Zorg ervoor dat je gevarieerd eet met voldoende groente, fruit en eiwit. Als je aan het herstellen bent van de griep, kan je lichaam daarnaast ook wel wat extra ondersteuning gebruiken. Daarom adviseren wij om met voedingssupplementen je vitamines aan te vullen.
Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan deze stoffen.
De eerste thee tegen verkoudheid is een standaard gember thee. Gedurende de winter drink ik deze thee een paar keer per week. De gember is een fijne opkikker en zorgt ook dat je weer energie krijgt. Voor als je last van je keel begint te krijgen is de tijm thee een aanrader.
Groente is gezond. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek van University College London. De meest gegeten groentesoorten in Nederland zijn: sla, tomaat en komkommer. Maar, wat blijkt: daar zitten nauwelijks vitamines en mineralen in.
Groenten tegen keelpijn, heesheid en hoesten
Pastinaak en wortel bijvoorbeeld. Wortel zou vooral verzachtend werken bij hoesten of longontsteking. Ook pastinaak helpt tegen een vervelend hoestje. Wist je trouwens dat pastinaak ook goed geschikt is als babyvoeding?
Vitamine C haal je ook uit veel groene groenten, zoals broccoli of spinazie. Vitamine C is vooral een superster bij verkoudheid en virussen, omdat het het immuunsysteem ondersteunt en de hersteltijd verkort. Vruchten zoals bessen bevatten ook flavonoïden, een krachtige antioxidant die ontstekingen kan verminderen.
Kippensoep: het is niet alleen lekker maar zou ook extreem goed zijn om een griepje te verdelgen. De soep zit boordevol vitaminen waardoor je snel weer zou aansterken. En wat blijkt? Kippensoep heeft wel degelijk een invloed op hoe snel je geneest van het griepvirus.
Kruisbloemige groenten, zoals kool, broccoli, boerenkool, en collard greens, zijn krachtige antioxidanten. Ze verminderen ontstekingen en bestrijden infecties. Als je geen zin hebt om te koken, kun je op deze groenten rauw snoepen of ze toevoegen aan een versgeperst sapje.
Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je na koorts tussen de 1-3 dagen rust moet houden, hetzij hele rustige training uitvoeren alvorens je weer intensiever gaat trainen.
De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie.
Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Gember is lekker in gerechten en in de thee, maar heeft net zoals steranijs, knoflook en kaneel ook veel gezonde krachten. Zo wordt het in de traditionele kruidengeneeskunde ingezet bij: Griep en verkoudheid. Misselijkheid, ochtendziekte en reisziekte.
Citroenen hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen. Ze dragen bij aan het bestrijden van griep en verkoudheid en ze verlichten een zere keel. Als je dagelijks citroenwater drinkt, heb je minder kans om hier last van te krijgen.
Tip 5: Drink thee met honing
Is je keel schaal of heb je een kriebelhoest? Dan is het ook lekker om je keel te 'smeren' met thee. Voeg aan je thee een extra eetlepel honing toe voor extra resultaat. Ook het zuigen op een dropje helpt tegen een schrale keel en die vervelende kriebelhoest.