Een knobbel in de schildklier is een veelvoorkomende aandoening. De knobbel wordt ook wel een "nodus" genoemd en kan gevoeld of gezien worden in uw nek. Soms wordt de knobbel bij toeval ontdekt tijdens een ander onderzoek en merkte u er zelf niets van.
Een bisonnek, of nekbult, is een vetophoping die zich aan de achterkant van de hals vormt, waardoor hij er als een massa uitziet. Het komt het meest voor bij postmenopauzale vrouwen, maar het kan ook bij mannen en jongere patiënten voorkomen.
Er ontstaat dus een chronisch onevenwicht in de spieren.Doordat het spierweefsel afbreekt, ga je wat meer vetweefsel opslaan.Dat kan op den duur tot die onderhuidse vetbult leiden.” Esthetisch vervelend, maar vooral ook erg pijnlijk.
Meestal geeft de cyste geen klachten maar is zichtbaar als zwelling in de hals die meebeweegt met slikken en de tong uitsteken. In de loop van het leven kan deze cyste kan geleidelijk groter worden en ontsteken. De zwelling wordt dan rood en pijnlijk. Soms springt de cyste open en komt er pus uit.
Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek.De pijn voelt vaak 'zeurend' aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt. De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een 'band' om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Uitzaaiingen in de wervelkolom geven niet altijd klachten. Dat hangt namelijk af van de plaats en uitgebreidheid van de uitzaaiing. Soms zorgen uitzaaiingen wél voor klachten.Dan heeft u meestal rugpijn en/of nekpijn.
Daarnaast komen in het hoofd-halsgebied andere kwaadaardige gezwellen voor zoals tumoren van de grote en kleine speekselklieren, de weke delen en het bot. Hoofd-halstumoren kunnen uitzaaien. Wanneer de tumor uitzaait, gebeurt dat meestal altijd via de lymfebanen naar de lymfeklieren in de hals.
Pijn door kanker is op het moment dat je kanker hebt en ergens tumoren hebt, met eventueel uitzaaiingen. Dan kun je pijn krijgen doordat tumoren drukken op zenuwen, of omdat die weefsel kapot maken. En datzelfde geldt voor de uitzaaiingen. Die kunnen ook op zenuwen drukken, dan wel weefsel kapot maken.
Een cyste is een blaasje waar meestal vocht inzit. U merkt er vaak niets van.Als de cyste erg groot is, kunt u buikpijn hebben.
Liposuctie van de nek is gerichte verwijdering van opgehoopt vet onder de kin en in de nek. Het gaat om vet dat zich niet vanzelf laat verwijderen, waardoor u een 'dikke nek' heeft. Door het uitvoeren van liposuctie verjongt uw uiterlijk en wordt het overtollige vet verwijdert.
Bij kinderen kan de bochel hersteld worden door het dragen van een korset en het uitvoeren van oefeningen. Vaak gaat dit nog tot een leeftijd van 18 jaar. Daarna is het lichaam uitgegroeid en wordt een correctie op deze manier vaak lastiger. Toch wordt een korset ook bij ouderen ingezet om de bochel te verhelpen.
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
De lymfeklieren zijn aan één kant of beide kanten van de nek voelbaar. In de nek kunnen de lymfeklieren snel vergroten, maar nemen ook snel weer af als de ontsteking voorbij is. Opgezette lymfeklieren in de nek komen vooral voor bij kinderen.
Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt.Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid. Tumoren komen in die leeftijdsgroep vaker voor.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
Symptomen van lymfeklierkanker (lymfoom)
Patiënten hebben niet altijd symptomen. De meest voorkomend symptomen zijn echter: gezwollen lymfeklieren, gewichtsverlies, eetlustverlies, koorts, nachtelijk zweten en hardnekkige jeuk.
Het merendeel van de patiënten heeft een goede kans op genezing. De ziekte bevindt zich meestal in de lymfeklieren, maar de milt, het beenmerg en de lever kunnen ook betrokken zijn. Kenmerkend is de aanwezigheid van grote cellen (Reed-Sternbergcellen).
Hoofd- en halskanker is een verzamelnaam voor kwaadaardige tumoren in het hoofd- en halsgebied. Het kan gaan om tumoren ter hoogte van de stembanden, keel, amandelen, tong, mond, wangen, neus, sinussen, schedelbasis, schildklier, speekselklieren of de huid.
Als een stijve nek gepaard gaat met hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en abnormale slaperigheid, ga dan naar een arts (omdat dit symptomen van hersenvliesontsteking zijn). Als een van de structuren in je nek opzwellen, kun je een dikke nek krijgen. Dat kan komen door een tumor, allergie, bloeding of ontsteking.
Bovenaan de hals zit de keel, waar de ademhaling en de voedselweg samenkomen. Onder meer het strottenhoofd met de adamsappel en de luchtpijp, maar ook de halsslagaders, de schildklier, bijschildklieren en het begin van de slokdarm liggen in het halsgebied.
Waar vroeger een stukje weefsel van de tumor nodig was om de cellen te analyseren, kan men nu tumordeeltjes in het bloed zien. Daarom spreekt men van een vloeibare biopsie. De vloeibare biopsie detecteert rondzwervend gemuteerd DNA, dat wordt afgegeven in het bloed door kankercellen.