Matrassen met een speciale onder- en bovenkant (de zogenaamde niet symmetrische matrassen) hoeven bijvoorbeeld niet gekeerd te worden.
Voordat je jouw matras draait of keert is het verstandig om te informeren of jouw matras hiervoor wel geschikt is. Niet elk type matras kan namelijk gedraaid of gekeerd worden. Zo kunnen bijvoorbeeld Perzona matrassen en alle matrassen van traagschuim niet gekeerd worden.
Wanneer een matras om te draaien? Dit is helemaal afhankelijk van de soort en het merk matras dat je gekocht heeft. Om zo lang mogelijk van de goede ondersteuning van jouw matras te profiteren is het verstandig om het matras regelmatig te draaien en te keren.
Draaien of keren klinkt misschien hetzelfde maar dat is dus niet zo. Een matras keren betekent dat de onderkant boven komt te liggen en de bovenkant dus onder. Dit is niet mogelijk wanneer de opbouw van een matras niet symmetrisch is.
Koudschuim heeft een open celstructuur, waardoor dit type matras goed ventileert en het vocht uitstekend wordt afgevoerd. Het matras is superveerkrachtig, waardoor je je heel makkelijk kunt omdraaien in bed.
Over het geheel genomen wordt Swiss Sense redelijk beoordeeld door de Consumentenbond. De cijfers klinken niet heel hoog, maar voor Consumentenbond maatstaven is het prima. Zo heeft de Consumentenbond testwinnaar van matrassen, de Emma O2, 'slechts' een score van 7.7 ontvangen.
Je kan op onze website, naast het product van jouw keuze, zien of je de matras om moet draaien of niet. Het is altijd mogelijk om de richting van je matras te veranderen, oftewel het voeteinde en het hoofdeinde om te wisselen. We verkopen geen matrassen die geschikt zijn voor mensen met een huisstofmijtallergie.
Wat de meeste mensen echter niet weten is dat een veel lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen worden door het matras waar u op slaapt. Klachten als rugpijn, nekpijn, pijn in de heup, pijn in de schouder, slapende ledematen etc. kunnen allemaal veroorzaakt worden door het slapen op een laagwaardig of verouderd matras.
Het gebruik van een topmatras is bij een boxspring met gestoffeerd ondermatras noodzakelijk. Het onderste matras is namelijk alleen voorzien van de ondersteunende vering, en bevat niet de volledige comfort laag die in een normaal matras verwerkt is.
We raden je aan om je matras iedere maand om te keren. Bij het omkeren van je matras wissel je de kant van het matras waar je op ligt.
Draait u veel in uw slaap, kies dan niet voor een traagschuim matras. Heeft u het snel koud in bed, kies dan voor een koudschuim matras, latex matras of Talalay latex matras.
De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.
De meeste duurzame matrassen die nu op de markt zijn, zijn gemaakt van natuurlatex (ook wel: natuurrubber). Natuurlatex wordt gemaakt door het oogsten van het sap uit rubberbomen, die voornamelijk te vinden zijn in Azië en Zuid-Amerika.
De voordelen van twee afzonderlijke matrassen
Je slaapt apart van jouw partner, waardoor je geen last hebt van zijn/haar bewegingen. Het is perfect mogelijk om elk een afzonderlijke, verstelbare bodem te hebben. Je kiest jouw eigen matras, helemaal op jouw lichaam en slaapcomfort gericht.
Het bed opmaken met één groot molton en hoeslaken zorgt dat de matrassen netjes bij elkaar blijven. Vaak is de spleet of naad al meteen een stuk minder voelbaar. Dit kan natuurlijk niet als je elektrisch verstelbare bodems in het bed hebt. Ook kan het helpen om een antislip-mat tussen bedbodem en matras te leggen.
Topper glijdt van matras
Als je merkt dat de topper niet goed blijft liggen kun je gebruik maken van speciale antislip onderleggers. Het is een dunne laag die je aanbrengt tussen de beide matrassen, waardoor het geheel niet meer zal verschuiven.
Een topper wordt vaak gezien als een tussenoplossing wanneer een matras niet meer lekker ligt. Echter is het beter om een nieuw, kwalitatief hoogwaardig matras aan te schaffen wanneer u overweegt om een topper te nemen. Een topper gaat namelijk niet helpen wanneer er al een kuil in uw huidige matras zit.
Soms is een extra comfortlaag wel prettig. Bijvoorbeeld als je gewone matras wel goed ondersteunt, maar toch een beetje te hard voelt. Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat.Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren.
Je legt een topper bovenop je gewone matras. Het zorgt voor extra slaapcomfort en voor een langere levensduur van je matras. Dit omdat je hier niet direct op ligt. Net als bij de bovenste laag van een matras, bepaalt een topper je ligcomfort.
Ondanks dat koudschuim of traagschuim niet per definitie beter is dan de ander, spreken we een absolute voorkeur uit voor traagschuim indien je last hebt van rugklachten. Traagschuim werkt namelijk zoals al eerder genoemd drukverlagend en vormt zich naar je lichaam waardoor er een uitstekende drukverdeling ontstaat.
Een hoogwaardige topper kan rugpijn verlichten door ervoor te zorgen dat jouw lichaam voldoende demping en ondersteuning krijgt. Het maakt een te stevig matras zachter en een te zacht matras steviger, waardoor jij geniet van een comfortabeler slaapoppervlak.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
We vinden het belangrijk dat je nieuwe matras comfortabel is en goed bevalt. Bij IKEA krijg je daarom 90 dagen de tijd om te bepalen of je tevreden bent met je keuze. Als je binnen 90 dagen vindt dat het niet de matras is die bij je past, kan je eenmalig de matras terugbrengen en een andere uitkiezen.
Het schuimrubber tussenstuk dat tussen twee matrassen kan worden ingeklemd heeft vele namen: wig, matraswig, T-wig, T-stuk, vulstuk, pont d'amour, liefdesbrug, love bridge. Het bestaat ook in heel veel uitvoeringen: dik of dun, stevig of slapper schuimrubber, met of zonder tijk.