Het is erg belangrijk om een onderscheid te maken tussen katten die acuut niezen, en katten die chronisch niezen. Een kat die acuut niest niest sinds een paar dagen tot hooguit twee weken. Chronisch niezende katten niezen ofwel langer dan twee weken of hebben steeds weer terugkerende verkoudheidsklachten.
Als je kat echter plots bijzonder heftig niest/kokhalst, of naast het niezen ziek is of benauwd is dan is het wel verstandig om hem of haar snel te laten onderzoeken. Ook als je kat al langere tijd niest en het niet vanzelf overgaat is de kans groot dat er meer aan de hand is.
De niezende kat. Als een kat veel of vaak niest, is er sprake van een probleem van de neus of keelholte. Niezen kan worden veroorzaakt door een stoffige omgeving of door een grasspriet in de neus. Ook kan er sprake zijn van niesziekte: een besmettelijke verkoudheid bij de kat.
Wat kan ik zelf doen? Bij meeste oorzaken van niezen kun je als eigenaar zelf niets doen behalve je kat op tijd laten behandelen door een dierenarts. Wel is het heel verstandig je kat laten vaccineren tegen niesziekte. Ook als je kat nooit buiten komt.
Symptomen van niesziekte zijn niezen, neusuitvloeiing, ontsteking van de oogslijmvliezen (conjunctivitis), ooguitvloeiing, gebrek aan eetlust, koorts en sloomheid. Soms ontstaan er ook zweertjes in de bek en aan de ogen en speekselt de kat overmatig.
Kortom: overal waar katten samenkomen, kan besmetting plaatsvinden. Ook 'binnenkatten' kunnen niesziekte krijgen, doordat mensen de niesziekteverwekkers via kleding of schoenen het huis in brengen.
In veel gevallen zal de ziekte vanzelf overgaan, maar er zijn uitzonderingen. Zo is het raadzaam om bij oudere katten met een minder goed werkend immuunsysteem en ongevaccineerde kittens advies in te winnen bij de dierenarts.
Ja, als je kat symptomen van verkoudheid vertoont, is het belangrijk om hem naar de dierenarts te brengen om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.
Zo niezen sommige dieren om aandacht te krijgen. Werkt vaak ook erg goed, hoe vaak zeggen mensen niet: 'Och, moet je zo niezen? ' of geven op een andere manier extra aandacht aan een niezend dier? Sommige katten niezen als teken van overmatige stress (niezen is ook dingen loslaten).
Het is vergelijkbaar met een koortslip bij de mens. Katten worden standaard gevaccineerd tegen het Herpesvirus en Calicivirus die niesziekte kunnen veroorzaken. Als een kat naar een plek gaat met een hogere infectiedruk, zoals een pension, raden wij aan om naast de standaard vaccinatie nog een neusenting te geven.
Acute niesziekte wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Deze ontsteking kan het slijmvlies en de flinterdunne botjes in de kleine kattenneus beschadigingen. Het littekenweefsel dat hierbij ontstaat, zorgt voor een permanente vatbaarheid voor verkoudheid. We noemen dit chronische niesziekte.
De hond of kat rekt de hals en maakt een snurkend geluid. Hierdoor lijkt het alsof het dier in ademnood is. Rustig blijven en zacht over de keel wrijven zorgt er meestal voor dat de aanval overgaat. Met een aantal dagen is het vaak weer over, neem bij twijfel contact met ons op!
Een droge hoest bij katten klinkt vaak als een schrapend, schor geluid. Dit type hoest kan worden veroorzaakt door irritatie van de luchtwegen, allergieën of infecties. Een droge hoest kan ongemakkelijk zijn voor uw kat en kan leiden tot vermoeidheid of ademhalingsproblemen.
Een beginnende niesziekte gaat regelmatig samen met het niezen van de kat. De ziekte uit zich door een ontsteking van de slijmvliezen van de voorste luchtwegen (neus, keel) de ogen en de mond, waardoor de dieren niezen en speekselen. Het lijkt regelmatig ook op een griep. Uw kat kan daar flink ziek van zijn.
Ook zijn bij een kat die stress ervaart, vaak de pupillen verwijd, is er onrust en verhoogde waakzaamheid, en zijn er soms overreacties op op zich onbetekenende gebeurtenissen. Verder kan een kat vaker aan zichzelf gaan krabben of likken, of zelfs eigen haren gaan uittrekken.
Ontspannen. Wanneer een kat zijn oren spitst en zijn staart omlaag richt betekent dit dat hij ontspannen is. Hierbij kan je ook aan de snorharen zien wanneer je kat ontspannen is. Deze staan namelijk relaxed schuin naar beneden.
Katten zitten graag hoog om hun koninkrijk goed te kunnen overzien. Deze positie geeft hun een gevoel van veiligheid en controle. Als hij hoog in je huis een veilig plekje heeft – boven op meubilair, een kast of een plank bijvoorbeeld – kan dat je kat echt helpen ontspannen.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent.
Niet meer eten, veel drinken, non-stop miauwen en lusteloosheid. Allemaal symptomen die aan kunnen geven dat er wat met jouw kat aan de hand is. Wanneer jouw kat ziek is kun je dit vaak al vrij snel merken aan het gedrag. Katten miauwen regelmatig, de ene iets meer of minder dan de ander.
Honden en katten die een besmetting met SARS-CoV-2 doormaken vertonen doorgaans geen tot milde klachten. Uit vervolgonderzoek onder asielkatten en honden en katten uit huishoudens zonder link met personen met COVID-19 bleken slechts enkele dieren antistoffen tegen SARS-CoV-2 te hebben en dus besmet te zijn geweest.
Katten met niesziekte hebben vaak meerdere symptomen. Ze niesen vaak, hebben neusuitvloeiing, ontstoken oogjes met ooguitvloeiing.Soms zien we ook zweertjes in de bek en een zere keel. Net als bij mensen met “verkoudheid” zien we ook koorts en algehele malaise.
Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij de kat. Het is een zeer besmettelijke aandoening waar katten erg ziek van kunnen worden en in bepaalde gevallen zelfs aan kunnen overlijden. In deze informatiebrief leggen we uit wat niesziekte is en wat we kunnen doen om het te voorkomen.
Niesziekte is bij katten onderling erg besmettelijk. Ook na herstel kan een dier nog maanden (soms levenslang) het Calicivirus bij zich dragen en andere katten hiermee besmetten. Het herpesvirus blijft in het lichaam van de kat en kan weer (soms zeer geringe) klachten geven bij een weerstandsvermindering.
Hierbij moet je onderscheid maken tussen acute en chronische klachten. Wanneer de symptomen van een verkouden kat zich sinds een paar dagen tot twee weken voordoen is er sprake van acute klachten. Bij chronische klachten duren ze langer dan twee weken of keren ze steeds terug.