Dan krijg je het hier terug. Maar statiegeldflessen uit Duitsland kun je bijvoorbeeld weer niet in Nederland inleveren. Dat betekent dus eigenlijk dat als je niet regelmatig terug gaat, dat je óf met allemaal lege flessen zit of dat je frisdrank alsnog 25 cent duurder is.
Lever je statiegeld in bij een Reverse Vending Machine (RVM) in de supermarkt. Ook lokale slijterijen nemen vaak allerlei bijzondere flessen aan indien deze niet door de supermarktautomaat worden ingenomen.
het speciale statiegeldlogo. ♻️ Vanaf vandaag kun je alle plastic statiegeldflessen. inleveren bij jouw Lidl. Dat betekent ook merkflessen.
U kunt plastic verpakkingen meestal in uw gemeente inleveren. Vraag uw gemeente hoe zij plastic verpakkingen inzamelt voor recycling. Plastic flessen en flesjes met statiegeld kunt u inleveren bij de meeste winkels die de flessen verkopen.
Innamelocaties. Statiegeldflessen kunt u inleveren bij steeds meer verschillende innamelocaties verspreid over heel Nederland. Van supermarkt tot bemande tankstations en van bioscopen tot sportverenigingen; op steeds meer plekken worden lege plastic flessen ingenomen.
Voortaan is het voor Belgen niet meer mogelijk om statiegeld te innen in Nederlandse supermarkten voor hun wegwerpflessen uit ons land. Tot voor kort kregen Belgen over de grens nog 25 cent per plastic fles. Pech voor de Belgen die dicht bij Nederland wonen.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.
Aldi en Lidl hebben hun eigen gesloten statiegeldsysteem. Bijna alle flessen worden weer ingeleverd, het systeem is kostendekkend en levert een schone grondstof op voor nieuwe PET-flessen.
"Behalve de kleine plastic flesjes zijn we ook verplicht om grote plastic flessen van ándere merken aan te nemen", vertelt hij. "Dus je fles van de Lidl kan je ook inleveren bij de Albert Heijn, en andersom.
Ja, lege (klap)kratten flessen en blikjes kan je meegeven aan de bezorger. Plastic tasjes van vorige bestellingen kan je ook inleveren.
In Duitsland bestaat het statiegeldsysteem al zeventien jaar, sinds 2003. Er is statiegeld op plastic, blikken en glazen drankverpakkingen. Het standaard statiegeld bedrag is 0,25 euro sinds 2016. Het statiegeld is hoger voor wegwerpverpakkingen dan voor herbruikbare verpakkingen, zoals glazen flessen.
Het statiegeld in Duitsland bedraagt momenteel 0,08 euro per fles en 1,50 euro per krat. Bij een hogere emballage zullen mensen eerder geneigd zijn hun lege flessen weer in te leveren, aldus de voorstanders van statiegeldverhoging.
Albert Heijn gaat vrijwillig statiegeld heffen op alle plastic flessen frisdrank, water en sap van het eigen merk. De supermarktketen verklaart dat klanten zich nu niet meer hoeven af te vragen op welke plastic flessen statiegeld zit.
Het terugdringen van de blikjesverkoop is gelukt: voor de invoering van de Dosenpfand (zoals het statiegeld op eenmalige drankverpakkingen in de volksmond ook wel wordt genoemd), werden zeven miljard blikjes verkocht.
Toch is hij de klos. De ondernemer verwacht maar liefst 50 procent omzet mis te lopen. Zijn situatie is absoluut uitzonderlijk, omdat de pal aan de grens met Nordhorn gevestigde winkel, gericht is op de Duitse klant. Bij onze oosterburen geldt al sinds 2003 statiegeld op blik.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
Volgens Walter Noppers van TOMRA Systems is dat goed nieuws voor de consument: "Als je een petfles bij de Aldi koopt, kan je hem bij de Albert Heijn inleveren. Of koop ik hem bij de Lidl, dan kan ik hem bij de COOP of de PLUS inleveren. Je hoeft dus niet meer naar een speciale winkel, maar je kan het overal inleveren."
De bieren kunnen alleen ingeleverd worden in een winkel waar ze dat merk verkopen. Zo kun je een krat of een flesje Brand niet bij de Lidl of Aldi inleveren. Informeer dus eerst of je het bier in kan leveren bij een bepaalde winkel voordat je met kratten gaat sjouwen.
De kleine plastic flesjes met water of frisdrank waar statiegeld op zit, zijn te herkennen aan een speciaal logo op het flesje. Dat logo zie je op de foto hieronder. De flesjes moeten het liefst onbeschadigd en met dop worden ingeleverd bij de inzamelpunten.
Om ze in te leveren moet ook de barcode goed scanbaar zijn en de fles onbeschadigd. En de dop zit er bij voorkeur ook nog op. Inleveren kan bij uw Lidl filiaal. Daarnaast zijn vanaf 1 juli alle plastic statiegeldflessen in te leveren bij Lidl.
Je kan bij ons zeker lege bierflesjes en petflessen inleveren! Wij nemen geen petflessen van de Aldi of Lidl aan en ook geen bierkratten, maar de rest wel!
'Hulp gevraagd! Ons Kordaat bier is zó populair, dat onze kratten een beetje opraken… Wij hebben daarom snel jouw lege Kordaat-kratten nodig! Lever ze nu in en krijg per krat 1 euro EXTRA statiegeld terug bij alle Lidl-filialen.
Stuut: 'In Duitsland zit al jaren statiegeld op blik. Daarom komen Duitsers naar ons toe om blikjes in te kopen, omdat ze hier geen statiegeld hoeven te betalen.
Ja, lege (klap)kratten flessen en blikjes kan je meegeven aan de bezorger. Plastic tasjes van vorige bestellingen kan je ook inleveren. Zet je alles vast klaar voor de bezorger? Die trekt het statiegeld meteen van je factuur af.
Volledig platgetrapte of ingedeukte blikjes kunnen niet worden ingenomen omdat de inname-apparaten de barcode dan niet kunnen lezen. Huisvlijt d.m.v. het plakken van een code op een stukje karton wordt niet beloond omdat het blikje nog (enigszins) als blikje herkenbaar moet zijn voor het inname-apparaat.