geuren. Dit zijn de Aziatische lelies. Mensen die de stank van lelies willen voorkomen, doen er goed aan om voor een Aziatische lelie te kiezen. Deze bestaan in zeer uiteenlopende groten en kleuren, dus voor ieder wat wils!
Wie houdt van de heerlijke geur van jasmijn kan twee kanten uit. De gele winterjasmijn geurt nauwelijks, maar de witte Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) doet dit wel. Deze bladhoudende klimplant bloeit tot ver in de zomer, en geeft daarbij een zoete geur af.
Geurende planten en geurende bloemen
De meest bekende geurende planten zijn natuurlijk lavendel en de roos, maar er zijn daarnaast nog veel meer fijne planten zoals bijvoorbeeld kattenkruid, kamperfoelie of sneeuwbal.
Bij lelies wordt het hoofdpijneffect veroorzaakt door een chemisch stofje, indol. Het is een stof die in de parfumindustrie veel wordt toegepast en waar u dus niet tegen kunt.
Helaas zijn ze erg giftig voor katten! De gehele plant, inclusief het stuifmeel en het water waarin de lelies staan zijn giftig voor de kat! De bloemen veroorzaken nierfalen bij de kat en een kat kan hierdoor overlijden. Het is dan ook verstandig om geen lelies in huis te nemen, wanneer er ook katten in huis zijn.
Het is zo'n geur die iedereen lekker vindt, net als die van de roos en de jasmijn. Taxus ruikt toch echt naar kattenpis.
Lavendel absolute ruikt kruidig, aromatisch-bloemig, groenig, kortom, zeer gelijk aan de geur van de bloeiende lavendel zelf. Op de achtergrond ruikt je iets licht houtig, beetje droppig. Lavendel is een van de hoofdingrediënten in een klassieke Fougère, ze zorgen voor het kruidig-bloemige hart van deze geurfamilie.
Salvia of Salvia Nemorosa (Salie)
Salie lijkt een kwa eigenschappen wel wat op lavendel. Net als lavendel kan salie goed tegen de zon, kan die goed tegen droogte en heeft de plant niet veel aandacht nodig. De plant is ook winterhard maar in tegenstelling tot lavendel niet wintergroen.
De plant klimt en woekert weliswaar, maar doet dit zonder andere planten aan te tasten, hij hecht zich vast met klimranken en klimt bedachtzaam omhoog. Ook het loof heeft een geur, dit ruikt sterk en kruidig.
Geurende orchideeën vallen onder de Phalaenopsis orchidee, die wel meer dan 20.000 soorten kent. Een bijzonder soort, die naast hun oogstrelende bloemen een heerlijke geur afgeven.
Bekend zijn natuurlijk de rozen maar ook andere klimplanten als de Toscaanse Jasmijn en de Kamperfoelie en een heel aantal vaste planten maar de koning van de geurende tuinplanten is misschien wel de sering. De overdadige paarse of witte bloesem verspreiden een heerlijke zoete geur.
Elke bloem heeft wel zijn eigen geur en kleur, een hyacint ruikt bijvoorbeeld heel sterk terwijl een tulp geurloos is.
De snijbloem Lelie, kan enorm stinken bij de bloei.
De lelie is een bolgewas met een 20-30 cm lange stengel. De bloemen zijn rechtopstaand met rechtop – afstaande lange bloemdekbladen van 4 tot 8 cm groot. In de natuur bloeien lelies in juni en juli.
En hooikoorts komt helaas niet alleen van bomen en gras, ook bloemen zijn een boosdoener. Gelukkig zijn er een aantal bloemen die laag in pollen zijn. Hooikoortspatiënten zijn hier dus een stukje minder gevoelig voor. De bloemen beperkt in pollen zijn irissen, leeuwenbekjes, duizendblad, Zeeuwse knopjes en rozen.
Door het kruisen bestaat er inmiddels ook een reeks van geurloze lelie-varianten. Er bestaan drie soorten lelie: de Aziatische lelie, de Longiflorum lelie en de Oriëntal lelie. De geurloze lelies vallen binnen de Aziatische groep.
Een vaas met bloemen op je keukentafel ziet er prachtig uit, maar stinkt ontzettend. Lezer Marlies verklapte een slimme truc, waardoor je gemakkelijk van die vreselijke bloemengeur af komt. “Als je een flinke scheut toiletverfrisser bij het bloemenwater giet, heb je veel minder last van de bloemengeur.
Nadat de lelies zijn gekocht, is het zaak om er zo lang mogelijk van te genieten. Zonder ongedierte en met goede verzorging schitteren ze tien dagen of zelfs langer. 1- Kies lelies met bloemknoppen die net beginnen te ontluiken.
Lavendel (Lavandula)
We kennen hem van de velden in Zuid-Frankrijk, maar jawel, ook binnen doet deze plant het goed. Zijn geur wordt een ontspannende werking toegeschreven. Veel verzorging heeft hij hier niet voor nodig. Het enige wat hij verlangt is zon.
Bij de kalmerende en slaap voorbereidende werking van lavendel wordt de echte lavendel (Lavandula angustifolia) bedoeld. Er zijn namelijk meer dan 40 verschillende soorten en kruisingen van lavendelsoorten die allemaal lavendel worden genoemd.