van deze behoeften onder strikte controle staat door sociale normen.
Het heeft te maken met het gevoel van baas te zijn over je eigen leven. Nederland staat ook bekend als een van de ge- lukkigste landen. Nederland is dan ook een hedonistisch land.
Nederland is een land met een hoge onzekerheidsvermijding en dat is ook vaak te zien aan het aantal verzekeringen die in ons land worden afgesloten.
In individualistische samenlevingen ontwikkelen mensen een sterk zelfbewustzijn en laten zich minder leiden door standaard regels. In collectivistische samenlevingen speelt het groepsbewustzijn een grotere rol en wordt het handelen meer bepaald door vaste gedragsregels.
Met Masculiniteit als culturele dimensie wordt bedoeld dat de culturele groep duidelijk verschillende maatschappelijke rollen aan mannen en vrouwen toebedeeld. Femininiteit als culturele dimensie betekent geen grote/strenge scheiding tussen mannenrollen en vrouwenrollen.
Nederland behoort bij de meest feminiene landen op de schaal van Hofstede. Dus van vrouwen én mannen wordt in dezelfde mate bescheidenheid, aardig zijn en bekommering met de 'kwaliteit van leven' verwacht. Sinds decennia zien we echter een toenemende “Angelsaksische” en dus masculiene leiderschapsstijl in ons land.
In een feminiene cultuur heeft men sympathie voor de underdog en de zwakkeren in de samenleving; het gaat niet om winnen, maar erbij horen.
Bij lage onzekerheidsvermijding is er minder angst voor het onbekende en zijn de regels soepeler. Maar bij een hoge onzekerheidsvermijding zorgt angst voor het onbekende voor stress. Door middel van regels proberen ze het dagelijks leven zo voorspelbaar mogelijk te maken. Zo hopen ze stress te voorkomen.
Voorbeelden van culturele waarden: ideeën over vrijheid, gelijkheid, tolerantie, maar ook concreter: over relaties tussen mensen, hoe de rol van familie in je leven moet zijn, hoe je met geld moet omgaan, hoe je oudere mensen moet behandelen, wat de juiste manier is om kinderen op te voeden, wat goed onderwijs is, wat ...
Culturele gevoeligheid ontwikkelen, om te ontdekken wat iemand nodig heeft, wat de wensen, gewoontes en behoeften zijn. Zich bewust zijn van hun eigen cultuur, normen en waarden. Kennis hebben van andere culturen en leefstijlen.
Een bedrijfscultuur is gebaseerd op een systeem van gedeelde waarden, sociale normen en symbolen, en op houdingen die van invloed zijn op hoe deelnemers binnen een organisatie beslissingen nemen, hoe ze handelen en hoe ze zich voelen.
In het zelfbeeld wordt de “zelf” omschreven als uniek en autonoom. Voorbeelden van landen met een individualistische cultuur zijn onder andere de VS, Canada, Duitsland en Denemarken.
Door toegenomen individuele keuzevrijheid en door het onderhouden van individualistische waarden is er steeds meer ruimte ontstaan voor het individu. Voorbeelden van individualistische waarden zijn vooral op sociaaleconomisch terrein zoals goede schoolprestaties en het streven naar een goede maatschappelijke positie.
1 is cultuur? - Cultuur: alle waarden, normen en anderen aangeleerde kenmerken die leden van een groep of samenleving met elkaar gemeen hebben en als vanzelfsprekend beschouwen. - Identiteit: word voor een deel bepaald door de groep waarin je je bevind.
Volksgewoonten (tradities) als volksmuziek, volksdansen, klederdracht, traditionele bouwkunst en religieuze rituelen behoren tot het cultureel erfgoed van een volk. Bedrijfscultuur in een organisatie of overlegcultuur op een kantoor zijn vormen van cultuur op microniveau.
f-structuren worden gekenmerkt door een fijnmazige structuur van gedragsregels.Bij g-structuren overheerst juist een grofmazige structuur van gedragsregels. In g-structuren dient ieder individu zelf de algemene regels te vertalen naar gedragsregels voor zijn specifieke situatie.
De piramide van Pinto is de tegenhanger van de bekende piramide van Maslow. De piramide van Pinto is een behoeftenhiërarchie waarin het belang van de groep en de familie eer bovenaan staan. Dit geheel in tegenstelling tot de piramide van Maslow, waarbij zelfontplooiing de 'hoogste' behoefte is in de rangorde.
Turkije is, in tegenstelling tot Nederland niet individualistisch, maar collectivistisch. Collectivisme zegt iets over hoe Turkse verdachten in het algemeen in het leven staan, de wereld bekijken en op een wezenlijk andere wijze communiceren (zie Tabel 2).
In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur. Typische dingen die bij deze cultuur horen zijn bijvoorbeeld Sinterklaas, Koningsdag, maar ook normen en waarden zoals gelijkheid, vrijheid van meningsuiting etc.. Binnen een dominante cultuur vind je meerdere subculturen.
Cultuurverschillen tussen België en Nederland worden vaak onderschat. Belgen denken in de regel niet zo positief over Nederlanders: ze zijn lomp, arrogant, onbeschoft en te expliciet. Andersom denken Nederlanders vaak wel positief over Belgen: ze zijn in hun ogen creatief, levenslustig, grappig en bourgondisch.