In Nederland en België komt de gewone oorworm Forficula auricularia het meeste voor. Behalve de gewone oorworm, zijn er in ons land nog 4 andere soorten bekend. Wist je dat een oorworm kan vliegen? Ze hebben zeer dunne achtervleugels die opgevouwen liggen onder de leerachtige
Volwassen oorwormen kunnen vliegen, al doen ze dit zelden. De achtervleugel is zeer ingenieus gebouwd en kan, onder de korte voorvleugel vandaan, als een waaier opengevouwen worden.
Ondanks zijn naam en de indrukwekkend uitziende tang aan hun achterlijf zijn oorwormen volkomen onschadelijk voor de mens. Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan.
Met zijn zwakke monddelen kan de oorworm onmogelijk schade aanrichten aan de mensenhuid, maar wanneer hij je met zijn 'tang' knijpt zal je wel een klein kneepje voelen. Niets om je zorgen over te maken! Deze tang gebruikt hij louter ter verdediging, maar slechts weinig dieren zijn ervan onder de indruk.
Oorwormen zijn omnivoren en hebben een voorkeur voor een vochtige omgeving met rottend organisch materiaal. Ze verblijven vaak in composthopen en andere rustige plaatsen waar ze (dode) insecten en plantenresten kunnen vinden. Oorwormen jagen voornamelijk 's nachts op insecten maar worden aangetrokken door licht.
De langwerpige insecten met de vervaarlijke tangen aan het achterlijf doen echter geen vlieg kwaad. Ze hebben een hekel aan licht en verschuilen zich daarom overdag in hoeken en gaten. 'Hij trekt een gezicht als een oorworm'. Die uitdrukking staat voor boos, nors, ontevreden.
Weetjes van oorwormen
Ze hebben zeer dunne achtervleugels die opgevouwen liggen onder de leerachtige voorvleugels. Je ziet ze zelden of nooit vliegen maar ze kunnen het wel goed!
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.
Zowel vogels, zoogdieren, amfibieën en rovende geleedpotigen als sluipvliegen en spinnen eten oorwormen als ze de kans krijgen. Vogels die veel oorwormen eten zijn onder andere de ekster, de Vlaamse gaai, de spreeuw en de koolmees.
Vanaf half september verplaatsen volwassen oorwormen zich naar de grond waar ze overwinteren. Een ooworm kan zo'n 14 - 16 maanden oud worden. Oorwormen zijn alleseters. Ze eten schimmels, insecten zoals luizen, rupsen, mijten en plantaardig materiaal.
De oorworm wordt ongeveer 2 centimeter lang en heeft een bruine kleur. De oorworm heeft op zijn rug twee vleugeltjes die hij opgevouwen heeft en onder zijn dekschilden heeft verborgen. Oorwormen kunnen goed vliegen. Aan zijn achterlijf heeft de oorworm opvallende, tang-achtige uitsteeksels aan de achterzijde.
Hoe kun je het herkennen? Een vreemd voorwerp in de gehoorgang zie je vaak niet zitten, maar het kan best hinderlijk zijn. Je hoort minder goed door de (gedeeltelijke) afsluiting van de gehoorgang, je kan oorpijn of een lokale ontsteking met waterig of etterig verlies hebben.
Is er een insect in het oor gekropen? Druppel lauw water of een fysiologisch zoutoplossing in het oor. Bel in deze gevallen de huisarts of de spoedpost van de huisartsen: Bij een bloeding uit het oor.
Bestrijding van oorwormen
Buiten is het zelden nodig om oorwormen te bestrijden Soms kunnen er veel oorwormen rond tuinmeubilair en vooral zwembaden voorkomen, zo veel dat het ongemakkelijk is om op die plek te blijven. Dan kunt u de nesten van de oorwormen met insecticiden besproeien.
Mocht je toch oorwormen willen bestrijden, dan kan je gebruik maken van pyrethrum. Dit biologische product werkt krachtig tegen alle koudbloedige beesten. Insecten sterven dus snel nadat ze in contact komen met deze stof. De oorworm is hier geen uitzondering op.
Een drukgevoel in het oor kan veroorzaakt worden door: een acute middenoorontsteking: het vocht in het middenoor drukt tegen het trommelvlies en geeft een drukgevoel en pijn. een probleem met de buis van Eustachius (vb. door een verkoudheid): deze 'tunnel' verbindt de neusholte met het middenoor.
Oormijten kun je aan de buitenkant van het oor niet vaststellen. Als je vermoedt dat je kat er last van heeft, ga dan met hem naar de dierenarts. Die kijkt met een otoscoop in het oor van je kat. Soms is een uitstrijkje van de oren nodig.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
De oorworm is een donkerbruin insect van 1 tot 3cm lang met bijtende monddelen. Aan het uiteinde van hun lichaam hebben ze een tangvormige 'schaar' die wordt gebruikt als verdedigingswapen. Deze is groter & krachtiger bij mannetjes. Een kneep van de vork is niet echt pijnlijk, maar vooral onaangenaam.
Bindt een pluk samen met een touw, vouw de pluk vervolgens dubbel en trek de touwuiteinden door het gat van de bloempot. Om de oorwormen in de pot te lokken kun je die het beste eerst een paar dagen op de grond leggen op een plek waar je oorwormen hebt gezien. Hang daarna de pot in een fruitboom.
De stinkende kortschildkever lijkt uiterlijk meer op een oorworm dan een kever, maar mist de twee tang-achtige delen aan het achterlijf. Wel is bij vrouwtjes de legbuis te zien; het belangrijkste zichtbare verschil tussen de seksen.
Ze hebben zes korte, maar krachtige poten, waarmee ze snel voortbewegen, maar niet mee kunnen springen. Ze gebruiken ze wel om hun prooien vast te grijpen en te graven.
Oorwurmen of oorwormen zijn echte afvalopruimers. Ze eten resten van planten en dieren maar zijn ook dol op plaagdieren zoals de bladluis. Oorwormen zijn 's nachts actief.
Dit doet u door een aantal ondiepe blikjes in de tuin of uw woning neer te zetten en deze te vullen met slaolie. De slaolie trekt de oorwormen aan, waarna ze al snel zullen verdrinken in het blikje. Tip: ook een opgerolde krant kan als een val voor oorwormen dienen!