geen wattenstaafjes te gebruiken. elke week de ingang van het oor te reinigen met een licht vochtige doek.
Wanneer u veel oorsmeer produceert (wat regelmatig voorkomt, vaak door genetische factoren), moet u ongeveer een keer per maand uw oren schoonmaken met waterstofperoxide of, indien nodig, laten uitspuiten.
Daarnaast heeft het bacteriewerende eigenschappen en kan het dus infecties voorkomen. Oorsmeer houdt ook de huid in je gehoorgang soepel en voorkomt dat die uitdroogt. Het is dus absoluut niet de bedoeling dat je het weghaalt, zeker niet dagelijks!
Je oren schoonmaken is dus eigenlijk niet wat je zou moeten doen. Ze hebben namelijk een zelfreinigende functie. Oorsmeer en ook ander vuil verlaten het oor vanzelf zodra het opdroogt. Een gezond oor heeft dit evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer goed voor elkaar.
Wanneer je je oren niet goed schoonhoudt of wanneer je veel oorsmeer aanmaakt, dan kun je last krijgen van de volgende symptomen: het gevoel dat het oor 'vol' zit. vloeistof uit het oor. gedeeltelijke doofheid.
Met een wattenstaafje duw je het oorsmeer namelijk verder je oor in, tegen je trommelvlies aan. Dit kan irritatie en ontstekingen veroorzaken. Je kunt er beter voor kiezen om het oorsmeer te verwijderen met een cerumenpen (Earscratcher) of door Audispray te gebruiken. Deze middelen zijn veilig voor je oren.
Overmatige oorsmeerproductie herken je aan: Plotseling verminderd gehoor. Een verstopt gevoel in het oor. Pijn in de (uitwendige) gehoorgang.
Het is mogelijk om de buitenkant van het oor en de ingang van de gehoorgang schoon te maken met een stoffen doek geweekt in heet water, zoals een flanellen doek of een handdoek. Dit is een vriendelijke methode die nuttig is voor het reinigen van het zichtbare deel van het oor.
Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water. Houd het hoofd licht schuin en trek de oorlel naar beneden om de gehoorgang goed te openen. Gebruik een pipetje en spuit het in het oor. Wees voorzichtig en zorg dat de druk niet te hoog wordt omdat anders het trommelvlies beschadigd kan raken.
Kan je ook zelf je oren uitspuiten? Als je vaak last hebt van verstopte oren, kan je eventueel ook zelf je oren uitspuiten met een oordouche. Dat is een soort klein ballonnetje met een tuutje eraan. Zorg er echter wel voor dat je niet te hard spuit, anders kan het trommelvlies beschadigen.
Is het gebruik van wattenstaafjes gevaarlijk? “Veel mensen gebruiken wattenstaafjes om zichtbaar oorsmeer in de oren te verwijderen. Wat echter vaak gebeurt, is dat men het oorsmeer hierdoor juist verder de gehoorgang in duwt. Met als gevolg een oorsmeerprop in de gehoorgang, waardoor je gehoor vermindert.
Ook kun je met een wattenstaafje in je oor flinke schade aanrichten. Je kunt uitschieten waardoor je de dunne huid in het oor beschadigd. Je kunt ook het trommelvlies raken en hiermee kan je gehoor zelfs permanent verslechteren.
Een zoutoplossing is een makkelijke manier om oorsmeer te verwijderen, net zoals glycerine maakt zoutoplossing de oorsmeerprop zachter. Olie is een van de veiligste en meest effectieve middeltjes om je oren mee schoon te maken.
Oorsmeer heeft een beschermende werking. Het is feitelijk de uitsmijter van je gehoorgang en beschermt de dunne huid door het water af te stoten, stof/vuil/ insecten af te vangen en bacteriën af te weren. Je oren schoonmaken is ook niet nodig, want een gezond oor zorgt ervoor dat het oorsmeer vanzelf opgeruimd wordt.
: Oorproppen: de symptomen waar u op moet letten!
Een afname van het gehoor. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang, Tinnitus (oorsuizen) of zelfs duizeligheid*...
Een oorprop kan ontstaan wanneer de natuurlijke reinigende werking van het oor verstoord raakt. Zodra mensen iets in hun oor voelen zitten hebben ze de neiging in het oor te gaan peuteren. In plaats dat het oorsmeer vanzelf uit het oor valt, wordt het probleem hierdoor alleen maar groter.
Het op goede wijze uitspuiten van een gehoorgang zal zelden leiden tot directe problemen (gehoorgang- of trommelvliesbeschadiging) of later een gehoorgangontsteking, tenzij de huid reeds voor het uitspuiten beschadigd is of door het uitspuiten beschadigd wordt. Het uitspuiten van een gehoorgang mag niet pijnlijk zijn.
Tot het uitspuiten kunt u 3 keer per dag een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor druppelen. Houd daarbij uw hoofd opzij of ga even op uw zij liggen, zodat de druppels de tijd hebben om naar binnen te lopen. Het helpt ook als u een uur voor het uitspuiten 10 druppels lauw water in uw oor druppelt.
Druk uw neus dicht, haal diep adem door uw mond, doe uw lippen dicht, blaas uw wangen op en adem voorzichtig door uw neus uit. De druk die gevormd wordt, zorgt ervoor dat uw oren ontstopt worden. Daarna kauwgom kauwen zorgt ervoor dat uw buis van Eustachius openblijft.
De meeste klachten van jeuk in het oor worden veroorzaakt door overmatig oorsmeer, veelvuldig peuteren, eczeem of een reactie op oordoppen/oorstukjes. Minder voorkomende oorzaken zijn gehoorgangontsteking en allergieën.
Oren uitspuiten gebeurt wanneer een oorsmeerprop de gehoorgang afsluit met als gevolg een beperkt gehoor. U kunt hiervoor terecht bij de assistente op haar spreekuur.
Het, in Nederland, meest voorkomende natte oorsmeer verandert van kleur en consistentie als het ouder wordt; van 'smeuïge' goudgele droge oorsmeervlokken, via een stadium van plakkerig bruin oorsmeer naar hard donker (zwart) korrelig oorsmeer. Droog oorsmeer is vanaf het ontstaan hard en brokkelig.
Dat komt omdat de samenstelling van oorsmeer daarvoor geschikt is. Het is een beetje zurig en bitter (het smaakt echt vies). En daar kunnen bacteriën niet goed tegen. Er ontstaat dus een milieu in de gehoorgang dat ideaal is om geen ontstekingen te geven.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende 2 of 3 dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.