Het stroomnetwerk van Frankrijk draait op 220 Volt, 50 Hertz wisselspanning. De stopcontacten zijn van het type E (geaard, twee ronde pinnen en een uitsparing voor de aardingspin die in het stopcontact zit). Het kan voorkomen dat men een adapter of een transformator (110V-220V) nodig heeft.
In Frankrijk wordt stopcontacttype E gebruikt. Voor dit type heb je soms een reisstekker nodig. Soms passen de stekkers die wij gebruiken in dit stopcontact, maar wanneer de stekker geen 'pingat' heeft heb je wel een reisstekker nodig omdat het anders niet gaat passen.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Frankrijk. Jouw stekkers passen. Controleer of jouw apparaten met stekker F een extra pingat hebben voor gebruik in stopcontact E. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
Het stopcontact in Frankrijk heeft, ten opzichte van de gangbare stopcontacten in Nederland een extra pin, iets uit het midden (zie afbeelding). Dit stopcontact wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk, (delen van) België en Polen.
In Groot-Brittannië gold een spanning van 240 V. Tegenwoordig is de wereld verdeeld in een paar grote blokken, met in Europa 50 Hz en 230 V als standaard en in de Verenigde Staten 60 Hz en 120 V als standaard. Daarnaast zijn er ook diverse kleine landen met afwijkende spanningen.
Het stroomnetwerk van Frankrijk draait op 220 Volt, 50 Hertz wisselspanning. De stopcontacten zijn van het type E (geaard, twee ronde pinnen en een uitsparing voor de aardingspin die in het stopcontact zit). Het kan voorkomen dat men een adapter of een transformator (110V-220V) nodig heeft.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: De elektriciteit die de netbeheerders leveren op de aansluiting in de meterkast (het aansluitpunt) heeft een 'spanning' van ca. 230 volt (50 Hz) (voorheen was dat ca. 220 volt). Netspanning (oude benaming = lichtnet) betreft wisselspanning met een netfrequentie van 50 Hz.
Campings in Nederland, Duitsland, België en Noord-Frankrijk zijn meestal voorzien van een CEE stekkerdoos. Deze zijn te herkennen aan de blauwe kleur en drie gaatjes (het vrouwtje). Om stroom te krijgen op de camping heb je dus een CEE stekker met drie pinnetjes (het mannetje) nodig.
Op sommige campings in Zuid-Europa en met name in Frankrijk gebruiken ze nog de standaard geaarde Franse stopcontacten met één pin en twee gaten. In dat geval heb je een Frans shuko verloopstekkersnoer nodig van het Franse stopcontact naar een Nederlands stopcontact.
Wat voor stopcontacten gebruiken we in Nederland? In Nederland gebruiken we stopcontact type-F, maar stekkertype type-C en E passen ook. Het voltage wat hier uit het stopcontact komt is 230 V met een frequentie van 50 Hz. In veel landen in Europa, Afrika en Azië kun je dus gewoon je Nederlandse stekkers gebruiken.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Er kan nogmaals op gewezen worden dat het meeste kraanwater in Frankrijk volkomen veilig is om te drinken. In sommige Franse plaatsen waar het water 'bijzonder hard' is koopt men vaak filters om hun waterkokers te sparen, maar het water op zichzelf is schoon en veilig.
Het gaat onder meer om gemeenten in het departement Doubs in het oosten van Frankrijk en de departementen Drôme en Var in het zuiden van het land. Al meer dan 100 gemeenten zitten zonder drinkbaar water, aldus Christophe Béchu, de Franse minister van Ecologische Transitie.
Maatregelen coronavirus
Het dragen van een mondkapje is niet verplicht in het openbaar vervoer maar wordt wel dringend aanbevolen. In zorginstellingen (inclusief gehandicaptenzorg), ziekenhuizen en verzorgingstehuizen is het dragen van mondkapjes wel verplicht.
Elektriciteit en type stekker aansluiting
De netspanning op Corsica is 220 volt. De stopcontacten zijn meestal geaard en het type aansluiting is hetzelfde als in Nederland en België.
Je hebt geen reisstekker nodig in Frankrijk
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Frankrijk. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
De meeste campings in Europa hebben een CEE aansluiting op de camping. Hiervoor heeft u ook een CEE stekker nodig. Hierbij gaat het mannetje (de kant met het pinnetje) in de stroompaal van de camping en het vrouwtje (met de deksel en de gaatjes) in de camper of caravan.
CEE-stekkers zijn industriële stekkers voor het magazijn en de werkplaats, maar ze worden ook veelvuldig op campings gebruikt vanwege hun waterdichtheid en veiligheid. Een CEE-stekker is verkrijgbaar met een sterkte variërend van 16 tot 125 ampère en is minimaal 3-polig en maximaal 7-polig.
De campingstekker die het meest gebruikt wordt op de campings in Europa voor stroom op de camping in je caravan, camper of tent is de blauwe CEE stekker. De stekker die de stroomkast in gaat is de CEE eurostekker met de puntjes (male).
Voor gewoon gebruik in een tent is 6 ampère genoeg. Er kan dan nog een waterkoker bij, verlichting of een kacheltje. Je kunt ongeveer 1400 watt gebruiken. De koelkast is vaak 60 watt.
Vaak wordt dit ook aangegeven wanneer je bij het reserveren laat weten dat je gebruik wilt maken van stroom. Bij de meeste campings wordt deze hoeveelheid aangegeven in ampères. Bij de gemiddelde kampeerplek ligt deze hoeveelheid zo tussen de 6 en de 10 ampère.
Wisselspanning komt thuis uit het stopcontact en op deze spanning werken de meeste elektrische apparaten die wij kennen. In Europa is dit 230 V/50 Hz, in Amerika 120 V of 240 V/60 Hz.
Gemiddeld staat er een spanning van 230 volt op elke fase van uw aansluiting. Huishoudens hebben steeds vaker 3 fasen op hun aansluiting. Dit is meestal een 3x25 Ampère aansluiting.
Waar de netspanning in Nederland op 220 Volt lag, bood het Verenigd Koninkrijk een netspanning van 240 Volt. Die verschillen in netspanning heeft men vereffend door te kiezen voor een netspanning van 230 Volt in alle Europese landen.