Ananas, bananen, sinaasappelen, citroenen en nog veel meer soorten fruit. Kruiden komen er ook vandaan: peper, kaneel en kerrie. Het komt allemaal uit het regenwoud.
Tegenwoordig is Zuid– Afrika een belangrijk exporteur van (sub)tropische groenten en fruit. Uit de Oost-Transvaal komen mango's, papaya's, bananen en thee. Natal is sterk in suikerriet en avocado.
Bekende plantensoorten, zoals de vuurpijl, gladiool, fresia, tuber-roos en zelfs de 'oerhollandse' huis-tuin- en keukengeranium komen allemaal uit Zuid-Afrika. exemplaar. Deze bloem is te vinden langs rotsspleten en watervallen en groeit verspreid over de hele West-Kaap.
Dankbaar vult de Nederlandse consument zijn of haar fruitschaal met bananen, sinaasappels, kiwi's en ananas, allemaal typische voorbeelden van exotisch fruit. Ook mango, papaya, litchee en guave zijn bij de meeste mensen hier wel bekend.
Appels zoals Elstar en Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika. Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld.
Bosbessen, bramen, zwarte bessen, rode druiven en pruimen bulken van de natuurlijke blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd. Aan deze stoffen worden wonderbaarlijke gezondheidseffecten toegedicht. Eet paars fruit vooral rijp, dan is het gehalte aan anthocyanen op z'n hoogst.
De Afrikaanse nachtschade is een andere populaire bladgroente die voorkomt in de tropische regio's van Afrika. De plant behoort tot dezelfde familie als die van de aardappel, tomaat en aubergine. De bladeren worden geblancheerd en verwerkt in stoofschotels of als bijgerecht geserveerd.
Fruit, vooral bananen, mango's en fruitpulp, en suiker zijn ook belangrijke producten voor de export.
Er is in Nederland veel fruit verkrijgbaar maar veel hiervan komt uit het buitenland. Simpelweg omdat wij niet het klimaat hebben waar deze vruchten kunnen groeien. De soorten die hier in Nederland buiten worden gekweekt zijn over het algemeen aardbeien, appels, peren, blauwe bessen, bramen en kersen.
De nationale bloem is de (reuzen)protea. Maar ook verschillende bekende plantensoorten komen uit Zuid-Afrika, waaronder de vuurpijl, gladiool, fresia en geranium. De fijnbosstreek en het Kaapse Plantenrijk in het zuidwesten van Zuid-Afrika is wat de plantenwereld betreft de meest bijzondere streek.
Een savanne is een warm gebied waar veel gras groeit en hier en daar een boom staat. Behalve gras groeien er ook andere, kruidachtige plantjes. Savannes komen voor in de tropen en in de subtropen.
Bekende planten die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komen zijn o.a. geranium, vuurpijl, fresia, tuber-roos en gladiool. Door de grote verschillen in de neerslag, van oost naar west steeds droger, en de verdeling van die neerslag over het jaar, kent de plantengroei van Zuid-Afrika een sterke afwisseling.
Een bekende onder de Zuid Afrikaanse gerechten is bobotie: een kruidige gehaktschotel met daarnaast gele rijst met rozijnen. Het is misschien internationaal gezien wel het meest beroemde gerecht van Zuid Afrika. Alle verschillende smaken die je tegelijk proeft maakt het echt een feestje om te eten!
In Australië is er ook veel fruit verkrijgbaar. Je kunt hier echt van alles krijgen. Van Tasmanische kersen en peren tot bananen, papaja, mango's, avocado's, citrusvruchten, appels, lychees, ananas, passievruchten en kokosnoten.
Targola / Taal (Ice Apple of Sugar Plum fruit)
Met een stijve bruine buitenkant en een geleiachtige binnenkant is de Taal-vrucht een verkoelende traktatie in het hete zomerseizoen van India. Het vruchtvlees van deze vrucht is qua textuur vergelijkbaar met lychee en de smaak is vergelijkbaar met verse kokosnoot.
Er bestaan zelfs supermarkten met alleen fruit. Naast ook in andere landen bekende fruitsoorten die veel in Colombia gegeten worden als de banaan (banano), passievrucht (maracuyá), mango, aardbei (fresa) en watermeloen (patilla), kent Colombia vele unieke vruchten die in Europa niet of nauwelijks te vinden zijn.
Uiteraard is Afrika ook een gigantisch groot continent, en telt ze ontelbaar verschillende keukens... Er zijn héél veel lokale verschillen, maar ook enkele typische ingrediënten die je vaak ziet weerkeren: kip, melkproducten, cassave, bakbananen, rijst, okra, pittige chilipepers en véél kruiden.
Een aanzienlijk deel (circa 30 procent) van het verse fruit en de verse groenten die in Nederland worden ingevoerd, komt uit de 'monitor-landen'. De belangrijkste herkomstlanden zijn Zuid-Afrika, Costa Rica en Brazilië. Met name fruit komen uit deze groep landen.
Fruit rechtstreeks van de boer of uit de landwinkel is daarom een goede en goedkopere oplossing. Probeer goedkopere groenten en fruit te kopen. Frambozen en blauwe bessen zijn bijvoorbeeld aardig prijzig, terwijl appels en bananen een stuk goedkoper zijn.
* Rood fruit: bessen, aardbeien, frambozen, granaatappel, watermeloen… * Rode groenten: tomaten, radijs, rode kool, rode biet, rode paprika… Oranje eten versterkt je ogen.
De fruit en groenten deel je op in vier groepen in functie van hun kleur: wit (zoals appelen, peren en pastinaak), groen (zoals spruitjes), oranje/geel (zoals wortelen en sinaasappelen) en rood/paars (zoals aardbeien en bietjes).