Wilt u uw gasaansluiting tijdelijk afsluiten? Dan moet u eerst uw energieleverancier informeren. Het tijdelijk afsluiten kan voor maximaal één jaar. Voor het afsluiten en voor het heraansluiten van de gasaansluiting brengen wij kosten bij u in rekening.
Sinds 1 maart 2021 kunnen consumenten een verzoek doen bij de netbeheerder om een gasaansluiting kosteloos te laten verwijderen. Bewoners van huizen kunnen er nu al voor kiezen om zonder aardgas hun huis te verwarmen of te koken. Zij kunnen hun gasleiding laten verwijderen, dit is belangrijk vanwege de veiligheid.
Als u bijvoorbeeld alleen gas opzegt, dan zegt u toch het hele contract op. U moet daarom een nieuw contract voor elektriciteit afsluiten. En de leverancier mag de opzegvergoeding voor beide gas en elektriciteit vragen. Check dit daarom van tevoren bij uw leverancier!
Wanneer gasaansluiting verwijderen en wanneer tijdelijk afsluiten? Alleen in tijdelijke situaties, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, kunnen netbeheerders uw gasaansluiting tijdelijk afsluiten. Ze zetten de hoofdgaskraan dicht en er komt een slot op. Hiervoor rekenen zij een tarief dat de kosten dekt.
Je gasaansluiting laten verwijderen kost niets en je bespaart 100 tot 200 euro per jaar. Duizenden mensen laten de gasaansluiting van hun woning verwijderen. Hiervoor betaal je sinds 2021 niets. De kosten worden betaald door de netbeheerder.
Uw woning zonder gas
De besparing komt gemiddeld uit op zo'n € 1.395,00. Daarnaast is een woning zonder gas natuurlijk hartstikke goed voor het milieu. Wanneer u besluit om van het gas af te gaan, dan gaat uw gasverbruik terug naar 0 m³ per jaar. Hoewel uw gasverbruik daalt, zal uw stroomverbruik juist wel stijgen.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.
Sinds 1 maart 2021 hoeft u niets te betalen voor het afkoppelen van de gasaansluiting in uw woning, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) destijds besloten. Daarvoor waren hier nog kotsen van 700 à 800 euro aan verbonden.
De overheid wil dat alle woningen en bedrijven stapsgewijs van het aardgas afgaan. Het is nu dus nog niet verplicht, maar het is wel de bedoeling dat er in 2050 niemand meer is die zijn huis nog met aardgas verwarmt. Wil je toch gas blijven gebruiken, dan kan dat natuurlijk: met groen gas.
Er zijn twee manieren voor het leiding afdoppen. Je kan de leiding afdoppen met een knelkoppeling en je kan de leiding solderen.
Waarom u toch gas verbruikt als u weg bent
In sommige gevallen is het mogelijk dat er tijdens uw afwezigheid toch een beetje gas gebruikt wordt. Als de cv-ketel op de comfortstand staat, wordt er continu een kleine hoeveelheid water warm gehouden zodat er sneller warm water uit de kraan komt. En dit kost gas.
Als je geen contract hebt afgesloten voor je nieuwe woning, neemt de netbeheerder (het bedrijf dat de leidingen en kabels beheert) tijdelijk de levering van gas en stroom over.
Vaste kosten energiebedrijf
Dit heet vastrecht of vaste leveringskosten. Hiervan betalen ze bijvoorbeeld hun bedrijfskosten en administratie. Het energiebedrijf mag deze vaste kosten zelf bepalen. Gemiddeld betaal je 74 euro voor gas en 82 euro voor stroom, bij elkaar is dat 156 euro.
De gaskraan zit in je keuken bij je gasaansluiting. Draai de kraan haaks op de leiding. Dan zit hij dicht.
Want je gasketel of combi ketel verwarmt je gehele woning. Daarnaast zorgt deze ook voor warm water in de keuken en de douche. Uiteraard is het mogelijk iedere ruimte van een elektrische verwarming te voorzien. Dat kan een kachel, een elektrische radiator, of een airco zijn die naast koelen ook kan verwarmen.
Aan het tijdelijk afsluiten van een aansluiting zijn kosten verbonden. Na 12 maanden heeft u de keuze om de aansluiting weer in bedrijf te stellen of de aansluiting definitief te laten verwijderen. Ook aan het weer inbedrijfstellen of definitief verwijderen zijn kosten verbonden.
Om te beginnen, zul je eerst de hoofdgaskraan moeten sluiten en dan de gaskraan moeten verwijderen. Hiervoor heb je twee steeksleutels nodig. Een steeksleutel gebruik je om de zitting vast te houden, met de andere draai je de gaskraan los. Je houdt nu enkel een gasbuis die uit de muur komt over, met een zitting.
Je kan met een warmtepompboiler op meerdere plaatsen in je woning tegelijk warm water afnemen. Het volume van je boilervat is afhankelijk van je verbruik. Een warmtepompboiler werkt op elektriciteit en zorgt dus voor warm water zonder gas te verbruiken. De installatie is zeer eenvoudig.
Ongeveer de helft van de Duitse woningen werd volgens cijfers van Destatis in 2022 nog met gas verwarmd, ongeveer 20 procent met olie en 18 procent met warmtenetten. In Nederland moeten per 1 januari 2026 alle cv-ketels die kapot zijn, worden vervangen door een (hybride) warmtepomp.
Zoals eerder benoemd, heeft een gemiddeld gasloos huis in Nederland 5.430 kWh stroom nodig. Als je helemaal zelfvoorzienend wil worden, heb je dan 21 zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp nodig. Of 14 zonnepanelen van 400 Wp.
Als u energie heeft verbruikt op een adres waar geen energiecontract is afgesloten met een energieleverancier noemen wij dit 'verbruik zonder contract'. De energie die is verbruikt moet wel betaald worden. Als er geen energieleverancier is die hiervoor een rekening kan sturen, doen wij dat als netbeheerder.
De energieleverancier die het best uit deze score komt, wordt tot 'De Beste Energieleverancier' bekroond en ontvangt de Gaslicht.com Award. In 2023 is Greenchoice door overstappers en Gaslicht.com uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland.