Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar is de behuizing van de schakelaar. Een wisselschakelaar heeft één wisselcontact en is ook te gebruiken als enkelpolige schakelaar en een serieschakelaar heeft twee contacten die apart te bedienen zijn.
Bij de kruisschakelaar zijn twee van de vier klemmen anders van kleur. Bij de wissel/wisselschakelaar hebben twee van de zes klemmen, de voedende zijde, een afwijkende kleur of zijn deze gemerkt met de letters P of L.
Het verschil tussen een enkelpolige schakelaar en een dubbelpolige schakelaar is dat op een enkelpolige schakelaar een fasedraad en schakeldraad worden aangesloten en op een dubbelpolige schakeldraad wordt naast een fasedraad en schakeldraad ook nog een nuldraad aangesloten.
Een andere veel gebruikte meerpolige schakelaar is de driepolige schakelaar (voor 3-fasenstroom) enz. Is een wisselschakelaar die tweepolig is uitgevoerd, en waarbij dus beide toevoerdraden gelijktijdig kunnen worden onderbroken. Een eenfunctieschakelaar wordt gebruikt door personen met een lichamelijke handicap.
Een dubbelpolige schakelaar onderbreekt tegelijkertijd de fasedraad en nuldraad. Hierdoor wordt het gehele elektrische circuit spanningsloos gemaakt en wordt extra veiligheid gegarandeerd.
Fasedraad
De toekomende bruine draad is de 'fasedraad'. Deze sluit je aan waar de schakelaar L1 aangeeft. Is er in jouw geval geen bruin draad aanwezig maar wel een zwart draad (schakeldraad)?
Een dubbelpolige schakelaar wordt vaak gebruikt in vochtige ruimtes of bij elektrische toestellen met een vermogen groter dan 500 watt zoals elektrische kachels, warmwatertoestellen, (boilers), badkamerkachels en warmtelampen.
De wisselschakelaar heeft drie aansluitingen, waarbij de bruine draad op de vaak met de letter L of P gemerkte aansluiting komt. In plaats van een letter kan ook een bruine of rode kleur als markering gebruikt zijn.
Net als een éénpolige schakeling gebruik je een tweepolige schakeling om op 1 plaats 1 lichtpunt te bedienen. Het belangrijkste verschil tussen de 2 schakelingen is dat een tweepolige schakeling meer geschikt is om te gebruiken in vochtige ruimtes* zoals bijvoorbeeld een badkamer.
Een kruisschakelaar is ideaal als je een ruimte hebt met meerdere ingangen. Als je bijvoorbeeld de ruimte van drie kanten kunt betreden, wil je bij elke deur graag een schakelaar hebben. Dan heb je twee wisselschakelaars en één kruisschakelaar nodig om je lamp in het midden van de kamer aan te zetten.
Een wipschakelaar wordt gebruikt om een elektrische verbinding tot stand te brengen, deze te verbreken of om verdere processen te activeren door middel van een schakelimpuls. De wipschakelaar is gescheiden van de onder spanning staande schakelcontacten zodat de gebruiker de schakelaar veilig aan- en uit kan schakelen.
Een kruisschakelaar is een schakelaar met vier aansluitklemmen (A1, A2 en B1, B2). Bij lichtschakelaars hebben deze klemmen doorgaans paarsgewijs een andere kleur.
Een wisselschakelaar kun je als enkelpolige schakelaar gebruiken waarbij je het licht vanuit één plek in een ruimte in- of uit schakelt. De wisselschakelaar is dan onderdeel van een enkelpolige schakeling en zie je vaak in woonkamers, keukens, toiletten, slaapkamers, kantoorruimtes, etc.
Het doel van een kruisschakeling, is het bedienen van 1 lichtpunt van op 3 of meer plaatsen. Kruis wil zeggen dat er 2 contacten ofwel recht ofwel gekruist doorgeven worden. Wordt bijvoorbeeld gebruikt in de slaapkamer om de lamp te bedienen aan de deur en aan beide bedzijden.
Een serieschakelaar is onderdeel van een serieschakeling en gebruikt men om vanuit één plek, twee lampen of twee lampgroepen in of uit te schakelen. Gebruik je een deel van de ruimte wel en een deel van de ruimte niet? Dan hoeven niet allebei de lampen op lampgroepen aan.
Een dubbele wisselschakelaar, ook wel wissel wisselschakelaar genoemd, bestaat uit twee wisselschakelaars in één behuizing. De schakelaar heeft zes aansluitklemmen en twee schakelknoppen.
- Wil je de led dimmer in wisselschakeling/hotelschakeling gebruiken? Dat kan. Je kunt wisselschakeling gebruiken met 1 led dimmer en 1 aan/uitschakelaar. Plaats de stroomdraad in de “L” en de 2 schakeldraden in de 2 middelste vakjes.
Een teleruptor of impulsschakelaar is een bistabiel relais dat je vanop afstand kan bedienen. Dit houdt in dat een impulsschakelaar kan veranderen van open naar gesloten toestand, wanneer die vanop afstand bediend wordt via bijvoorbeeld een drukknop. Daarom wordt het ook wel vaker een afstandsschakelaar genoemd.
Een tweepolige schakelaar plaatsen
Sluit de blauwe draad van de toevoerkabel op L2 aan en de bruine of zwarte toevoerdraad op L1. De blauwe draad naar de lamp sluit je aan op 2 en de bruine of zwarte draad naar de lamp sluit je aan op 1.
Een enkelpolige schakelaar aansluiten
Dan moet u kiezen voor een enkelpolige schakelaar. Deze schakelaar heeft slechts twee aansluitingspunten. In eerste instantie is het zaak om de twee blauwe draden met elkaar te verbinden. Dit kan met behulp van de zogeheten rapidklemmen.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
De L2 is de tweede van de lendenwervels. Deze is iets groter dan de L1 en anatomisch gezien het herkenningspunt voor het uiteinde van het ruggenmerg, wat invloed heeft tot de caudale equina, voor de rest van de lumbale en sacrale wervelkolom.