Ook paardenbrood genoemd. Beste Jeroen, ik zou graag eens weten hoe je echt zwart brood bakt, dus een echt roggebrood of vroeger ook wel paardenbrood genoemd, vast van structuur.
Meergranenbrood. Meergranenbrood is vaak nog donkerder brood dan volkorenbrood. Waldcorn, stevig meergranen, Vloer meergranen zijn bekende vormen van deze broodsoort.
Globaal genomen verdelen we brood onder in witbrood, bruinbrood en volkorenbrood. Daarnaast onderscheiden we nog meergranenbrood, kleinbrood, roggebrood, luxe en speciaal brood, feestelijk brood, desembrood en buitenlands brood.
Fries/Gronings roggebrood
In het noorden en oosten van ons land werd vroeger veel rogge verbouwd. In deze streken wordt roggebrood gebakken van gebroken roggekorrels. Het binnenste van het roggebrood, ook wel kruim genoemd, is vochtig. Het roggebrood is donker van kleur.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Bolletje roggebrood is een gezond en vetarm product. Daarnaast bevat roggebrood een hoog gehalte aan voedingsvezels, waardoor het past in een gezond eetpatroon.
Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood zijn donkerder van kleur dan minder vezelrijke broodsoorten zoals witbrood.
Sommige broden worden donkerder gemaakt met gebrande mout of gekarameliseerde suiker. Dit geeft het brood een donkere kleur en een specifieke smaak. Zo kan brood gemaakt worden van witte (minder vezelrijke) bloem en toch donker eruitzien, alleen mist het de goede voedingstoffen van vezelrijk volkorenmeel.
De kleur van donker brood ontstaat namelijk door het gebruik van moutmeel en/of gebrande suiker. Een donker brood in de winkel kan dus volkoren zijn, wat hem zeker gezond maakt. Het kan ook een praktisch wit brood zijn, waardoor hij minder voedingsstoffen bevat.
Grijsbrood ofwel bruinbrood is brood dat wordt gebakken van (tarwe)meel. Meel of tarwemeel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Meestal is dat in een verhouding van 50/50.
Dit klassiek brood heeft een knapperige korst, zacht kruim en is luchtig en vol smaak. Het heeft een typische ronde vorm en een kruisvormige overlangse insnijding . Het is perfect voor elke dag.
Brood mag alleen volkoren heten, als het meelbestanddeel voor 100% afkomstig is van de hele graankorrel: volkorenmeel.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Hun oorsprong is vaak totaal verschillend. Luxe brood is meer dan een variatie op het reguliere wit en bruin brood. Ze worden gegeten op andere momenten. Luxe broden duiken op tijdens een speciale lunch, bij de warme maaltijd of een 'aangeklede' borrel.
Un pain is hetzelfde als een baguette, maar twee keer zo breed en dik, ongeveer 400 g per stuk, met meer broodkruim in verhouding tot de korst.
Witbrood bevat belangrijke voedingsstoffen, maar bruinbrood en volkorenbrood bevatten meer van deze belangrijke voedingsstoffen en zijn daarom gezonder. Hoewel het wel minder makkelijk gaat, kunnen mensen die alleen witbrood eten door gevarieerd te eten voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels binnenkrijgen.
Een heerlijk brood boordevol knapperige en smaakvolle zonnebloempitten. De geroosterde mout geeft het brood niet alleen een donkere kruim, maar samen met de rijke mix van lijnzaad en pompoenpitten ook een robuust karakter.
Maak bij voorkeur gebruik van producten rijk aan voedingsvezels: volkoren-, bruin- en roggebrood. Beperk het gebruik van de vettere broodsoorten zoals croissants, worsten- en saucijzenbroodjes. 1 snee volkorenbrood bevat 14 gram koolhydraten.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Volkoren- en bruinbrood verminderen het risico op bepaalde ziekten. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam. Witbrood bevat minder voedingsstoffen, levert geen gezondheidsvoordeel en staat daarom niet in de Schijf van Vijf.
Nee, brood is gezond. Het maakt niet uit of het brood gebakken is door een ambachtelijke bakker of door een grote, industriële bakkerij. In grote en kleine bakkerijen worden veelal vergelijkbare ingrediënten gebruikt en ook het proces komt overeen.
Het houdt je langer vol
Probeer je af te vallen of op gewicht te blijven?Dan kan het helpen om iedere dag roggebrood te eten. Uit onderzoek blijkt dat roggebrood ontzettend vullend is. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals de vele vezels in het brood.
Bakker Wander Schotanus van Bakkerij Schotanus uit Twijzelerheide kreeg de eerste prijs voor het beste roggebrood. Juyvoorzitter Robèrt van Beckhoven en Reitse Spanninga overhandigde de prijs. Het is de tweede keer dat het roggebrood van Schotanus wordt bekroond.
Roggebrood kan eigenlijk met van alles worden belegd: van de eerder genoemde katenspek tot een goede plak kaas, maar ook met haring of juist een zoet beleg is het heerlijk.