In essentie breken kinderen met hun ouder(s) om een einde te maken aan hun lijdensweg, om in psychologische zin te overleven en vanuit de hoop dat ze eindelijk kunnen beginnen met een leven waarin ze zichzelf kunnen zijn.
Een op de tien moeders zegt weleens spijt te hebben dat ze kinderen heeft genomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift Linda onder 2300 moeders van een of meer kinderen aan de vooravond van Moederdag.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
Wanneer kinderen enkel het woordje 'nee' herhaaldelijk horen, worden ze gek. Letterlijk. Als 'nee' iets tastbaars was, hadden ze het woord regelrecht achter het behang geplakt. Daarom is er een risico dat ze het gaan negeren.
Het idee is dat je de baby oppakt en zijn armpjes rond de borst vouwt. Vervolgens moet je de armpjes zacht tegen de borst drukken terwijl je de kin ondersteunt. Met je ander hand kan je de baby ondersteunen. Ten slotte houd je de baby in een hoek van 45 graden en wieg je de baby langzaam heen en weer.
Optie 1: Bel al je familieleden en vrienden met kinderen na. Lees hieronder wat je beter niet kunt doen. Optie 2: Vraag en passant aan de ouder of het al gelukt is om oppas te regelen. Optie 3: Tijdens een feestje of verjaardag vraag je of het duidelijk is dat dit een trouwdag voor volwassenen is.
schreeuwen heeft een negatieve impact op een kind zijn eigenwaarde. Doordat het kind bij veel schreeuwen angst en onveiligheid ervaart. kinderen gaan zich afsluiten voor jou als ouder. Kinderen horen bij schreeuwen de boodschap al niet eens meer, maar zijn meer onder de indruk van jouw houding en toon.
Hoe zou jij reageren als jij je kind was? Negeer de scheldwoorden en vraag dingen als: “Wat maakt jou nu zo boos?” Of benoem wat er gebeurt: “Je wilde zó graag nog even buiten spelen.” Vervolgens benoem je kort wat de regel is bij jullie thuis (zonder een hele “preek” te houden). Daarna vertel je wat wél mag.
Als je je echt zorgen maakt, dan kun je op school een gesprek plannen met de mentor of een leerkracht van je kind. Wanneer jullie samen constateren dat het niet goed gaat met je kind, kunnen jullie samen naar oplossingen zoeken. Zo nodig kunnen jullie dan professionele hulp inschakelen.
Vanaf zijn 7e verjaardag wordt je kind voorzichtiger en rustiger. Hij krijgt meer controle over zijn lichaam en denkt meer na voordat hij iets doet. En hij leert ook om meer geduld te hebben. Meisjes zijn hierin trouwens iets sneller dan jongens.
Vermoeidheid, persoonlijke problemen, moeite hebben met grenzen te stellen, manier van omgaan met het kind … Te veel prikkels, te weinig mogelijkheden om het kind zich te laten uitleven, ingrijpende gebeurtenissen … Bijvoorbeeld: de eerste keer naar de kinderopvang, de geboorte van een broertje of zusje.
Als je kind niet luistert, ga dan dicht bij hem staan. Roep niet naar hem vanaf de andere kant van de kamer. Raak hem even aan, maak oogcontact en vertel kort en duidelijk wat je wilt: 'niet aankomen' bijvoorbeeld. Steeds als hij het weer doet, zeg je hetzelfde.
Geen nee kunnen zeggen komt vaak voort uit angst
Meestal zijn ze ook hoogsensitief, waardoor ze gevoelig(er) zijn voor sfeer en gevoelens van anderen. Ze zijn bang om een ander te kwetsen, om een sfeer of relatie te verpesten, of om niet gewaardeerd te worden, en gaan daarom de confrontatie liever niet aan.
En nu komt het rare: de volgende keer dat je weer gevraagd wordt, lukt het je gewoon niet om 'nee' te zeggen. Dat komt doordat jouw onbewuste gevoel de overhand heeft. Je wilt je prettig en gezien voelen, dus zeg je 'ja'. 'Nee' zeggen geeft je een slecht gevoel want leidt tot afwijzing en straf.
Peuter heeft een eigen wil
Dan gaat hij zich afvragen welke positie hij in die wereld heeft. Dit is de start van de sociale ontwikkeling. 'Langzamerhand merkt de peuter dat hij een eigen mening en gedachten heeft. Door 'nee' te zeggen, laat het kind dit ook blijken aan de mensen om hem heen.
Vrijwillige uithuisplaatsing
Als het niet goed gaat thuis, kunt u hulp krijgen om een uithuisplaatsing te voorkomen. Kijk bij het Nederlands Jeugdinstituut welke hulp mogelijk is. Een kind wordt alleen uit huis geplaatst als er geen andere oplossingen zijn voor de problemen thuis.
Je hulpverlener legt uit welke hulpmogelijkheden er zijn en welke voor- en nadelen die hebben. Samen spreek je af wat er moet veranderen en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Steeds kijken jullie of de thuissituatie verbetert en of je kind nog veilig is en zich goed ontwikkelt.
Wilt u hulp bij uw contact met de gemeente? Vraag de gemeente dan naar een cliëntondersteuner. Deze persoon is onafhankelijk en heeft kennis van zorg, jeugdhulp, wonen en onderwijs. Deze hulp is gratis.