Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.
Gevoel van ziek zijn
Die kun je zien als boodschappers van je immuunsysteem. In je brein zorgen deze cytokines voor een breed scala aan veranderingen in je gevoel en gedrag. Je hebt geen trek in eten, voelt je lusteloos, uitgeput, slaapt meer, bent gevoeliger voor pijn, hebt moeite je te concentreren en zondert je af.
Laat de ander praten en luister zonder oordeel
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kunt je moeilijk concentreren of heb last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen en andere psychische klachten zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Bij een burn-out of overmatige stress raak je fysiek, psychisch en emotioneel uitgeput. Als je moe of uitgeput bent, dan kun je minder hebben. Dat herkent bijna iedereen. Na een feestje of een lange dag werken ben je eerder geïrriteerd en sneller geëmotioneerd.
Als je verdriet maar niet overgaat, of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, dan ben je misschien depressief. Doe de depressietest om te ontdekken of dat zo is.
Zoek afleiding
Afleiding werkt het beste als je één concreet onderwerp kiest waarmee je je gedachten afleidt, gedachten zomaar rond laten dwalen zorgt eerder voor meer dan minder piekergedachten. Muziek luisteren, een boek lezen, een film of tv-serie kijken en sporten zijn effectieve afleidingsmanoeuvres.
Iedereen voelt zich wel eens slecht, dat is geen reden tot ongerustheid. Maar houdt dit gevoel lang aan en kom je er maar niet achter waar het vandaan komt, is het verstandig hulp te zoeken, je hoeft het niet alleen te doen.
Een andere veroorzaker van het gevoel niet jezelf te zijn, is het maken van beslissingen die niet in lijn liggen met je waarden en gewoonten. Misschien werk je te hard, of drink je meer dan gebruikelijk. Of ben je begonnen met tijd door te brengen met mensen, waar je je misschien niet zo thuis voelt.
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Vaak ontdek je door te praten over je dromen of doelen wat je gelukkig maakt. Door te praten en te praten kun je juist verder komen in je ontdekkingstocht. Zorg ervoor dat je met iemand praat die jou goed kent en openstaat voor nieuwe ideeën. Wie weet kun je hem of haar ook weer verder helpen in die ontdekkingstocht.
Geluk zit in jezelf.
Niet in situaties, niet in doelen, niet in andere mensen, niet in bezittingen. Geluk vind je in de laatste plaats waar je het zoekt: jezelf. Met 'jezelf' bedoel ik niet je hersenen, want je hersenen zijn nooit helemaal tevreden.
Het is onze manier van denken die ons geluk bepaalt. Je creëert je eigen geluk door anders in het leven te staan: meer kansen signaleren, dankbaar zijn voor wat je hebt, beter luisteren naar je intuïtie. Dit kun je bereiken met praktische oefeningen of via een zelfhulpclub.
Echter, 'de dingen' in ons leven zorgen maar voor een heel klein deel voor onze geluksgevoelens. Het grootste deel wordt bepaald door onze levenshouding, onze verwachtingen en mindset. Voor een deel is een positieve levenshouding genetisch bepaald, maar voor zo'n 40 % kan je geluksgevoelens beïnvloeden met gedrag.