In de vriezer circuleert voortdurend koude lucht in een stroom. Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs. De meest waarschijnlijke oorzaak van rijp is een niet goed sluitende deur.
Je kan ook een droge handdoek onder in je vriezer leggen om het vocht op te vangen. Vervang deze wanneer deze doordrenkt is. Pak een emmer heet water en zet deze in je vriezer met de deur dicht. Hierdoor blijft de warmte van het water in de vriezer en ontdooit het ijs sneller.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Als je vriezer echt af en toe uitvalt, zal het water in het bakje een beetje ontdooien en zal de munt geleidelijk zinken. Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem.
Vul een plantenspuit met heet water en spuit het dikke laag ijs is.Herhaal dit totdat de vriezer ontdooit is.Gebruik uw haarföhn op de hoogste stand.Föhn tot al het ijs gesmolten ijs.
Je kunt de koelkast thermostaat met een multimeter doormeten op ohmse weerstand. Je koelkast thermostaat moet op ohm een meting van 0 of 0,2 aangeven. Dan weet je dat hij nog goed werkt. Is de weerstand, echter, groter dan deze waarde, dan is je koelkast thermostaat kapot en moet hij vervangen worden.
De gemiddelde verwachte levensduur van een vriezer is elf jaar. Bij gebrekkig onderhoud of pech kan dit minder lang zijn, bij goed onderhoud en regelmatig schoonmaken kan het lukken om de levensduur nog enkele jaren op te rekken.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
Een gemiddelde vriezer is gemaakt voor een omgevingstemperatuur tussen de +10 en + 32 graden Celsius. Als je de vriezer dus in een onverwarmde ruimte wil plaatsen, zoals in een onverwarmde garage of schuur, dan komt de vriezer 's winters in de problemen wanneer het kouder wordt dan +10 graden Celsius.
Gebruik een plantenspuit met heet water om het ijs snel te laten smelten. Zet een pannetje kokend water in de vriezer (op een doek, om schade aan de vriezer te voorkomen) en sluit de deur voor een kwartier. Dit proces kun je nog enkele keren herhalen als dat nodig is.
Producten met vriesbrandplekken zijn veilig voor consumptie. Of het nog hetzelfde smaakt is een tweede. Net als uitdroging bij niet-bevroren producten is de smaak niet optimaal. Je kunt de aangetaste plekken zowel voor als na de bereiding wegsnijden.
Als je voedsel wilt eten dat is aangetast door vriesbrand, kun je de aangetaste delen wegsnijden en de rest gebruiken. Niettemin zal de algehele kwaliteit niet gelijk zijn aan die van de niet-vriesgebrande of verse tegenhanger (3).
Laat daarom voedingswaren nooit bij kamertemperatuur ontdooien. Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid.
2Waterpas plaatsen en liefst niet vlak tegen de muur
Zorg dat de koelkast of diepvriezer waterpas staat voor een optimale werking. Plaats de koelkast of diepvriezer niet tegen de muur. De toestellen moeten hun warmte immers achteraan kwijt kunnen. Best voorzie je een tiental centimeter ruimte.
Je diepvriezer is te leeg of te vol
Wanneer je je diepvriezer volpropt, kun je de ventilatie blokkeren, met temperatuurschommelingen als bijgevolg. Dit is niet goed voor de houdbaarheid van je voedsel! Hou daarom zeker een paar centimeter om de ventilatie heen vrij!
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E.coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
Hoe vaak moet ik mijn vriezer ontdooien (en schoonmaken)?
Als je de vriezer niet te lang open laat, en etenswaren goed afdekt, zou twee of drie keer per jaar moeten voldoen. Zo zorg je voor een lager energieverbruik en een fris vriesvak.
Voor diepgevroren producten geldt dat ze bewaard worden bij -18 °C of kouder. Bij de opslag en vervoer van diepvriesproducten moet in de meeste gevallen gebruik gemaakt worden van apparatuur die voldoen aan de normen van EN 12830, EN 13485 en EN 13486. Dit staat vermeld op bijvoorbeeld de thermometer (EN 13485).
C klasse vriezers zijn momenteel de zuinigste die er zijn, G zijn de minst zuinige. A en B klasse vriezers zullen in de toekomst ontwikkeld worden. Een energiezuinige vriezer is over het algemeen iets duurder in aanschaf, maar je bespaart maandelijks energie en dus ook energiekosten.
Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Dit maakt dat de vrieskist beter zijn vriestemperatuur behoud bij het openen van de deksel. Als je kijkt naar het energieverbruik per liter inhoud, dan is de vrieskist ook wat zuiniger dan de kast-variant. Ook is de inhoud van de kist nog groter dan de vrieskast.
Wens je een diepvries met een laag energieverbruik? Dan kies je best voor een C of D toestel. Een vriezer verbruikt ongeveer zo'n 70 kWh tot 390 kWh per jaar. Dit is zo uiteenlopend omdat het afhankelijk is van de grootte of het model van je diepvriezer.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, maar een gemiddelde koelkast gaat ongeveer 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan vaak 2 keer zo lang mee en kunnen het wel 15 jaar volhouden.
Hang hem in een bakje of een pan en warm het water langzaam op. Let op dat de thermostaat de bodem niet raakt. Gebruik een thermometer om de temperatuur van het water te kunnen aflezen. Zodra de thermostaat begint open te gaan lees je de temperatuur af op de thermometer en noteer je deze.