Symptomen van oververhitting
Het konijn ligt languit, de ogen halfgesloten. De oren voelen extreem heet aan. Het tandvlees en de binnenkant van de oogleden zijn donkerrood. Op dit moment is het nog niet te laat voor het konijn.
Konijnen transpireren niet, maar raken hun warmte kwijt via de oren, voorpoten en door een snellere ademhaling. Bij temperaturen boven de 24 graden Celsius worden ze langzamer en gaan ze minder eten. Om te voorkomen dat het konijn last krijgt van oververhitting is het belangrijk om voldoende maatregelen te nemen.
Je kunt een ventilator gebruiken om je (binnen)konijn koel te houden, zolang je ervoor zorgt dat deze niet rechtstreeks op je konijn waait.
Konijn oververhit
Met temperaturen boven 26 graden celsius krijgen zij al moeite. Een konijn kan zo vrij snel oververhit raken. Vooral konijnen die te zwaar zijn en die heel jong of oud zijn hebben grotere kans op oververhitting. Het is daarom belangrijk dat u bij warmer weer goed let op tekenen van oververhitting.
Een gezond tussendoortje voor je konijnen
Doe bijvoorbeeld een stukje appel zonder pitten (niet te groot want fruit bevat veel suiker) in de blender aangelengd met water. Vul een lollyvorm (of een yoghurtpotje met stokje erin) en laat je appelijsje hard worden in de diepvriezer.
Wanneer er luid met de tanden geknarst wordt is dit vaak een teken dat het dier pijn heeft. Soms gaat dit gepaard met kwijlen. Vocaliseren: Een konijn dat piept, schreeuwt of gilt heeft vaak acute pijn en hier zal direct op gereageerd moeten worden door naar de dierenarts te gaan.
Het kan handig zijn om de temperatuur van uw konijn eens op te meten zodat u weet wat voor uw konijn normaal is. U kunt dit doen met een gewone digitale thermometer in de anus van het konijn. Dat kunt u het beste met twee personen doen, waarbij de ene persoon het konijn vasthoudt en de andere de thermometer bedient.
Water is het belangrijkste om je konijnen af te koelen.
Ververs het water een aantal keren per dag zodat je konijn altijd voldoende vers water heeft. Wanneer het drinkwater te koud is, kunnen de bloedvaten in de oren van je konijn samentrekken waardoor je konijn minder zal kunnen afkoelen.
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.
Zorg voor voldoende daglicht (maar geen direct zonlicht). Konijnen hebben dit nodig voor de aanmaak van vitamine D. Een garage of schuur is dus geen goede plek. Ook met drukke plekken maak je konijnen niet blij.
De lichaamstemperatuur van een konijn mag niet lager worden dan 38°C. Hoger dan 39,8°C betekent koorts. Ook dan mag je konijn beslist niet buiten blijven.
De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen de 38 en 39,5 graden. Een konijn is oververhit als zijn of haar lichaamstemperatuur 40 graden of hoger is. Oververhitting is zeer gevaarlijk bij konijnen, zij kunnen hier aan overlijden.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Zet het konijnenhok op een beschutte plek, dus niet pal in regen, sneeuw en koude wind. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht. Zorg ook voor een schuilhokje in het konijnenhok.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Konijnen kunnen niet zo heel goed tegen de warmte vanwege hun dichte vacht. Vanaf 24 graden is het al belangrijk om uw konijn goed in de gaten houden en ervoor te zorgen dat er geen sprake is van oververhitting. Daarnaast kunnen ze last krijgen van gevaarlijke maden.
Onze praktijk geeft u graag meer informatie over vaccinatie en de bestrijding van vlooien. De beste manier om gezondheidsproblemen bij uw konijnen te voorkomen is door een regelmatige gezondheidscontrole. Dit vindt idealiter eens per jaar plaats, tegelijk met de vaccinaties.
Kan een konijn in het donker zien? In het donker heeft een konijn meer zicht dan in het licht. In het donker kunnen zij een stuk beter zien dan wij, terwijl hun zicht in het licht een stuk waziger is. Ook al kan je konijn je overdag dus niet heel helder zien, een konijn zal je wel degelijk herkennen aan je vorm.
Begin tegen je konijn te praten, begin met rustige bewegingen. Benoem de dingen die je doet, gebruik telkens dezelfde woorden zodat je konijn weet wat hij kan verwachten. Is je konijn goed aan je gewend, steek dan een hand uit en laat hem snuffelen. Misschien wil hij zelfs wel iets lekkers aannemen uit je hand.
Ze zien ook veel beter dan wij wanneer het schemert. In fel licht of donker ziet een konijn daarentegen niet goed. Net als mensenogen bevatten ook de ogen van het konijn geen 'tapetum' om beter te kunnen zien in het donker. Nachtdieren en roofdieren hebben dit meestal wel.