Uit de grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek blijkt samengevat dat een matige koffieconsumptie niet gepaard gaat met een verhoogd risico op kanker.
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
Gebruik oploskoffie, koffie gezet door een filterapparaat of op de ouderwetse manier met een ketel heet water en een papieren filter gevuld met gemalen koffiebonen. Drink bij voorkeur niet meer dan 5 tot 6 kopjes per dag. Maar zo nu en dan een kopje espresso kan echt geen kwaad.
Koffie zou bij volwassenen zo'n 34% van de dagelijkse totale acrylamide inname via de voeding vertegenwoordigen, aldus EFSA. Niet alleen koffie (en koffievervangers zoals chicorei) bevat immers acrylamide.
Gemalen koffie is namelijk ook een smaakmaker. Zo wordt het veel gebruikt in barbecue rubs. Niet alleen geeft het smaak aan – bijvoorbeeld – varkensschouder, maar de koffie zorgt er ook voor dat je vlees extra sappig wordt. Dat komt doordat de koffie een korst vormt die alle vleessappen binnenhoudt.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Arabica koffiebonen zijn over het algemeen gezonder, omdat ze minder cafeïne bevatten en daarnaast antioxidanten bevatten.
Acrylamide kan schadelijk zijn als je er grote hoeveelheden van binnenkrijgt. Uit onderzoek met proefdieren blijkt dat acrylamide schadelijk is voor dieren en kanker kan veroorzaken. Ook voor mensen is acrylamide vermoedelijk kankerverwekkend. In welke hoeveelheden acrylamide schadelijk kan zijn, is niet duidelijk.
Is filterkoffie gezond? Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne op een dag te nemen.
Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven 120°C. Producten waarin acrylamide voorkomt zijn bijvoorbeeld gefrituurde aardappelproducten zoals friet en chips, koffie, ontbijtkoek, ontbijtgranen, brood (vooral geroosterd), biscuits en crackers.
Er zijn verschillende soorten vet waarin je patat kunt bakken: vloeibaar frituurvet, hard frituurvet en olie. In hard frituurvet zit vooral verzadigd vet. Dit vet is verkeerd vet. Krijg je hier veel van binnen met eten en drinken, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat om de juiste balans. 1 kleine zak patat van 150 gram (zonder zout) met 25 gram mayonaise bevat: Energie: 560 kilocalorieën (kcal)
Teveel koffie drinken is niet goed voor de doorbloeding van je huid. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor kan je gezicht er ook minder gezond uit gaan zien.
In koffie van koffiepads komen de stofjes cafestol en kahweol dan ook nauwelijks voor, aldus het Voedingscentrum. "Filterkoffie en koffie van koffiepads vallen in de categorie gefilterde koffie," legt een woordvoerder uit, "net als oploskoffie en automatenkoffie op basis van vloeibaar koffieconcentraat."
Dat maakt de kans op een herseninfarct, trombosebeen of longembolie kleiner. Er zijn 2 soorten sterke bloedverdunners: cumarines en DOAC's. Cumarines maken de werking van vitamine K minder, waardoor uw bloed minder snel stolt.
De ruwe koffiebonen die we gebruiken in onze eigenmerk koffie producten zijn vooral afkomstig van koffieboeren uit Midden- en Zuid-Amerika. Al onze eigenmerk koffie is voor 100% afkomstig uit gecertificeerde duurzame landbouw; Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch of UTZ Certified.
Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld, waar zowel de Arabica als de Robusta boon groeien. De koffie die hier vandaan komt, staat bekend om de lage zuurgraad, de romige textuur en de chocolade -en karameltonen. Het is dus een koffieboon die van zichzelf al wat zoeter smaakt.
Het grootste voordeel van bonen is dat ze verser zijn dan gemalen koffie. Bovendien blijven ze langer lekker dan gemalen koffie. Koffiebonen verliezen wat van hun lekkere smaak na 3 weken, maar gemalen koffie al na 10 dagen! Ook is koffie van versgemalen bonen doorgaans lekkerder dan gemalen koffie.