Uitvoering van de oefening: breng je knie omhoog, zodat ze in de richting van de bokszak wijst. Draai je steunbeen, zodat je heup in beweging komt. Strek tot slot je been om te trappen. Zodra je de bokszak hebt geraakt, keer je terug naar de beginpositie.
De positionering van je voeten en benen is van centraal belang om goed te kunnen boksen, omdat bij het slaan je hele lichaam wordt ingeschakeld. Plaats je voeten iets breder dan je schouders. Buig wat door je knieën zodat je gemakkelijk in de richting van je doel kunt roteren, en gooi je gewicht in de slagen.
Tijdens het kickboksen komt de meeste kracht uit je heupen en torso. Wanneer je slaat of trapt roteren je heupen en torso richting je tegenstander. Hoe verder je kunt draaien hoe krachtiger de impact zal zijn. Zorg daarom dat je altijd zo volledig mogelijk kunt draaien, ook als je dichtbij staat.
Denk hierbij aan buikspieroefeningen zoals sit-ups & planken, verschillende opdrukoefeningen, versterken van de schouderspieren en oefeningen voor de beenspieren zoals squats. Hierdoor maakt het de bokszaktraining ook een total body work-out. Daarnaast bouw je spieren op door het uitoefenen van de combinaties zelf.
Doe je twee tot drie keer per week een intensieve bokszaktraining, dan zul je snel merken dat je conditie met sprongen vooruit gaat, je vet begint te verbranden en je meer spiermassa krijgt.
Met boksen train je alle spieren in je lichaam. Je gebruikt de been- en bilspieren om stabiel te blijven staan, maar traint tegelijkertijd ook je schouders, rug én buikspieren. Het is dan ook een full-body workout waarbij je lichaam flink op de proef wordt gesteld. Top training, zo'n boksles!
Als je altijd minimaal drie keer per week krachttraining (fitness) hebt gedaan, zit het meestal qua kracht wel goed. Boksen is echter een combinatie van beide. Dus als onervaren sporter raden wij twee keer per week aan. Als ervaren sporter is dit zo'n drie tot vier keer per week.
Een bokszak is een goede manier om thuis te trainen. Hierbij heb je de keuze tussen een klassieke hangende bokszak en de staande bokszak. Zeker thuis kan zo'n staande bokszak handig zijn, want je kan niet zomaar overal een bokszak ophangen.
Je verbrandt veel calorieën
Als je af wil vallen is het belangrijk om meer calorieën te verbruiken dan dat je binnenkrijgt, zonder jezelf uit te hongeren. Door een kickbokstraining aan je workout routine toe te voegen, verbrand je tijdens een intensieve training circa 475 tot wel 800 kcal per uur.
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen. De topsnelheid van deze grote katachtige houdt hij maar 60 seconde achter elkaar vol.
Thuis boksen doe je gemakkelijk met een bokszak of boksbal. Afhankelijk van de ruimte in je huis en je kracht, kies je voor een bokszak of een boksbal. Als je nog niet zoveel kracht hebt, kies je eerder een boksbal. Heb je al behoorlijk wat kracht, dan kies je eerder een bokszak.
Om je toch een beeld te geven; een persoon van 60 kg verbrandt gemiddeld ruim 350 kcal per uur met trainen op een bokszak.
Wordt de bokszak ook gebruikt om tegen aan te trappen zoals bij kickboksen en MMA dan voldoet een bokszak van 150 of 180 CM. Let wel, een bokszak voor volwassenen moet wat zwaarder zijn anders beweegt het alle kanten op, tenminste 25 kilo voor een bokszak van 120 CM en tenminste 35 kilo voor een langere bokszak.
Gewicht. Het is raadzaam om een bokszak te kiezen met ongeveer de helft van ons eigen gewicht. Gewoonlijk zijn de zakken van ongeveer 20 kg ideaal voor kinderen of vrouwen met een kleine lengte. Zakken van 35 kg worden aanbevolen voor mensen die meer dan 80 kg wegen.
Voor een beginnende bokser – of niet al te sterke bokser – is het aan te raden om textielsnippers te gebruiken. Dit materiaal wordt vervaardigd door oude kledingstukken op de juiste afmetingen te versnipperen. Al deze snippers stop je vervolgens in de bokszak, waardoor de bokszak de juiste vulling krijgt.
Boksen is Prima Cardio Training
Het boksen versterkt hart en bloedvaten omdat het ademen erdoor wordt gestimuleerd en de hartslag flink wordt verhoogd. De hartspieren worden versterkt, vooral als de training regelmatig wordt gedaan.
Voor optimale prestaties tijdens je kickbokstraining of wedstrijd eet je: 1 – 1,5 uur van tevoren vooral simpele koolhydraten of; 1,5 – 3 uur van tevoren vooral complexe koolhydraten en eiwitten of; 3+ uur van tevoren: een volledige maaltijd van complexe koolhydraten, eiwitten en vetten.
Boksen. De vele torsobewegingen die je tijdens het stoten en slaan maakt, zijn mogelijk niet ideaal voor je rug. Mocht je je uurtje in de ring toch niet willen overslaan, zorg er dan voor dat je je core constant aangespannen houdt om blessures te voorkomen.
Je zou denken dat je met kickboksen vooral aan je armen en benen werkt, maar bij een boksoefening span je altijd je buikspieren aan - als je het goed doet. Een sterke core zorgt er ook voor dat je boksmoves nog beter worden.
Voordelen van een sterke nek
Een sterkere nek kan dus de balans en voortbeweging verbeteren. Het hebben van sterke kaakspieren kan het risico op letsel verminderen. Zo zullen boksers die een klap moeten opvangen minder letsel hebben als ze maximaal op een mondstukje kunnen bijten.
Boksen is een goed voorbeeld van een HIIT training (High Intensity Interval Training). Dat betekent in een korte tijd zeer intensief sporten en verschillende oefeningen afwisselen met actieve rustperiodes. Behoorlijk intensief dus. Tijdens een work-out van 45 minuten verbrand je tussen de 600 en 800 calorieën!