Zowel cavia's als konijnen nemen als ze sterven een uitgestrekte positie aan, waarbij ze op hun zij gaan liggen. Meestal zoeken ze daar ook de ruimte voor op. Deze houding ziet er heel anders en veel stijver uit dan dat van een dier dat in zijn kooi ligt te slapen.
Over het algemeen is een vervangend maatje binnen drie weken toch echt wel een aanrader. Waar vind je een nieuw maatje? Bij de (lokale) konijnenopvang of via www.ikzoekbaas.nl bijvoorbeeld. Oudere konijnen krijgen vaak geen nieuw maatje omdat de eigenaar denkt dat het niet zo lang meer zal leven.
Het kan apathisch gedrag vertonen, slaapt veel en heeft vaak een verminderde eetlust - symptomen die we ook bij rouwende mensen terugzien. Sommige konijnen zoeken net meer contact met hun eigenaar om hun gebrek aan affectie op te vullen, maar die eigenaar kan nooit 24 uur per dag als plaatsvervangend konijn optreden.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen. Een konijn dat plat op de grond ligt met de oren strak naar achteren is gespannen of bang.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen een heel slecht dieptezicht hebben maar wel de kleuren blauw en groen vaag kunnen onderscheiden. Trouwens het algemene gezicht is minder scherp dan dat van ons. Het is eerder wazig. Ze kunnen je wel zien maar geen details waarnemen zoals een litteken aan je handen of aangezicht.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Konijnen en emoties
Met dank aan Bugs Bunny, Nijntje, Stampertje en al die andere schattige tekenfilmkonijnen! En dat is niet helemaal onterecht, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onze langorige huisdieren wel degelijk een brede waaier aan emoties ervaren en die ook kunnen uiten.
Als u denkt dat uw dier overleden is, kunt u dat zelf op verschillende manieren vaststellen. Een dier is dood als het zich (ook bij duwen tegen het lichaam) niet meer beweegt, het niet meer ademt en er geen hartslag meer te voelen is (hand op borstkas leggen, bij honden en katten vlak achter de voorpoot).
Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB).Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen.
De dieren moeten altijd eerst worden bedwelmd.Bijvoorbeeld door elektrische bedwelming of door een goede slag (percuterend) op de kop waardoor het dier bewusteloos raakt. Dit mag alleen bij konijnen en hazen tot 3 kg. Bij het doden moet het dier elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden worden bespaard.
Overlast. Steenmarters kunnen voor overlast zorgen zoals geurhinder, lawaaihinder en bijtschade. Ook het inbreken in dierenverblijven en het roven van eieren, kippen of konijnen komt regelmatig voor. Zelf bestrijden van steenmarters is niet toegestaan omdat ze behoren tot een beschermde diersoort.
Wat te doen als iemand 's nachts overlijd? U belt als eerste de huistarts. De huisarts is ook 's nachts bereikbaar en komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Daarna belt u de uitvaartverzorger.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Vooral niet-gecastreerde konijnen, zowel mannetjes als vrouwtjes, kunnen de gewoonte hebben voor, of om de kooi heen, te plassen. Hiermee willen ze aangeven dat de kooi persoonlijk bezit is, waar niemand aan moet komen.
Konijnen zijn slopers: ze knagen, bijten, trekken en graven in en aan alles wat ze tegenkomen. En daar hebben ze echt plezier in. Dus als ze los in huis lopen, laat ze dan niet alleen zonder toezicht. Verander eens iets aan het verblijf: plaats een nieuw speeltje, een doos, een mandje of een tunneltje.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek.
Kan een konijn in het donker zien? In het donker heeft een konijn meer zicht dan in het licht. In het donker kunnen zij een stuk beter zien dan wij, terwijl hun zicht in het licht een stuk waziger is. Ook al kan je konijn je overdag dus niet heel helder zien, een konijn zal je wel degelijk herkennen aan je vorm.
Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.
Om toch geen risico te nemen kun je het beste de temperatuur boven de vijftien graden houden en hem voldoende licht en eten geven! Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open.