De opbrengst van jouw zonnepanelen hangt sterk samen met het seizoen. Van de totale jaaropbrengst wordt er gemiddeld maar 10% opgewekt in de wintermaanden.
Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op. Met 15 zonnepanelen kan je een elektrische auto van Amsterdam naar Maastricht laten rijden. Of 30 keer de wasmachine of vaatwasser laten draaien, of 60 uur stofzuigen. Tijdens een zonnige winterdag kan de opbrengst ook ineens pieken.
Zonnepanelen zijn in de herfst en winter absoluut rendabel. Wel is er in de winter minder licht en staat de zon in een lagere hoek op de panelen. Daarom zal de totale opwek in de wintermaanden altijd lager zijn dan in de lente en zomer.
In totaal kan de piekproductie van zonnepanelen bij licht bewolkt weer tot wel 22 procent hoger liggen dan op dagen met helder weer. Het onderzoek laat zien dat de algemene opvatting 'hoe zonniger, hoe beter voor de zonnepanelen' niet opgaat.
Gemiddeld over het jaar produceert een zonnepaneel 0.7 kWh per dag. Op een pikdonkere regenachtige dag wordt vrijwel geen energie geproduceerd. Op een zonnige dag produceert een zonnepaneel 2.1 kWh. Op een zonnige dag wordt daarom ongeveer 3 keer zo veel zonne-energie geoogst dan gemiddeld over het jaar.
Zonnepanelen werken de hele dag hard om elektriciteit uit de zon te produceren. Ze ondersteunen ook 's nachts duurzame zonne-energieoplossingen. U kunt blijven profiteren van hun energieproductie na zonsondergang door middel van netto meting en opslag van zonnebatterijen.
De minste maanden om stroom op te wekken
Je zonnestroomsysteem haalt dan niet de maximale opbrengst. Reken op een vijfde of een zesde deel daarvan. Maar toch, ook in de winter wekken je zonnepanelen stroom op door de lichtinval op de panelen. Minder zonuren en een laagstaande zon zorgen dus voor een lagere opbrengst.
Tijdens regen leveren de zonnepanelen over het algemeen geen energie op. Het is belangrijk dat er geen plassen regenwater op de zonnepanelen blijven staan. Daarom worden de zonnepanelen altijd met een hellingshoek van rond de 35 graden geplaatst. Regenwater stroomt dan altijd goed weg.
Wekelijks je dak op om je zonnepanelen schoon te maken is zeker niet nodig. Omdat het in Nederland regelmatig regent, volstaat een goede schoonmaak eens in de vijf jaar vaak al. Wel adviseren we je om je zonnepanelen een aantal keer per jaar op vuil te controleren. Zo ben je er zeker van dat ze schoon zijn en blijven.
Zonnepanelen werken het best bij directe instraling van de zon. De opbrengst is dus het hoogst op een zonovergoten dag zonder bewolking en als de zon loodrecht op de panelen schijnt.
In de zomer kan een zonnepaneel een piek bereiken van zo'n 3.000 tot 3.500 watt per uur. Dit in tegenstelling tot de winter, wanneer het zomaar 25 watt kan zijn. Als de zon schijnt in de winter dan kan de opbrengst van zonnepanelen in de winter soms nog wel een piek hebben tot zo'n 400 watt.
De meeste apparaten in huis staan dan ook niet aan en werken daardoor niet op je eigen, zelf opgewekte zonne-energie. Heeft het dan wel zin om zonnepanelen op je dak te hebben liggen? Het antwoord is: ja, maar het is wel beter om zoveel mogelijk stroom uit je zonnepanelen direct te gebruiken.
Betere stroomgeleiding in de winter
De stroom verplaatst zich via de stroomkabels. Wanneer de temperatuur buiten lager is, geleidt het stroom beter door de kabels. Stel dat je op een winterse dag één uur zon hebt, dan wek je op die dag meer energie op dan één uur op een warme zomerse dag.
Hoe dan ook, een zonnepaneel met 360 Wattpiek vermogen levert per jaar tussen de 260 en de 327 kWh. Als je dat deelt door 365 dagen, dan kom je uit op 712 à 895 Wh per dag. Ga je halverwege die marge zitten, dan kun je dus 800 Wh (of 0,8 kWh) per dag per zonnepaneel rekenen.
Een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen van 400 Wattpiek levert 4.000 kWh per jaar op. Rekenen we dit om naar een maandelijkse opbrengst, dan komt dit neer op een opwek van 333 kWh per maand.
In de winter raden we een hellingshoek van tenminste 40 en het liefst 45 graden aan. Op deze manier zakt de sneeuw vanzelf van de zonnepanelen af. Dankzij deze hellingshoek zal ook het rendement hoog blijven. Dat heeft te maken met de stand van de zon.
Schoonmaakmiddel zonnepanelen is niet nodig
'Beter is het om helemaal geen schoonmaakmiddel te gebruiken maar gewoon lauw water en een spons. Zelfs als je vogelpoep weghaalt kan dit gewoon met een zachte doek en wat water.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Ons advies luidt om uw zonnepanelen te reinigen wanneer het regent. Doordat het regenwater het vuil losweekt, is het schoonmaken van uw zonnepanelen zeer gemakkelijk. Regenwater is kalkvrij en spoelt uw zonnepanelen helemaal schoon. Hierdoor hoeft u geen duur osmose-systeem te kopen.
Wapenen tegen de elementen
Ze liggen altijd in de volle zon als het heet is, maar ook extreme vorst, sneeuw, wind en ijs zullen een aanslag op de zonnepanelen zijn. De fabrikanten van zonnepanelen doen er gelukkig alles aan om jouw zonnepanelen tegen de elementen te wapenen.
Wanneer je te veel zonnepanelen hebt geplaatst of van plan bent veel panelen te plaatsen, kan een thuisaccu een goede oplossing zijn. Met een thuisaccu kun je de energie die je (te veel) opwekt opslaan en later gebruiken wanneer de zon niet schijnt.
Wat kan ik doen als zonnepanelen uitvallen? Zolang de wettelijke regels gelden en de limiet van 253 Volt geldt, blijven zonnepanelen soms uitvallen. Je kan zelf wel maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de omvormer van jouw zonnepanelen zo min mogelijk uitvalt. Het probleem is helaas niet geheel te verhelpen.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Een omvormer zet de energie van zonnepanelen om in elektriciteit. De panelen wekken dan wel energie op, maar dat wordt niet omgezet in elektriciteit. Die is dus 'over'. Om dat te voorkomen zouden netbeheerders dikkere kabels in de buurt kunnen neerleggen om de energie te transporteren naar andere buurten.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig.