Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica grote schade kunnen aanrichten in de darmflora als ze na een antibioticakuur worden ingenomen. Probiotica worden tegenwoordig vaak ingeroepen als hulpmiddel tegen allerlei verteringsproblemen. Toch lijken ze niet zo heilzaam te zijn voor de darmen als eerst gedacht.
Het is belangrijk dat u probiotica een aantal weken dagelijks gebruikt, voor een merkbaar effect. De bacteriën in probiotica verlaten uw lichaam namelijk met de ontlasting. Er zijn veel verschillende probiotica. Het is moeilijk om een bepaald product aan te raden, omdat ieder mens een eigen unieke darmflora heeft.
Probiotica zijn goede darmbacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Ze kunnen bijdragen aan de balans van het microbioom (ook wel darmflora genoemd). Wanneer het microbioom uit balans is, kunnen klachten ontstaan zoals diarree.
Een voedingssupplement met gunstige bacteriën of probiotica kan onverklaarde maagklachten verminderen, vermoedelijk door het verbeteren van de darmflora en het positief beïnvloeden van het afweersysteem. Dat blijkt uit een studie onder leiding van UZ Leuven bij 68 patiënten.
Neem probiotica het liefst in op een lege maag
Die sappen zijn natuurlijk nuttig voor de vertering, maar ze verlagen de overlevingskans van de bacteriën in het product. Wacht na het innemen van het supplement een half uurtje met eten, anders worden deze sappen alsnog geactiveerd.
Het is wereldwijd de meest onderzochte stam met 1100 wetenschappelijke publicaties en 300 humane onderzoeken. Lactobacillus rhamnosus GG is het beste uit de test van TNO gekomen (1). De Microbiol Platinum van Vitals is het best beoordeelde probiotica supplement (2).
Een pilletje met probiotica is een populaire manier om de gezondheid op te krikken. Maar uit Israëlisch onderzoek blijkt nu dat de effecten van probiotica per persoon sterk kunnen verschillen. Ze kunnen zelfs het herstel van oorspronkelijke darmflora na een antibioticakuur vertragen.
Probiotica zijn levende micro-organismen. Ze hebben een gezondheidseffect wanneer ze in voldoende hoeveelheid ingenomen worden (1). Een hoeveelheid van 1 tot 10 miljard bacteriën per dag wordt als de minimale hoeveelheid gezien die nodig is om een effect te bereiken.
Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn? Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.
Te weinig zuurstofvretende bacteriën = teveel zuurstof in je darm = geen fijn milieu voor de bacteriën die normaal gesproken in probiotica zitten = geen optimale, blijvende werking. Darmflora-onderzoeken laten precies zien wat er aan de hand is en wat je kunt aanvullen.
Een probioticakuur is een natuurlijke oplossing voor het verminderen van infecties, het bestrijden van ontstekingen en het verbeteren van de vertering. Maar hoe lang moet zo'n kuur duren? Probiotica zijn levende micro-organismen (bacteriën en gisten) die gunstige effecten hebben voor het lichaam.
Hoewel yoghurt inderdaad als gezond kan worden beschouwd, is yoghurt zeker géén probioticum. Yoghurt is een melkproduct waarin de melksuiker is omgezet in melkzuur door bacteriën. Dit gebeurt op gecontroleerde wijze. De bacteriën die hierbij gebruikt worden zijn Lactobacillus delbrueckii ssp.
Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect op de gezondheid hebben wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Er is echter weinig bewijs dat producten met levende micro-organismen een gezondheidsvoordeel opleveren voor gezonde mensen.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Na het toedienen van een probioticum met Bifidobacterium Longum verdween de angst (ook nadat ze antibiotica kregen trouwens). (5) Dagelijks gefermenteerd voedsel lijkt bij te dragen aan een verminderd risico op sociale angst en een verbetering van de emotionele stabiliteit.
Griekse yoghurt zit vol met probiotica. Daarnaast bevat het maar liefst 15 tot 20 gram eiwitten per 150 gram, dat is bijna twee keer zoveel dan gewone yoghurt. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt en smaakt heerlijk met wat vers fruit of een lepel (biologische) jam.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.
Om Yakult als gezond te bestempelen missen we toch een concrete onderbouwing. De probiotica claims zijn afgewezen door de EFSA en er is vooralsnog geen bewijs dat de bacteriën een andere (of betere) werking zouden hebben dan bijvoorbeeld de bacteriën in yoghurt.
Zo'n 80 gram per liter (dat zijn twintig klontjes). Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram.
Probiotica zijn de goede lichaamsondersteunende bacteriën die in je darmen leven en essentieel zijn voor je spijsvertering en immuunsysteem. Prebiotica is een verzamelnaam voor de 'voeding' voor die goede bacteriën, zodat ze optimaal hun werk kunnen doen.
Bij het aanschaffen van probiotica is het belangrijk om te letten op hoeveel verschillende bacteriestammen er in zitten, welke soorten en hoeveel koloniserende eenheden het bevat wat wordt aangeduid met KVE. KVE staat dus voor het totaal aantal bacteriën in het supplement wat een kolonie kan vormen in je darmen.
Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. Aanhoudende spanning, overmatige suikerinname en een vezelarm dieet kunnen de darmflora ontregelen. Voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn o.a. yoghurt, kefir, salami, brie, zuurdesembrood, augurken en tempeh.
Goed voor de darmen
Bijvoorbeeld voor onze darmen. De melkzuurbacteriën die erin zitten zijn namelijk goed voor onze darmgezondheid. Ze worden langzaam opgenomen in de darmen en helpen ons voedsel te verteren. Heeft u zwaar getafeld of last van een opgeblazen gevoel, ook dan kan een glas karnemelk helpen.